Tema: Re: butinoji gintis nuo isibrovimo i busta
Autorius: Jonas Sergejenka
Data: 2010-01-13 11:04:11
TURI būti proporcinga, su tuo sutinku.
Vėliau Cube gi aiškiai parašė, kad šios taisyklės NEbūtina taikyti, kai yra gynimasis nuo pavojingo kėsinimosi į gyv. būstą.
Taigi, atskiriam dvi sąvokas - būtinoji gintis (bendrąja prasme) - taip, tai yra gynimasis nuo realaus, tiesiogiai gresiančio pavojingo kėsinimosi ( + neprivaloma stengtis išvengti kėsinimosi jokiomis kitomis priemonėmis). Ir gynyba turi būti proporcinga.

Jei nužudysi žmogų, kuris diskotekoje beginklis kabinėsis prie tavo panos - tai net JEIGU pripažins, kad buvo būtinoji gintis, tačiau nužudymas arba labai sunkus sveikatos sutrikdymas bus jau būtinosios ginties ribų peržengimas.

Jei diskotekoje nužudysi peiliu ginkluotą stambesnį žaliūką, kuris su 3 draugeliais prieš tave vieną ėjo - greičiausiai bus būtinoji gintis ir GREIČIAUSIAI pripažins, kad nebuvo ribų peržengimo.

Iš to davom išvadą, kad gynybą privalo būti vienaip ar kitaip proporcinga kėsinimosi intensyvumui. Aiškios "proporcijos" ribų niekas nenubrėžė, ir tai tebus sprendžiama teisme pagal konkrečias aplinkybes.

Gi brovimuisi į būstą nustatyta išimtis - kad neprivalo būti proporcinga kėsinimuisi. T.y., beginklį vagį, kuris jau pradėjo kėsinimąsi ir nesiruošia jo nutraukti - galima ir nušauti. Čia mes vis dar hipotetiškai šnekam, nes viskas galų gale susives į įrodinėjimą, ištyrus visas aplinkybes.

J.

"Fwd" <fwd@one.lt> wrote in message news:hijr8h$ute$1@trimpas.omnitel.net...
> "Cube" <kryziuotis@gmail.com> wrote in message news:hii6db$j3l$1@trimpas.omnitel.net...
> > Bet, ziuriu, vistiek reikia savokas aiskinti. Pradziai kas tai yra 
> > butinoji gintis? - gynimasis nuo realaus, tiesiogiai gresiancio 
> > pavojingo kesinimosi.
> Panašu, kad šitą pats sukūrėte :) Paskaitykite bent jau prokuroro aiškinimą - http://www.prokuraturos.lt/Naujienos/Prokurorokomentaras/tabid/69/ItemID/251/Default.aspx
> 
> <...> Šią teisę asmuo gali įgyvendinti neatsižvelgdamas į tai, ar galėjo išvengti užpuolimo arba kreiptis pagalbos į kitus asmenis ar valdžios institucijas.
> Pagal šiuo metu galiojantį Baudžiamąjį kodeksą, būtinosios ginties ribų peržengimas yra tuo atveju, kai tiesiogine tyčia nužudoma ar sunkiai sutrikdoma sveikata, jeigu gynyba aiškiai neatitiko kėsinimosi pobūdžio ir pavojingumo. Būtinosios ginties ribų peržengimu taip pat nelaikomi veiksmai, kuomet ginamasi nuo įsibrovimo į būstą arba būtinosios ginties ribos buvo peržengtos dėl didelio sumišimo ar didelio išgąsčio, kurį sukėlė užpuolikas.
> 
> > Ir padaryta zala turi buti proporcinga gresianciam 
> > pavojui. 
> NETURI.