Tema: Re: paaiskinkit del PSD
Autorius: T:\)
Data: 2010-04-14 16:55:32
bukim biedni ir teisingi ir pripazinkime, kad tai yra sukciavimas, aplaidumas ir istatymu spragu toleravimas is kontroliuojanciu instituciju. O siu dienu situacija, vietoje to, kad spresti sia problema is esmes, visa sia nasta praktiskai (nors teoriskai gal uzmanyta buvo ir kitaip) uzkrauna ant dirbanciuju ir is tiesu mokanciu imokas (registravimas bedarbiu birzoje). Ir gal tik emigrantai bus is dalies legalizuoti, kurie dirba legaliai ir moka mokescius ES salyse ir pristatys pazymas, kad drausti kitoje salyje ir LT ligoniu kasos uz tokiu asmenu gydima gaus pinigu is kitos salies. Visa kita totalus pravalas. 

O apie bedas kurios rasomos pateiktame straispnyje buvo isesmes salygotos aplaidumo ir siek tiek pameluota tame straipsnyje. Teoriskai jei, asmuo nedraustas, tai jei net ligonine nepatikrinusi ar jis draustas ar ne suteike paslaugas ji negaus finansavimo uz tai is ligoniu kasu. Kitaip tariant ji sutiks paslaugas is savo kisenes, tokliau jau ligonines reikalas ar ja nubraukti, ar issieskoti is asmens. Jie ligonine netikrina, ar neissiesko po to, tai ar cia kieno kalte? Kitas variantas, ateina petras, o gyditoja uzraso kad tyrimus atliko petro motinai (kuri pvz yra pensininke). O tai jau sukciavimas, ir cia jau reikia galvoti kaip to isvengti (tikrai to nesprendzia istatymas). Kitas pusiau legalus varinatas formaliai isdarbinti pazystamu imoneje uz minimuma - sukciavimas bet nelabai irodysi. Arba susimoki iskarto numatyta imokas i prieki. Istatymas tai leidzia ir nei senoji nei naujoji redakcija to neuzkerta. 
IMHO butu 100 kartu geriau jei butu palike imoku mokejima kaip anskciau, kur 72 lt mokejimas buvo kaip ir savanoriskas. O istaigos butu atlikusios savo darba kontroliuodamos kam teikiamos paslaugos ir emesi kitu uztikrinimo priemoniu, kad paslaugosbutu suteikiamos tik drausties ir turintiems pakankama staza. 

PS teisingumo cia nerasi, cia juk draudimas, kur rizika yra paskirtsoma didelei grupei taip sumazinant vieno asmens rizika (imoka). Pvz koks vadovas ziurek sumoka per savo gyvenima 100 klt imoku, o serga tik gripu, o kitas ziurek vargsas zmogelis sumoka tik 10 klt nuo minimaliu algu, o suserga ir prireikia organu transplantacijos. Arba koks studentas (ar jaunas zmgus) ima ir uzsilenkia po sunkaus gydimo ir dar ziurek keliu operaciju, kai pats jis tespejo sumoketi kelis tukstantelius to draudimo (neduok dieve tokiu situaciju, bet zinau net kelis tokius atvejus). 

T:)





"Laimis" <wiela@centras.lt> wrote in message news:hq4fm8$fbf$1@trimpas.omnitel.net...
> nagi kagi rašė:
>> On 04/14/2010 03:02 AM, Laimis wrote:
>>> Tai -- saugikliai; antraip galėtum tesumokėjęs vieną kartą 72 Lt
>>> išsioperuoti apendicitą ar dar ką rimtesnio.
>>
>> Nesuprantu kame saugikliai, jei PSD yra privalomas, tokia jo
>> prigimtis ir metu gale vis tiek issireikalaus is taves? Tai kaip as
>> galiu sumoketi 1 menesi (ar 3 menesius) 72, o kitus nebemoketi? As
>> negaliu, liksiu skolingas.
> 
> http://www.lrytas.lt/-12279655801226406707-emigrantai-tėvynėje-piktnaudžiauja-nemokama-sveikatos-priežiūra.htm
>