Tema: Re: Apie verksnius
Autorius: RaR
Data: 2009-10-13 14:34:04
Apie tai jau rašiau - pirkėjai yra masė, kuri gana prognozuojamai prisitaiko prie esamų sąlygų. Ir pavienis pirkėjas negali įtakoti tų kainų. Bankai skolina savo pinigus, nustato skolinimosi sąlygas, turi savo analitikus. Bet jei taip nesuprantama, pasiaukosiu ir paaiškinsiu detaliau.
Daugelis žmonių trokšta būsto, bet labai mažai kas turi jam nusipirkti reikalingą pinigų sumą. Kai bankai nedalija paskolų, iš esmės perka tik tie, kurie turi pinigų (naujo būsto rinka šiuo atveju iš viso maža), visa kita - iš esmės keitimasis būstais. Tarkim, vidutinė grynųjų pinigų suma, kuria disponuoja gyventojas ar šeima, siekianti įsigyti būstą yra 20 tūkst. litų. Ši suma labai staigiai nekinta. 
Tarkime, bankas finansuoja 80 proc. viso būsto kainos (apsidraudžiai, kad net ir nukritus 20 proc. būsto kainos jis nepatirs nuostolių atsiėmęs būstą). Tada tas vidutinis statistinis pirkėjas gali įpirkti būstą, kurio kaina neviršija 100 tūkst. litų. Bankai turi daugiau pinigų, jie norėtų plėsti tą būsto paskolų kiekį, bet būstų už 100 tūkst. litų nėra daug, naujų statyti už tiek statybos bendrovėms nelabai apsimoka.
Tada bankai vienas po kito pradeda finansuoti 90 proc. būsto kainos. Pirkėjas su tais pačiais turimais 20 tūkst. litų jau gali pirkti būstą už 200 tūkst. lt. Už tiek jau apsimoka statyti namus, prasideda masiška gyvenamojo ploto statyba.
Bet bankų valdybos Švedijoje priėmusios sprendimus Baltijos šalyse suteikti dar daugiau paskolų. Jos pradeda finansuoti 95 proc. būsto vertės. Tada tas vidutinis statistinis pirkėjas jau gali pirkti būstą už 400 tūkst. litų. Į rinka įsijungia ir pirkėjai, turintys 10 tūkst. lt - jie gali pirkti 200 tūkst. kainuojančius būstus, ir netgi turintys vos 5 tūkst. - jie gali pirkti 100 tūkst kainuojantį būstą.
Galiausiai belenktyniaudami bankai pradeda finansuoti ir 100 proc. būsto kainos (kaip kad pas mus buvo su indiv. namais ir žeme) - tada gali pirkti bet kas praktiškai už betkokią kainą - ir turintys pinigų, ir jų neturintys. Kai kurie bankai net skelbėsi, kad jiems nesvarbu ir kliento pajamos - juk NT visą laiką smarkiai brangsta, pinigai vis tiek grįš.
Ir vieną dieną bankams arba pasibaigia pinigų ištekliai, arba jie pamato, kad kainos beprotiškai užkilo, pradeda griežtinti reikalavimus paskolos paėmimui. Automatiškai sumažėja būsto pirkėjų, kainos krenta ir t.t.

"lasaZ" <*nospam*@nospam.com> wrote in message news:hb1kqe$9rl$1@trimpas.omnitel.net...
> o, geras, matai kaip... O tai ne pirkejai mokedami bet kokias kainas jas ir 
> uzkele?
> 
> lasaZ
> 
> "RaR" <RaR@lt.lt> wrote in message news:hb17bq$j47$1@trimpas.omnitel.net...
>> Patys nevertino, prašė specialistų įvertinti. Jei ta namo vertė jiems būtų 
>> nesvarbi, nereikėtų ir įvertinimo. O kad nemąstė, kad tas kainas jie patys 
>> ir užkėlė, ir kad iki begalybės jos kilti negali, nes žmonių pajamos 
>> ribotos - tikrai tik patys kalti.
>>
>> "lasaZ" <*nospam*@nospam.com> wrote in message 
>> news:hb11gc$b36$1@trimpas.omnitel.net...
>>> argi bankai vertino nama?
>>>
>>> lasaZ
>>>
>>> "Bone Daddy" <.info@bonedaddy.serveftp.com> wrote in message
>>> news:hb082g$ro$1@trimpas.omnitel.net...
>>>> tai pasiimk tą namą, kurį pac įvertinai ir acipisk. jeigu nesugebėjai
>>>> numatyt jo nuvertėjimo - pac kaltas. ir gražink man įmokas.
>>>> O aš skrendu į Airiją ravėt runkelius arba į Norvegiją ganyt elnius.
>>>>
>>>> P.S. Aš asmeniškai neturiu jokių skolų, dėl manęs gali nepergyvent.
>>>>
>>>> "Ignas" <ignasvp_Trinti_@takas.elte> wrote in message
>>>> news:hb05ig$v97$1@trimpas.omnitel.net...
>>>>>
>>>>> visiems prieinamu (lygiu) parodau kai kuriu jusu samprotavimu ir 
>>>>> lukesciu
>>>>> absurdiskuma
>>>>
>>> 
>