Tema: Re: butinoji gintis nuo isibrovimo i busta
Autorius: Jonas Sergejenka
Data: 2010-01-13 17:34:31
Oj netvirtinčiau, oj netvirtinčiau, kad nebus :))))
O dabar kaip aš (ir man dėstę specialistai) tvirtintų:

1) didesnę jėgą panaudoti gali, jei ji nepriveda iki sunkaus sveikatos sutrikdymo ar mirties. Be to, jei tave, 1.80m, 95kg, iš kulokų daužo 8-metis, aš NEdrįsčiau naglai tvirtinti, kad tu gali į jį šaudyti.
Ergo - viskam YRA proporcijos, ir tai galutinai bus nustatyta tik teisme. O jei yra proporcijos, yra ir proporcingumas. Tavo argumentas dead.

2) Jei pašovei užpuoliką, ir priėjęs dar šaudei, ir jis išgyveno - NEBUS BG. Gausi pagal atitinkamus BK straipsnius už ginklo panaudojimą + kažkokį sveikatos sutrikdymą.
3) jei pašovei užpuoliką, ir dar netgi kontrolinį į galvą - NEBUS BG, gausi kaip už nužudymą.

Truputį maišai BG, BG+ribų peržengimas, ir elementari nusikalstama veika. Taigi tavo pavyzdžiuose:
1) BG + peržengimas
2) Nusikalstama veika (sveikatos sutrikdymas)
2) Nusikalstama veika (nužudymas).

J.


"Fwd" <fwd@one.lt> wrote in message news:hikc46$s9e$1@trimpas.omnitel.net...
> "Jonas Sergejenka" <johnas@kazhkur.com> wrote in message news:hik2ab$ap6$1@trimpas.omnitel.net...
> > TURI būti proporcinga, su tuo sutinku.
> 
> Mes čia kiek skirtingai tą proporcingumą suvokiame. Nepriklausomai nuo to, gini būstą, save ar kitą žmogų, tu gali panaudoti didesnę jėgą nei užpuolikas. Tai reiškia, kad jeigu tave daužo iš kulokų, gali išsitraukti šautuvą į šauti į jį. Ir tai NEBUS būtinosios ginties peržengimas. Tai ir yra 2003 metų BK pataisų esmė. Jeigu po tokio šūvio užpuolikas numirs - jo bėdos.
> Visur galioja protingumo kriterijai, nemanau, kad reikėtų čia juos aiškintis. Jeigu pašovei užpuoliką į koją, jis nukrito ant žemės, o tu toliau pyškinai kol kulkos baigėsi, arba, priėjęs įsegei kontrolinį į galvą - faktas, kad būtinosios ginties riba buvo peržengta. Case closed.