Tema: Re: Duonkepė x
Autorius: Ruta
Data: 2011-01-13 17:43:07
labai atsiprašau, kad įsiterpiu ne į temą, bet

rupūs ruginiai...


Am 13.01.2011 14:24, schrieb Tadas:
> jei naudosi rūpius rūginius miltus, tai gausis pati tikriausia tradicinė
> lietuviška juoda duona. miltai būtinai turi būti rūpūs, tiek rūginiai, tiek
> kvietiniai. paprasti miltai gali būti dedami, tačiau nedaugiau kaip 1/3 viso
> miltų kiekio, kitaip gausis nebeduona, o pyragas ;)
> kad pasigaminti raugą reikia tuos kvietinius ar rūginius rūpius miltus
> užpilti virintu vandeniu ir laikyti šiltai, kol pradės rūgti (2-3 dienos,
> priklausomai nuo temperatūros, raugo kvapas maloniai rūgštus), galima
> maitinti visaip ir pan, tačiau žmonės juos daro paprastai ir viskas gaunasi,
> čia nėra kur suklysti, jei nesigavo, pradėjo pelyti ar dar kažkas pabandysi
> dar kartą, bet turėtų pavykti iš pirmo karto. padarius duoną, atidėtą raugą
> dedu į šaldytuvą ir laikau iki kito duonos gaminimo, nemaitinu. visada tešlą
> duonai darau su kambario temperatūros virintu vandeniu.
>
>
> "ALORA"<alora@griauztas.cool>  wrote in message
> news:igmo07$1ne$1@trimpas.omnitel.net...
>> nu bet tokai juoda nesigauna, gaunasi tik tamsesnė. O kaip raugti raugą iš
>> miltų? Kažkuo užpilti?
>>
>> "Tadas"<tadas@tadas.com>  wrote in message
>> news:igmf2b$kg4$1@trimpas.omnitel.net...
>>> raugas labai paprastas ir net nemaitinu jo, nes kepu kas 2-3 savaites,
>>> duonos užtenkia tokiam laikui, ji puikiai išsilaiko. raugą nesunkiai
>>> galima pasigaminti pačiam parauginus ruginiu ir kvietiniu miltu. paskui
>>> kiekvieną kartą kepant duona atidedamas reikiamas kiekis kitam kepimui.
>>> procesas labai paprastas, laiko daug neužima. tešla padaroma labai
>>> paprastai: norimi rūpus miltai (rūginiai - gausis tikrai lietuviška juoda
>>> duona (ruginė) / rūginiai us kvietiniais miltais šviesesnė duona),
>>> druska, medus, sumaišyti, tada sudėti į formas, parą parauginti, tada
>>> valandą kepti ir viskas ;)
>>>
>>
>>
>
>