Tema: Re: prie to pacio pora mitu... Ir stebuklingus jogurtus
Autorius: Piktas diedas
Data: 2009-02-16 10:47:23
Daugelis "Activia" jogurtų vartotojų tikisi žadėtojo TV ekrane stebuklo iš
"gyvojo" produkto. Tiktai kas jame gyvo? Štai ką rašo gamintojas:"Į Activia
jogurto sudėtį įeina ypatingos ActiRegularis bakterijos..." Tam, kad
pritraukti gyvenimo išblaškytą jūsų dėmesį ir nustebinus "pakabinti" jus,
galingasis Dannon imasi net ir keisti visam mokslo ir ne mokslo pasauliui
žinomų bakterijų Bifidobacterium animalis DN-173 010 pavadinimą. Bifidus
Digestivum Anglijoje, Bifidus Regularis JAV ir Meksikoje, Bifidobacterium
Lactis ar BL Regularis Kanadoje, Dan Regularis Brazilijoje ir Bifidus
Actiregularis Austrijoje, Argentinoje, Čilėje, Vokietijoje, Italijoje,
Olandijoje, Rumunijoje, Rusijoje ir žinoma, gimtojoje Lietuvėlėje. Kam tokia
pavadinimų maišalynė? Tam, kad jau ir taip menkas jūsų supratimas apie
bakterijas atsidurtų už tūkstančio kilometrų nuo tiesos. Jeigu tikitės šių
jogurtų pagalba atstatyti žarnyno mikroflorą, tai jūsų tikėjimas bergždžias
– gyvų bakterijų šiuose jogurtuose nėra. Kodėl? O gi todėl, kad jų
gamintojams pirmiausia rūpi jūsų kišenė, o ne jūsų sveikata.
Tam, kad pratęsti šių produktų galiojimo laiką, galutiniame gamybos etape
šie jogurtai yra apdorojami aukšta temperatūra – jogurto bakterijoms
pribaigti tereikia 70 oC. Pabandykite padėti neatidarytą jogurto indelį
45-50 oC temperatūroje parai ir įsitikinsite patys – jogurto su gyvomis
bakterijomis dangtelis turi stipriai išsipūsti. Jei to neįvyko, jūsų jogurte
arba nėra bakterijų, arba jos jame jau nebegyvybingos. Jeigu jogurto
galiojimo laikas apie tris mėnėsius, tai apie kokį bakterijų gyvybingumą
galime šnekėti? Indelyje bakterijos ne tik visą cukrų pervirškino, bet ir į
gentaines ėmė taikytis. Reikėtų neužmiršti ir skrandžio dar vienos funkcijos
– dezinfekuoti maistą.
Stipriai rūgšti jo terpė (pH apie 2) sunaikina didžiąją dalį bakterijų
- jei "Actvijoje" ir bus viena kita leisgyvė geruolė, tai jos egzistencija
pasibaigs skrandžio platumose. Ypatingai gyvybingų bakterijų indelyje turi
būti apie milijardą, tik tada menkas 1 procentėlis praslįs į žarnyną išlaikę
gyvastį. Kai gydotės sausomis bakterijomis iš vaistinės, jos sudėtos į
kapsules, kurios pilnai ištirpsta tik žarnyne. Be to jose bus ne tik Dannon
siūlomo vieno štamo bakterijos, bet ir kitos, kurios lygiai taip pat
reikalingos jūsų žarnynui - Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve,
Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus lactis, ir
Lactobacillus rhamnosus.
Žinoma, atsiras prieštaraujančių šiai nuomonei ir pradės vardinti gimines
ir pažįstamus, kuriems "Activia" "sureguliavo" virškinimą, bet šie žmonės
nežino, kad buvo elementariai "pasodinti ant adatos" - į visus "Activia"
jogurtus dedamas inulinas, kuris ir "sutvarko"
vidurius. Kodėl kabutėse? Todėl, kad nustojus vartoti produktą su inulinu,
jūsų viduriai (jei žarnyne nebuvo bifido bakterijų) funkcionuos taip pat,
kaip ir prieš jogurto vartojimą. Inulinas laisvina vidurius. Jo į
"Activijos" indelį dedama 3 gramai (kapsulėse, skirtose laisvinti vidurius,
jo tėra 2 gramai). Štai čia ir visas "Activijos" "gydomasis" efektas.
Homopolisacharidas inulinas yra maistinė skaidulinė medžiaga, kuri skrandyje
brinksta ir suteikia sotumo jausmą ( prisidėjus į skrandį akmenų irgi būtų
sotu). Į žarnyną inulinas patenka nesuvirškintas, todėl jis priklauso
prebiotinių medžiagų klasei, jį virškina bifidobakterijos ir laktobacilos.
Augdama "geroji" žarnyno mikroflora išskiria fermentus, kurie skaido
prebiotikus į rūgštis. Tačiau, kad inuliną suskaidyti, žarnyne jau turi būti
pakankamai bifido ir lakto bakterijų. O juk žmogus, gerdamas "Activiją",
tikisi pirmiausia gausiai savyje "pasisėti" šių bakterijų iš jogurto. Štai
ir gaunasi, kad sveikam organizme inulinas bus virškinamas, o ieškančiame
žarnyno sveikatos – jis bus tik balastu.
Tiesa, vidurius jis laisvins, bet tik tiek. Apie inuliną reikėtų kai ką dar
žinoti. Laisvindamas vidurius, jis pašalina iš organizmo vandenį, kurio
sergančiam vidurių užkietėjimu trūksta. Kaip manote, baigus vartoti inuliną,
organizme vandens padaugės ir vidurių turinys mažiau kietės? Kai kuriems
žmonėms inulinas gali būti stiprios alergijos priežastimi. Daugiau
informacijos apie tai - The New England Journal of Medicine.
Dar šio "sveiko" maisto sudėtyje: lieso pieno milteliai, vanduo, braškės,
fruktozė, kukurūzų krakmolas, modifikuotas kukurūzų krakmolas, natūralus
aromatizatorius, želatina, karminas, natrio citratas, obuolių rūgštis,
dirbtinis saldiklis sukralozė (lenkiškame variante rašomas cukrus, bet kas
gi patikrins?).
Sausas pienas gaminamas aukštoje temperatūroje, kurios užtenka, kad
oksiduotųsi pieno riebalai, o tokie mūsų organizme – nepageidaujami.
Vanduo. Tikite, kad "Activijoje" naudojamas vanduo aukščiausios kokybės? O
kodėl tokį gamintojas turėtų naudoti?
Karminas (E-120) – dažiklis, gaminamas iš tam tikros rūšies vabzdžių.
Kai kuriems žmonėms jis yra alergenas.
Sukralozė (E-955) – dirbtinis saldiklis, galintis būti migrenos
priežastimi, gali pažeisti ląstelės DNR, neigiamai veikia užkrūčio liauką
(thymus lot.).
Obuolių rūgštis (E- 296) – pažeidžia dantų emalį, tai ta pati rūgštis,
kurios poveikį juntame valgydami neprinokusius obuolius.
Likusios sudėtinės dalys tėra užpildai, didinantys produkto tūrį, o tuo
pačiu ir gamintojo pelną, bet nieko bendro neturi su sveiku produktu.
Sukralozės poveikis gyvybei panašus kaip ir DDT miltelių (liaudiškai
"dustas"). Apie kokias gyvas bakterijas galima kalbėti, jei greta gyvena
toks kaimynas? Sakote , kad ant indelio paraštyta cukrus? Dabar gal ir
cukrus, bet kitose šalyse jų gaminamame jogurte - saldiklis, kuris pilnai
atspindi Dannon "mokslininkų" žinias. O gal ne žinias, gal kitus tikslus?

"Linas Petkevičius" <linas@NENENEinfonova.lt> wrote in message 
news:gn9h7d$efr$1@trimpas.omnitel.net...
> 4. Lasisos mesa raudona, nes ja nudazo su dazikliais. Ish tikro ji balta, 
> nes seriama vien tik chemikalais.
>
>
> "dz" <zigelis@gmail.com> wrote in message 
> news:gn9grs$dvv$1@trimpas.omnitel.net...
>> 1. Actimel tas kur per 2sav atsigauni - nepadeda, o net kenkia kazkiek. 
>> Sake kazkoks biochemikas, tipo pats tyrima dare, ir dar kitas su chemija 
>> dirbantis zmogus tam pritare. Aisku viska aiskino kodel ir kaip, bet 
>> neatsimenu:)
>> 2. Dietine cola daug blogiau nei paprasta. Saltinis tas biochemikas.
>> 3. Kodel ant gerimu skarbonkiu uzdeta ta folija ant virsaus? Todel kad 
>> chroniai laizo parduotuvese, nes ten buna prisitaske ir isdziuve pylimo 
>> metu. Saltinis - zmogus, dirbantis prie autoveziu gamybos:))
>>
>