Tema: Re: Lietuvoje iteisintas mokestis "uz ora"
Autorius: Vasaris
Data: 2010-03-31 01:03:20
"RaR" <RaR@lt.lt> wrote in message news:hosa2o$20p$1@trimpas.omnitel.net...
>> Nes juk paimkime tarkime tokias sritis, kaip VSD, STT ir pan. - jos egzistuoja valstybėje, nepriklausomai nuo to, kokia partija yra, o jei partija išvis nedeklaruoja savo >pozicijos tais klausimais - tai ką, reiškiasi, ji negavo mandato tvarkyti tų sričių pagal situaciją, ir pastarosios gali veikti ką nori iki sekančios kandencijos pradžios? :-)
> 
> Teisingai

Na mano manymu, tai nėra optimalu ilgame laikotarpyje. Pirmas natūralus veiksmas pasikeitus vadovybei - reafirmacija, t.y. įgaliojimų gražinimas ir jų suteikimas per naują. Tame tarpe, jei nėra mandato - bent jau formalus. Elementariai, kad nepamirštų ir netaptų Užupio respublika. Be abejo turiu omenyje normaliam Seimui, o ne paskutiniam su cirko sudėties elementais.

> Na, gilesnės demokratijos šalyse būna įvairių vsiuomeninės kontrolės formų, čia aš nespecialistas, bet akivaizdu kad pas mus jos per mažai ir piliečiai per daug pasyvūs kuriamąja prasme. O šiais technikos ir interneto laikais dėl svarbesnių sprendimų galėtų būti konsultuojamasi su piliečiais. Čia būtų galima naudotis e-parašais, nebūtina visiems tą nuomonę reikšti - reikštų tie, kuriems svarbu ir kurie supranta. Jei neišreiškusieji savo nuomonės pamatytų kad sprendimas priimtas ne toks kokio jam norėtųsi, kitą kartą tą nuomonę išreikštų.

Be jokios abejonės. Aišku tuoj būsime apšaukti technokratais, su neigiama konotacija.


> Dar manyčiau kokiu keliu reikėtų eiti - tai didinti savivaldą. Nuo įvairių bendrijų, seniūnijų ir t.t. Jų vadovai turėtų būti renkami tiesiogiai, jiems atitektų kažkokia ten gyvenančių gyventojų mokesčių dalis, ir jos galėtų pasirūpinti kiemais, gatvėmis, parkeliais, darželiais, mokyklomis ir t.t., gal net kokius kvartalo policininkus išlaikyti.

Aš tik siūlau šiek tiek pataisyti "mes norime eiti savo keliu - didinti savivaldą", "mes norime rinkti vadovus tiesiogiai", "mes norime pasirūpinti, kad jos pasirūpintų ..."


> Nereiktų laukti kol meras atkreips dėmesį į jų problemas ir skirs lėšų. Vietinė valdžia būtų žymiai geriau kontroliuojama, būtų mažiau korupcijos. Aplamai turėtų būti ne surenkama kuo daugiau lėšų į pačią viršūnę (vyriausybę) ir po to skirstoma, o atvirkščiai.

Bingo! Dar belieka pagal einamas opias diskusijas Sodrą ir sveikatos draudimą nuleisti iki piliečių tarpusavio lygmens ir teoriškai aš pasirašau būti vienas pirmųjų šitos valstybės piliečių ;-)

> Ką gali padaryti pats žmogus - tegul daro - savo lėšomis jis pasirūpins efektyviausiai, korupcijos tikimybės jokios. Toliau - kokia bendrija su vietinėmis "savo kiemo" problemomis. Ko ji negali padaryti - seniūnija. O savivaldybei ir vyriausybei reikėtų palikti tik tas funkcijas, kurių smulkesnieji vienetai iš tikrųjų negali spręsti. Teisėjai galbūt irgi galėtų būti renkami, kaip JAV. Tada žmonės mažiau manytų, kad jų gyvenimą stebuklingai gali pagerinti koks nors prezidentas-mesijas, o daugiau patys dalyvautų savo problemų sprendime ir tų sprendimų vykdymo kontrolėje.

Kad jus kur su tokiu mąstymu. Einu pasapnuoti apie atsakingus prisiekusiųjų teismus LT :-) Geresnės utopijos nesugalvoju :-)