Tema: Re: Lito devalvacija per krize
Autorius: RaR
Data: 2011-01-31 13:44:19
p.s. Šiaip tai tokių iniciatyvų riboti nėra pagrindo, jei jos yra visuomeninės. O dėl įstatymų, tai visos į ES stojančios šalys įeina į bendrą rinką ir prisiima įsipareigojimus jokiu būdu netrukdyti jos veikimui. Visokie muitai, kitų šalių prekių diskriminavimas ar savų gamintojų rėmimas valstybės lėšomis (iš esmės dempingavimas) yra draudžiami. Taigi, jei kompanija vykdoma valstybės lėšomis, vadinasi ji stengiasi iškreipti rinką, padėdama vienos šalies prekėms konkurencinėje kovoje prieš kitas. Bet kol kas nebuvo atvejų, kad dėl to būtų nubausta šalis. Štai radau:


"Europos Sąjunga labai svarbiomis laiko prekių ir paslaugų judėjimo laisves. Tai vertybės, kurias privalo puoselėti kiekviena valstybė narė. Šios laisvės ginamos tiek ES teisinių institucijų, tiek vykdomųjų organų. Šiomis laisvėmis ir pagrįsta visa ES. Prekės turi judėti laisvai, netarifiniai, nefiskaliniai apribojimai yra draudžiami.

Šis įstatymo straipsnis ginamas ne tik nuo tiesioginių valstybių leidžiamų įstatymų, bet ir įgyvendinamos administracinės praktikos. Jei valstybė narė palaiko savo prekes, laikoma, kad joms sudaromos geresnės sąlygos nei importuotoms. Tai vadinamas prekių ar paslaugų judėjimo apribojimas.

Jei yra ryšys tarp akcijos „Pirk prekę lietuvišką“ ir valstybės veiksmų, tuomet daromas nusižengimas. Jei akcija plėtojama privačių žmonių, reikėtų įrodyti, kad prie tokio judėjimo valstybė tikrai niekaip neprisideda. Net ir privačios iniciatyvos teisėtumas būtų diskutuotinas.

Prekybos ir paslaugų laisvėmis rūpinasi Europos Komisija. Jei fiksuojamas pažeidimas, komisija kreipiasi į valstybę narę. Tada išleidžia oficialų pareiškimą – pagrįstą nuomonę. Valstybei nepripažinus ar nesustabdžius iniciatyvos, kreipiamasi į Europos Teisingumo teismą. Ir tik tada, jei valstybė nesustabdo veiksmų, galimos baudos. Jos siekia nuo keliasdešimt iki kelių šitų tūkstančių eurų už kiekvieną pažeidimo dieną. Taip pat dėl kompensacijos gali kreiptis ir užsienio investuotojas.  Tokiu atveju tektų įvertinti patirtą žalą verslui dėl valstybės vykdomos politikos ar akcijos.

Galimos nuobaudos yra labiau tik teorinės. Šiuo atveju labiau suveikia moralinis valstybės narės statusas, kai viešai pareiškiama, jog ji nusižengė ES taisyklėms. Jau pripažinta, kad Airijos vyriausybės veiksmai, vykdant akciją „Pirk prekę airišką“, buvo nesuderinti su ES nuostatomis. Tačiau visi pasitaikę atvejai užsibaigė anksčiau nei buvo skirtos nuobaudos – niekas nenori gadinti savo valstybės įvaizdžio."




"RaR" <RaR@lt.lt> wrote in message news:ii66is$n5a$1@trimpas.omnitel.net...
> >
> - gali būti, kad "apšvietė" vietiniai importuotojai, bet nurodymas atėjo iš 
> EU apie "netinkamą reklamą", reklamos įstatymo pažeidimą..
> 
> p.s.
> gal reikėjo reklamuotis tik: "mūsų prekė lietuviška"..
>>
> 
> 
> Galėčiau sutikti, kad tokia "reklama" nelabai ir yra reklama, nes reklamos tikslas yra informuoti apie teigiamas prekės savybės ar jos prieinamumą. Čia tai šioks toks nacionalinių aistrų kurstymas.
> 
> Bet iš kur konkrečiai, kam ir koks tas nurodymas atėjo? Juk kalbėjai apie iniciatyvos uždraudimą.
>