Tema: Re: Lietuvoje iteisintas mokestis "uz ora"
Autorius: RaR
Data: 2010-03-28 23:13:57
>> Valdžia yra tokia, kokią išsirenka jos piliečiai ir vykdo tokias funkcijas, kokias deleguoja ar toleruoja piliečiai. Iš pradžių reikia pasiekti kad valdžia vykdytų kuo mažiau jai nedeleguotų funkcijų.
> 
> Gal galima plačiau? Kas pagal jus yra nedeleguotos funkcijos? Savivalė?


Čia aš taip labai abstrakčiai, kontroliavimas ir atskyrimas kas nedeleguota yra gana sudėtingas. Kas deleguota - tai dėl ko rinkimuose žmonės rinko tą partiją. Iš esmės gal tai būtų rinkimų programa. Nedeleguota - tai tai už ką nebalsavo (pvz. susirinko partijos viršūnėlė ir partijos vadovas nutarė, kad darys visai ne taip kaip žadėjo, arba darys tai, ko nežadėjo - kam iš esmės negavo mandato). Tam turėtų būti kažkokia pilietinė kontrolė tarp tinkimų.


 
>> O delegavimo kokybė priklauso nuo visuomenės kokybės.
> 
> Kuria prasme? Aš tai kažkaip maniau, kad delegavimo kokybė yra bemaž statiškai apibrėžta konstitucijoje, beigi galbūt svarbiausiuose įstatymuose. Todėl skaitau, kad reikia esmingo visuomenės postūmio, kad pakeisti tokiu svarbius valstybei delegavimą reglamentuojančius dokumentus.


Delegavimo kokybę - tai omeny turėjau ptogramas ir idėjas, už kurias žmonės balsuoja. Juk jie gali norėti kvailų ir neoptimalių dalykų. Ir kuo visuomenės bendras lygis žemesnis, tuo jie daugiau tokių dalykų nori. Tada valdžia visiškai teisėtai ir sąžiningai vykdo tuos kvailus ir neoptimalius dalykus.