Tema: Re: LESTO inerpretacijos
Autorius: Arvis
Data: 2012-08-23 13:01:04
"S54" <info@telecom.lt> parašė naujienų pranešime:k14rii$7j8$1@trimpas.omnitel.net...
> kas ten per laidas kad 10kW neatlaiko ?

Esmė ne tame - "atlaiko-neatlaiko". Norminiais aktais yra nustatyti elektros energijos tiekimo kokybiniai reikalavimai. Įtampos nuokrypiai +-10% nuo vardinės (nuo230V-400V), įtampos nesimetrija, dažnis, harmonikos, etc. 
Šiandien prijungia tave prie tinklo, kuris tratėdamas "atlaiko" tuos +10kW, o rytoj eini skųsti tiekėją, kad jo dešra pagedusi, t.y., neatitinka kokybės reikalavimų. Ir anie galutiniame rezultate mūsų visų lėšomis pagerins tavo dešrą. Tam, kad dalinai to išvengti, sugalvojo visus tuos prijungimo įkainius. Tikrai nėra jie tobuli, bet tobulumo visur pasigendu. Ir savyje taipogi.
Esmė labai panaši į vandentiekį: jei prie esamo skersmens vamzdžio pusiaukelėje padarysim atšaką, per kutią nubėgs dalis vandenuko, tai esančiam vamzdžio gale beliks tik lašiukai, nors prieš prijungimą dar kiek sroveno. Išvada - iki paskaičiuotos vietos reik keisti vamzdžius storesniais, kad nepabloginti esamų vartotojų padėties. 
Tačiau negalima vartotojo sąskaita keisti vamzdžius/laidus nepamatuotai storais, taip siekiant pagerinti savo tinklą.
Čia viskas labai primityviai, iš tiesų yra 1000 plonybių.
P.S. prisimenu nepriklausomybės pradžią, kai nebuvo jokių prijungimo mokesčių. Nekurie ūkininkai atveždavo žū skyriun kiaulikę (nes ūkininkų plėtrą finansavo per juos) ir būdavo statomos transformatorinės ir kilometrai linijų su ohoho laidais "ūkininko ūkio prijungimui". Absoliuti dauguma tos "plėtros" nebuvo panaudota. Tiksliau, buvo, bet ne visai pagal paskirtį: laidaipavogti, stulpai kai kur net ir dabar tebestovi. Be nieko.
Taigi, yra ir tam tikra drausminančioji dalis - kai reikia prisidėti ir savų, pradedi galvoti.
O piktnaudžiavimo yra visur. Čia kita tema