Tema: Re: prie to pacio pora mitu...
Autorius: eSSas
Data: 2009-02-15 21:36:05
Linas Petkevičius wrote:
> Va, specialna tebe tancuju:

Gera citata. Saltinis ryskiai net iki delfio nepriauges. Is balsas.lt 
paimta?

S.

> „LAŠIŠA
> Ryškiai rožiniai lašišos gabaliukai viliote vilioja akį, ko pasėkoje 
> prasidėjęs
> seilėtekis sustabdomas tik žvilgsniu į kainą, kurios tendencija yra tik 
> viena - augti.
> Augti kaip tos lašišos, besitaškančios narve Norvegijos jūrinėje fermoje.
> Norvegai tokios žuvies beveik nevartoja - jie labiau mėgsta natūralią, 
> ekologišką
> ir užaugintą motušės gamtos, o ne tėtušio fermerio, kurio galvelėje 
> kirba mintis “o kaip čia uždirbus daugiau?”.
> Ir ta mintelė toli gražu nepaskutinėje vietoje, ir ne tokia jau ji 
> pridvėsus, kad nebūtų
> įgyvendinama realybėje. O realybė tokia: laukinių lašišų mėsa raudona
> dėl ypatingo okeaniškojo meniu, kuriuo laisvėje mėgaujasi taip visų
> trokštamos sidabrašonės. Fermų gyventojoms tenka mėgautis kasdien tuo
> pačiu racionu, kurį sudaro mišinukas taip vadinamų kombinuotų pašarų -
> liaudiškai “kombikormu” vadinamu.
> Kad naminukės lašišiukės mėsytė išliktų rausva, fermeriai į pašarą
> žeria dirbtiną dažiklį, skambiu pavadinimu KANTAKSANTINAS.
> Eurokomisijos duomenimis, dažnas tokios lašišos vartojimas mityboje
> pasibaigia akies rainelės suirimu ir visišku apakimu. Deja,
> “malonumai” tuo nesibaigia.
> Dėl “lopšelio-darželio”, kuriame žuvytės yra auginamos, mažo gyvenamo
> ploto ir gausaus gyventojų skaičiaus, ligų skaičiaus augimas adekvatus
> fermerio kišenės pilnėjimui.
> Tam, kad derlius neišstiptų, į pagalbą pasikviečiami civilizacijos
> galingieji - antibiotikai, kurių galutinė nusėdimo vieta jūsų, taip
> skaniai kertančių šį “delikatesą”, organizmai. Ar jums jų reikia?
> Spręskite patys.
> Priminsime tik tiek, kad be visų minėtų nemokamų priedų, kartu su
> dirbtinai užauginta lašiša gaunate ir 10 kartų didesnį kiekį
> polichloruoto difenilo ir dioksino, negu valgant natūraliai užaugusią
> žuvį.
> “Dirbtinai užaugintos lašišos vartojimas dažniau nei vieną kartą per
> mėnesį padidina galimybę susirgti onkologinėmis ligomis” - rašo
> autoritetingas mokslo žurnalas “Science”. Ne retas atvejis, kai
> dirbtinai užaugintoje lašišoje randamas padidintas ir sunkiųjų metalų
> kiekis. Narve užauginta lašiša neturi retų aminorūgščių ir baltymų,
> dėl kurių taip vertinama laukinė jos sesė.“
> 
> Nu kaip ? Pasakyk, kad netiki kas cia parasyta.