Tema: Re: Kažkaip kvepia išsikalinėjimu... Vėjo jėgainės
Autorius: RaR
Data: 2010-08-15 20:08:58
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Arba nemokėtų. T.y. čia yra argumentacijos klaida pavadinimu "false dichotomy" - atmeti kitas alternatyvas, kaip kad pvz. apsaugos paslaugas žmonės pirktų už pigiau ir geresnės kokybės rinkoje, kas yra įtikinama tiek teoriškai, tiek yra sėkmingai išbandyta praktiškai (teorinis modelis pvz. čia http://www.daviddfriedman.com/Academic/Anarchy_and_Eff_Law/Anarchy_and_Eff_Law.html (sutrumpinta video versija http://vimeo.com/13550780) arba čia http://www.freedomainradio.com/FreeBooks/PracticalAnarchy.aspx, istorinis pavyzdys čia http://www.daviddfriedman.com/Academic/Iceland/Iceland.html).
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


Na tai gali pirkti tą saugumą, gali būti ir privati policija, aš nieko prieš. Ir Irake už JAV kariauja bei saugumu rūpinasi daugybė pasamdytų privačių firmų. Bet valstybės ar net tarpvalstybiniu lygiu susitariama bent jau dėl pagrindinių žmonių teisių, kitų pagrindinių žaidimo taisyklių (arba jos vienašališkai nustatomos). Nesant jų ir jų priežiūros, saugumo ir teisių daugiau gali nusipirkti  tas, kas daugiau sumoka. Galiausiai, nesant kažkokios centrinės valdžios, labiausiai apsimoka nupirkti ir kitų saugumą (tiksliau jų saugumo panaikinimą) - investuoti į ginklus ir kareivius, atiminėti turtą iš silpnesnių, ir taip plėstis. Visa tai istorijoje visą laiką vyko - ir kuriantis valstybėms, ir joms žlugus. Teoriškai prisamprotauti galima daug ko, bet visi bandymai sukurti visokius anarchizmus, utopizmus, komunizmus ir kitas visuomenines sistemas, besiremiančias vien geranorišku žmonių tarpusavio bendradarbiavimu ir prievartos nebuvimu, atsiremdavo į skaudžią realybę ir labai greitai baigdavosi žiauriomis diktatūromis.   


>>>>>>>>>>>>
Nepamenu, kad kada nors Lietuvoje nebūtų buvę valdžios.
>>>>>>>>>>>>


Nereikia net kad jos visai nebūtų. Užtenka jai ir jos prievartos struktūroms susilpnėti. Atsiradusį vakuumą tuoj pat užpildydavo visokios ginkluotos gaujos



>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Vėl teiginiai be įrodymų, kurie prieštarauja tiek logikai (nėra jokio loginio pagrindo manyti, kad nesant teisėto smurto neteisėto smurto būtų daugiau; taip pat yra absurdiška manyti, kad organizacija, kuri gali teisėtai smurtauti prieš mane, yra būtina norint apsaugoti mane nuo smurto), tiek empiriniams faktams.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>



Nematau jokių savo teiginių prieštaravimo logikai. Žmogus niekada (bent jau dalis jų) sunkiai nedirbs dėl to, ką gali pasiimti dykai. Tokia ne tik žmonių, bet ir absoliučiai visų gyvūnų prigimtis - kiekvienas nori gauti didžiausią naudą, įdėjęs mažiausiai pastangų. Todėl prievartą, vagystes ir t.t. kol kas mažina tik neleidžianti to daryti prievarta. Nieko kita nesugalvota. Ir visą tai kiekviename žingsnyje patvirtina tiek istorija, kuria nemažai domiuosi, tiek asmeninė patirtis, tiek ir paprasčiausia kasdienybė.