Tema: Re: Kodel Lietuvai nereikia TVF?
Autorius: RaR
Data: 2010-01-21 09:14:00
> a) kaip galima is fondo imti pinigus zinant, kad jo tikslas yra 
> uzdirbti kuo daugiau pinigu arba kaip galima labiau isplesti 
> uzsienieciu itaka prasiskolinusioje salyje? T.y. valstybes skolininkes 
> ir fondo skolininko interesai yra visiskai priesingi. O tai, savo 
> ruoztu, reiskia, kad fondas yra suinteresuotas kaip galima ilgiau 
> vilkinti atsigavima.

Kaip bet kam galima skolintis iš banko, jei banko tikslas - uždirbti kuo daugiau pinigų?
TVF tikslas ne uždirbti kuo daugiau pinigų, nes jo palūkanos nustatomos pagal jo biudžetą sudarančio krepšelio valiutų palūkanų normas. Fondas nesuinteresuotas kuo ilgiau vilkinti atsigavimą, jis kaip tik siūlo priemones, jo nuomone, greitinančias atsigavimą. Dėl tų priemonių galima ginčytis, bet jau kurį laiką vyraujanti ekonomikoje srovė pasisako už platesnį privatizavimą, mažesnį valstybės kišimąsi į ekonomiką ir prekybos apribojimų panaikinimą. Bet kuriuo atveju svarbiausias dėmesys paprastai nukreiptas į biudžeto subalansavimą per keletą metų tam, kad išvengtų tolesnio grimzdimo į skolas.

> b) kaip galima skolintis zinant, kad tos skolu artimiausius 5, o gal ir 
> 10 metu nebus is ko tu skolu grazinti? o tai reiskia, kad 5% palukanos 
> bus tolygios vos ne pusei paskolintos sumos.

Tai kad valstybės ir taip skolinasi. Nežinau ar yra kokia valstybė, neturinti jokių skolų. O iš TVF skolinamasi, kai iš kitur pasiskolinti sunku arba palūkanos pernelyg didelės. Kuo blogesnė biudžeto padėtis ir kuo didesnė valstybės skola, tuo blogesnis jos kredito reitingas ir atitinkamai didesnėmis palūkanomis ji turi skolintis. TVF praktiškai nekreipia dėmesio į reitingus, palūkanos visiems beveik vienodos, bet reikalauja ekonomikos pertvarkymų, kurie, jų nuomone, padės valstybei išlipti iš bėdos.
O skolinasi valstybės todėl, kad nesiskolinant paprasčiausiai neturėtų pinigų būtiniausioms išlaidoms ir valstybėje galėtų kilti chaosas su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis. Ašku, dažniausiai valstybės nuo to gelbėjasi paleisdamos pinigų spausdinimo mašinas, kyla hiperinfliacija ir t.t.