Tema: Re: Plauna pinigus ar kaip suprast?
Autorius: Vasaris
Data: 2010-11-12 22:17:57
"Alvidon" <alvs_nospam_@takas.lt> wrote in message news:ibhrec$8jt$1@trimpas.omnitel.net...
> A, prie mongolų jau buvo didelis... nu gerai, o prie Romos kūrimosi ?
> O prie Egipto ? O prie Šumerų ?

Jis buvo didelis. Aišku, ne absoliutine prasme. Bet buvo padėtos prielaidos ilgalaikiam tankio didėjimui. Supranti, - pats vardini civilizacijos apraiškas, kaip gaires, savo laikmetyje ativaizduojančias mūsų dabartinės civilizacijos būklę, kaip idealą.

Bet esmė tame, kad nematai lūžio taško, kur/kada tai pakito, kaip civilizacijos pamatai atsirado pasikeitus vieno (ar kelių milijonų) sąmonėje vienai esminei prielaidai. Ir kaip ta prielaida sąlygojo mūsų atsiradimą

> Šiap tai vat dar toks klausimas: kiek kartų padidėjo žmonių nuo mongolų laikų ?

Neturiu objektyvių duomenų. Žinau tik tiek, kad ji gali išsilaikyti tik prielaida, kad jos intelektualinis kapitalas vystysis dar gerokai intensyviau ir rezultatyviau, nei dabar. Paradigmos, kurios iš esmės keičia mūsų aplinkos suvokimą ir ką mes galime su tuo daryti, randasi vis tankiau. Man susidaro toks asmeninis, niekuo neparemtas įspūdis, kad mūsų gebėjimas suvokti aplinką, ir tuo labiau tvarkytis su ja, yra lygiai tokio pat problema, kaip kosmologinė konstanta ir jos kritiškumas, lemiantis visatos vystymosi galutinį scenarijų. T.y. galutinis klausimas yra išnersime pro adatos skylutę, ar ne. Mano asmeninis interesas būtų elgtis taip, kad išnertumėme. T.y. užtikrinti, kad intelektualiai potencialiausia visuomenės dalis turėtų geriausias galimybes atskleisti savo talentus, ir jiems pasireikšti reikalingi resursai nebūtų sunaugoti berasmiškam materialiniam onanizmui.

> Dabar didėjimo tempai mažėja, kiek dar tūkstantmečių tesis ta tavoji apokalipsė ?

Išties objektyvus klausimas. Negaliu vienareikšmiškai atsakyti. Mano prielaida būtų ta, kad "apokalipsė" tęsis atvirkščiai proporcingai likusio funkcionuojančio biotopo sudėtingumui ir tarpusavio ryšių skaičiui. Neturiu matematinio modelio, kuriuo remiantis galėčiau tą įrodyti, arba bent jau pretenduoti į įrodinėjimą, nes savo laiku pasirinkau kitą studijų kryptį - man dėl to kažkiek apmaudu. Nepaisant to, man tenka našta įrodinėti savo prielaidas, kai tuo tarpu pačiam "viskas ore". Pagalvosiu apie galimybę tiksliau apibrėžti savo idėjas.