Tema: Re: Lito devalvacija per krize
Autorius: RaR
Data: 2011-01-17 15:05:48
> Ne ne nee ir dar karta NE!!!
> But isauges lietuviskas eksportas, importas i LT but sumazejes, butu 


Iš ko jis taip būtų išaugęs? Devalvacija būtų numušusi tik darbo jėgos kainą, bet ne kažin kiek, nes žmonėms vis tiek reikėtų kažkaip pragyventi, be to atlyginimai ir taip buvo mažinami. Bet darbo jėgos brangumas - ne tik kad ne pagrindinė, bet ir viena paskutinių priežasčių, dėl ko mes nedaug eksportuojame. Kodėl Vokietija, o ir kitos ES šalys eksportuoja žymiai daugiau už mus, jei ten darbo jėga žymiai brangesnė nei pas mus? Pagal tave kuo šalyje darbo jėga pigesnė, tuo ji turėtų eksportuoti daugiau. Bet kaip rodo praktika, šalys, kuriose darbo jėga pigiausia, praktiškai nieko neeksportuoja. Atpigus darbo jėgai eksportas gali laikinai padidėti, jeigu yra kitos sąlygos.

Be to šios krizės metu pagrindinė mūsų eksporto bėda ta, kad dėl krizės susitraukė eksporto rinkos. Dabar mūsų eksportas labai atsigavo, nes atsigavo eksporto rinkos. 


> paklausa lietuvisku prekiu isaugus ir t.t..  Lietuvos pirkejiai nebut 
> prisideje prie Lenkijos ekonomikos pakilimo - but priversti savo preke 
> prikti - nes pirktu kur pigiau. - vieni PLIUSAI Lietuvai!!!


Būtų priversti pirkti kuo mažiau aplamai. Ir taip jau tas įvyko dėl sumažėjusių pajamų. Turėtų mažiau šildytis, valgyti, pirkti drabužių, technikos ir t.t. Visa tai ir įvyko. Devalvavus galbūt tai įvyktų didesniu procentu. Mažiau pirktų ir vietinių maisto produktų, dar ko nors. Nuo to gamintojams, gaminantierms vietinei rinkai, būtų blogiau. Jei mažai pirktų vietinėje, produkciją būtų priversti pusvelčiui gabenti į užsienį. Ta prasme eksportas padidėtų.

Į Lenkiją pirkti žmonės važiavo ne todėl, kad turėjo perdaug pinigų, o todėl, kad turėjo mažai. Jeigu pajamos būtų kritę dar labiau, žmonės ieškotų dar pigesnės produkcijos, galbūt dar prastesnės kokybės. Kad mūsų gamintojai negali (arba nemoka) staigiai atpiginti produkcijos ir parodė tas važiavimas į Lenkiją. Kitaip tik pradėjus žmonėms važiuoti į Lenkiją, čia būtų iš karto viskas atpigę.


> Del isaugosio eksporto Lietuvos skola mazetu, nors ir po tru[puti - 
> priesingai nei dabar kai auga.


O dabar susiek tiesiogiai kaip padidėjęs eksportas (jeigu jis padidėtų) papildytų Lietuvos biudžetą? Tiesą sakant, biudžetas daugiau pasipildo iš vietoje parduodamos produkcijos - PVM, akcizas. Kitas pagrindinis biudžeto pajamų šaltinis - gyventojų pajamų mokestis. Jeigu gyventojų pajamos sumažėtų, įplaukos į biudžetą irgi sumažėtų.

 

> Kalba eina ne apie spausdinima, o kurso atpalaidavima - devalvacija.
> Aisku butu infliacija, kas padidintu pinigu cirkuliavima, o nuo pinigu 
> cirkuliavimo ekanomika tik augtu, o ne i recesija kristu.


Kodėl kažkokia pinigų cirkuliacija turėtų padidėti? Devalvacija ir yra pinigų spausdinimas - vienam turimam rezervo eurui prie šiuo metu cirkuliuojančių 3,45 litų būtų daspausdinta dar po keletą. Alternatyvi devalvacija - penkis milijardus iš lito rezervo perkeli į biudžetą. Tada, sakykim, reikėtų skolintis ne 15,  o 10 mlrd. Bet litas nuvertėtų per pusę, kiltų infiacija. Po tokio lito nuvertėjimo dalis žmonių nebeišgyventų - reikėtų didinti jiems pašalpas, pensijas, atlyginimus. Biudžetinių įstaigų išlaidos dėl pabrangusio šildymo ir t.t. litais padidėtų. Tuomet vis tiek reikėtų dar skolintis. Emigracijos mastai būtų dar didesni.