Tema: Re: Duonkepė x
Autorius: Tadas
Data: 2011-01-14 10:38:33
ne, nereikia ;)
po dviejų - trijų dienų raugas bus gatvas, jeigų nėra pelėsio, t.y. indas 
buvo švarus ir vanduo virintas, matysis iš burbuliukų esančių rauge, tada 
galima daryti duoną.
padarius duonos tešlą, atidėti į šaldytuvą 4 šaukštus 1 kg miltų.


"ALORA" <alora@griauztas.cool> wrote in message 
news:ign00i$do5$1@trimpas.omnitel.net...
>o toks daiktas kaip melasa nereikalingas?
>
> "Tadas" <tadas@tadas.com> wrote in message 
> news:igmue9$bfj$1@trimpas.omnitel.net...
>> jei naudosi rūpius rūginius miltus, tai gausis pati tikriausia tradicinė 
>> lietuviška juoda duona. miltai būtinai turi būti rūpūs, tiek rūginiai, 
>> tiek kvietiniai. paprasti miltai gali būti dedami, tačiau nedaugiau kaip 
>> 1/3 viso miltų kiekio, kitaip gausis nebeduona, o pyragas ;)
>> kad pasigaminti raugą reikia tuos kvietinius ar rūginius rūpius miltus 
>> užpilti virintu vandeniu ir laikyti šiltai, kol pradės rūgti (2-3 dienos, 
>> priklausomai nuo temperatūros, raugo kvapas maloniai rūgštus), galima 
>> maitinti visaip ir pan, tačiau žmonės juos daro paprastai ir viskas 
>> gaunasi, čia nėra kur suklysti, jei nesigavo, pradėjo pelyti ar dar 
>> kažkas pabandysi dar kartą, bet turėtų pavykti iš pirmo karto. padarius 
>> duoną, atidėtą raugą dedu į šaldytuvą ir laikau iki kito duonos gaminimo, 
>> nemaitinu. visada tešlą duonai darau su kambario temperatūros virintu 
>> vandeniu.
>
>