Tema: Re: Kažkaip kvepia išsikalinėjimu... Vėjo jėgainės
Autorius: RaR
Data: 2010-08-13 13:50:25
Čia esmė ne Lietuvos kariuomenės didyje ar jos galingume, bet tiek, kad atitiktume NATO reikalavimus. Aišku, pavieniui mes neapsigintume nė nuo vienos didesnės valstybės, todėl ir dalyvaujame kolektyvinės gynybos sąjungoje. Yra ir valstybių, neturinčių savo kariuomenės. Šveicarijos gal neverta imti, nes ten praktiškai visi vyriškos lyties gyventojai yra potenciali kariuomenė - kiekvienas savo namuose turi ginklą ir reguliariai vyksta į apmokymus. Bet yra Islandija. Ji neturi savo kariuomenės, bet yra NATO narė, jos šalyje yra NATO karinės bazės. Yra kai kurios nykštukinės valstybės ir t.t.. Bet visų tų valstybių saugumą iš esmės užtikrina didžiųjų šalių kariuomenės, kažkokios sutartys ar jėgų pusiausvyra. Gal ir mes galėtume apsieiti be kariuomenės, jei be jos galėtume susitarti dėl saugumo garantijų su kokimis nors didžiosiomis galiomis. Bet reikia suprasti, kad negali visų saugumu rūpintis vien tik JAV ar Rusija ir tam skirti žymią savo BVP dalį. Didžiosios valstybės visai teisėtai reikalauja, kad ir mes nors tais kukliais 2 proc. nuo savo menko BVP prisidėtume prie kolektyvinės gynybos.

Dėl kariškių reikalavimų, tai drausti vėjo jėgaines visoje Lietuvoje būtų absurdas, tuo labiau kad kitose šalyse jų pilna. Bet kad būtų kažkokios laisvos nuo jų zonos, manau, gana normalus reikalavimas, o kiek jis būtinas nežinau - aš toje srityje ne specialistas.




"Tomas" <nera@mailo.lt> wrote in message news:i42vkv$jav$1@trimpas.omnitel.net...
> 
> "RaR" <RaR@lt.lt> wrote in message news:i42s3l$ead$1@trimpas.omnitel.net...
>> XXI ar ne, bet žmonių prigimtis nepasikeitė - jei kas nors gali ką nors pasiimti chaliavai, tai ir pasiima. 
> Dabartine LT kariuomene realios karines gresmes atvejui yra vistiek beverte.
> 
>> Kad įsitikintum savo teiginių vaikiškumu, gali pasidomėti kas atsitiko su Somalio pakrantėmis ir vidaus gyvenimu kai ten iš esmės žlugo centrinė valdžia ir nebeliko valstybinės kariuomenės. 
> O kodel bandai vest paraleles tarp LT ir Somalio...? Šveicarija ish esmes irgi neturi reguliarios kariuomenes, ir nieko, nesiskundzia, ir ant didziuju kariniu jegu yra skersą užkalus.