Tema: Re: Kodėl Lietuvai nereikia TVF?
Autorius: RaR
Data: 2010-01-18 19:57:13
Na, čia galima įvairiai samprotauti, iš esmės situacija labai nebūtų kitokia, jei skolintumės iš TVF. Latvija daugiau sumažino įvairias išmokas ir ten šiek tiek daugiau padidėjo kai kurie mokesčiai? Betgi jau krizės pradžioje net Lietuvos vyriausybė trimitavo, kad Latvijoje padėtis daug blogesnė, ir jei nieko nedarysime mums atsitiks tas pats (t.y. beveik bankrotas). Kadangi pas juos buvo didesnis smūgis biudžetui, natūralu, kad skausmingesnis ir jo balansavimas. Be to, jiems reikėjo dar gelbėti Parex banką - papildomas smūgis biudžetui. Manau, ir TVF reikalavimai Lietuvai būtų švelnesni nei Latvijai. Juk pagrindinis šių priemonių tikslas - per keletą metų sumažinti biudžeto deficitą iki tam tikros ribos. Sako Latvijoje yra kai kurie mokesčiai, kurių dar nėra Lietuvoje? Bet priemonės biudžeto deficitui sumažinti yra derybų objektas. Jei vyriausybė griežtai prieštarautų kokiam nors mokesčiui, ji galėtų apginti savo poziciją. Be to, NT mokestis anksčiau ar vėliau bus ir Lietuvoje. Dar vėliau tikriausiai atsiras ir progresiniai GPM. Taigi, Lietuvos vyriausybė iš esmės siekia to paties tikslo, kokį turėtų ir TVF, kokių nors stebuklingų būdų deficitui sumažinti išskyrus išlaidų mažinimą ir mokesčių didinimą (kur realiai galima surinkti daugiau) - nėra.
Privalumas kai nesiskolini iš TVF - didesnė manevro laisvė, nes tada skolininkas tave spaudžia tik palūkanomis, o ne patarimais (ir reikalavimais) kaip valdyti ekonomiką.
Pasiskolinus iš TVF privalumas būtų mažesnės palūkanos ir didelio gyventojų nepasitenkinimo atveju galėtum atsakomybę nuo savęs bandyti permesti ant TVF. Maždaug "mes jums tikrai nemažintume pensijų, bet nieko negalime padaryti, nes kitaip TVF neduos pinigų, o be jų iš viso nebus iš ko tas pensijas mokėti".

O šiaip, aišku, TVF "globojamų" ir tokių kaip mūsų, neturinčių savarankiškų valiutų, šalių kovos su krize priemonės kardinaliai skiriasi nuo tų, kurias naudoja savarankišką valiutą turinčios šalys. Ten atvirkščiai - skatina vartojimą ir gamybą didindami biudžeto išlaidas ir dažnai mažindami mokesčius. Bet jiems bepigu - jų skolą gali finansuoti centrinis bankas, didindamas pinigų kiekį. Deja, kai jie nuvertėja, kartu nuvertėja ir mūsų pririšti pseudopinigai, tik jų pas mus nepadaugėja. Bet mažos valstybės gali atsigauti to skatinimo dėka atsigavus eksporto rinkoms. O vidaus rinka atsigaus ne taip greitai, gyventojų pajamoms, ypač biudžetininkų, ši krizė ir po jos sekusios priemonės tikrai atsilieps bent keletą metų.

"Blynas" <blynasTRINTI@gmail.com> wrote in message news:hj1tjs$56f$1@trimpas.omnitel.net...
> Kodėl Lietuvai nereikia TVF?
> http://teigiamai.blogspot.com/2010/01/kodel-lietuvai-nereikia-tvf.html
> 
> "Be visų kitų jau išvardintų dalykų, turime tik džiaugtis, kad turime kartą aukščiausių valstybės pareigūnų, kurie nebijo sudėtingų ir nepopuliarių sprendimų, nestinga politinės valios ir bando savo jėgomis išvesti šalį iš sunkios ekonominės padėties taip klodami pamatus ateities politikai, paremtai protingais sprendimais, o ne žinojimu, kad „jeigu ką“ – šalį išgelbės TVF."