Tema: Re: paaiskinkit del PSD
Autorius: T:\)
Data: 2010-04-14 19:02:31
Ble, Laimi jei jau lendi su savo isvedziojimais pasiskaityk bent jau istatyma, bent jau aktualiausius straipsnius (kas moka, draudimo stazas, imoku dydis). 
Visu pirma sveikatos draudimu yra draudziami :
"Privalomuoju sveikatos draudimu yra draudžiami: 1) Lietuvos Respublikos piliečiai ir užsieniečiai, nuolat gyvenantys Lietuvos Respublikoje; 2) laikinai Lietuvos Respublikoje gyvenantys užsieniečiai, jeigu jie teisėtai dirba Lietuvos Respublikoje, bei nepilnamečiai jų šeimos nariai; 3) užsieniečiai, nurodyti šio įstatymo 6 straipsnio 4 dalies 17 ir 18 punktuose."

 Taip kad nemaisyk su jokiu ten registarvimus VMI mokesciu moketoju ar panasiai - negroja tas del psd. Turesi arba dirbti lt, arba deklaruoti kad gyveni lt. 

Visu antra, tokio dalyko kaip vienkartine imoka nera istatyme. Jei paskaitytum bent jau 8 str. draudimo galiojimas - rastum, kad draudimas isgalioja po 3 menesiu savarnkisko imoku mokejimo (nenagrinejam cia su darbo santykiais ar kokiu sttutiniu pareigunu) arba kai iskarto sumoku 3 menesiu imokas BET tai netaleidzia nuo preivoles sumoketi VISAS istatyme numatytas imokas. T.y. noriu gyditis, neturiu draudimo, sumoku 3*72 lt ir paskui kas menesi dar po 72, kol nebeliks prievoles moketi (papulsiu iki kita draudziamuju kategorija, arba isvyksiu is lt). 

Del netisetu paslaugu suteikimo, tai pagal istatyma:
"Jeigu teritorinė ligonių kasa nustato, kad draudžiamajam per kalendorinį mėnesį suteiktų asmens sveikatos priežiūros paslaugų kaina viršija 100 bazinių socialinių išmokų, tos teritorinės ligonių kasos teikimu atitinkama teritorinė valstybinė mokesčių inspekcija ir (arba) Valstybinio socialinio draudimo fondo administravimo įstaiga tikrina, ar asmuo yra sumokėjęs visas privalomojo sveikatos draudimo įmokas. Kiti asmenys tikrinami pasirinktinai. 
7. Išlaidos, susijusios su sveikatos priežiūros paslaugų teikimu, ir nesumokėtos privalomojo sveikatos draudimo įmokos iš asmenų išieškomos šio ir kitų įstatymų bei teisės aktų nustatyta tvarka." 
Taip pat teritorines ligoniu kasos turi teise teikti ieskininius asmenims del jiems neteisetai suteiktu pasluagu islaidu isieskojimo (ar tai buvo daroma?). 

T:)

"Laimis" <wiela@centras.lt> wrote in message news:hq4k4o$mas$1@trimpas.omnitel.net...
> T:) rašė:
> 
>> Teoriskai jei, asmuo nedraustas, tai jei net ligonine nepatikrinusi
>> ar jis draustas ar ne suteike paslaugas ji negaus finansavimo uz tai
>> is ligoniu kasu. Kitaip tariant ji sutiks paslaugas is savo kisenes,
> 
> Teoriškai šiek tiek meluoji pats, nes mechanizmas, kaip suprantu, ir 
> buvo toks, kad gaudavai mėnesiui *draudimą* sumokėjęs tik vieną 
> (vienakartinę įmoką). Taigi, nepainiok čia ligoninių ir sveikatos 
> priežiūros įstaigų, nes visų pirma nukentėdavo PSDF administruojančios 
> ligonių kasos, o per jas (per tokių piknaudžiavimų mastą, kai masiškai, 
> tendencingai gaunama žymiai daugiau paslaugų, nei sumokama įmokų) ir 
> visa sveikatos sistema.
> Turbūt ir dabar (nerandu ir tingiu ieškoti konkretaus saugiklių 
> paaiškinimo, pagrindimo, narplioti piktnaudžiavimo mechanizmų), 
> teoriškai, gali atvykti iš kitos šalies, užsiregistruoti VMI, kaip 
> mokantis savarankiškai PSD, susimokėti vienkartinę įmoką (jei nebūtų 
> saugiklių), pasigydyti ir išvykti išsiregistravęs iš mokesčių mokėtojų 
> registro.
>