Tema: Re: I tema :)
Autorius: RaR
Data: 2010-12-09 11:56:20
Kad tavo mintys prieštarauja bet kokiai ekonominei logikai. Visų pirma panaikinus monopolijas ir padidinus konkurenciją rinkoje produktas paprastai atpinga, o ne pabrangsta. Antra, alkoholis visą laiką ne pinga, o brangsta. Ne tik dėl pastovios infliacijos, bet ir dėl didėjančių akcizų, šiuo metu - ir dėl brangstančių žaliavų, visų pirma grūdų. Galėtų ir dar labiau didinti tą akcizą ir tuo pačiu kainas - tai ir yra vienas pagrindinių kovos su alkoholio vartojimu strategijos būtų, bet tada kaip tik daugiau pradedama gaminti naminės ir kontrabanda įvežama iš tų šalių, kur jis pigesnis. 

O leidus laisvai gaminti alkoholį bet kam, tegul ir ribojant tų varyklų dydį, nerealu kad toks alkoholis būtų brangesnis nei dabartinis gamyklinis su visais akcizais. Jau ir esant tokiam akcizų dydžiui gamykliniui alkoholiui nemažą konkurenciją sudaro naminiai pakaitalai, nors tokios veiklos nelegalumas tikrai žymiai užkelia produkcijos kainą. 




"Vasaris" <none@none.none> wrote in message news:idpkid$s00$1@trimpas.omnitel.net...
> "vaikis" <nera@nera.lt> wrote in message news:idnv9p$3a3$1@trimpas.omnitel.net...
>> http://www.technologijos.lt/n/zmoniu_pasaulis/kaip_mes_gyvename/S-16315/straipsnis?name=S-16315&l=2&p=1
> 
> 
> Čekuolio straipsnyje yra vienas esminis komentaras - alkoholis vis pinga. O jis pinga todėl, kad leista jo masinė gamyba ir neretai pati valstybė dalyvauja tiesiogiai jo gamyboje, arba gauna naudą iš alkoholio akcizų/muitų forma. Tereikia legalizuoti alkoholio gamybą sau ir uždrausti masinę gamybą. Ir masinę gamybą turiu omenyje ne kokį vyno ūkį, kuris pagamina keliolika statinių į metus, o masinio pilstymo linijas.  Uždraudimą galima įgyvendinti skausmingai, bet prasmingai skaidant dideles gamyklas, tais pačias principais, kaip skaidomos monopolijos.