Tema: Re: Rusijos ir Gruzijos konfliktas
Autorius: Makauskas Vidas
Data: 2009-10-21 14:21:53
> Nu tai ir vadink ne priesais, o pavojum :) A tai gi lenkai ne taip supras :)
>
Kokie dar lenkai? Lenkiskai kalbantys lietuviai ar Lenkijos lenkai. Adomas Mickevicius suprastu, nes jis skyre kur Lietuva ir kur Lenkija. Mano senelis neturejo lietuvisko kraujo, buvo prieskario Vilniaus krasto kolonizatorius ir vietinius lietuvius, kalbancius lenkiskai, su pasislykstejimu vadino tuteisais. Jau vien tai pasako, kad tai skirtingos kulturos. Kas per neigali musu valdzia, kad Lietuvoje be jokiu pasekmiu svenciamos antilietuviskos sventes. Tai tas pat kas kokioje nors Maskvos apskrityje butu garbinami SS zygiai pries rusus:

Vienas didziausiu pastarojo laiko akibrokstu buvo siu metu liepos 5-13 dienomis Lenkijos raiteliu spektaklis Vilnijoje, surengtas zudynemis Lietuvoje pagarsejusios Armijos krajovos garbei, ir tu raiteliu marsiravimas po krasta su Lenkijos veliavomis, dainomis, dalyvavimu pamaldose. Laikrastis "Tygodnik Wilenszczyzny" (priedas "Rota", Nr. 500) ta proga rase: "Istorija, primenanti lenku kario didvyriskus zygius, /.../ toliau yra gyva ir reikalinga Vilnijos gyventojams. /.../ Tarp vietiniu gyventoju buvo tokiu, kuriu proteviai dalyvavo garbingose kovose (su Lietuvos kariuomene - A. B.), o atmintis apie tai gyva ju sirdyse ir perduodama naujoms kartoms." 

Lietuvos Respublikos Vyriausybes 1993 m. sudarytoji istoriku ir teisininku Komisija Armijos krajovos veiklai Lietuvoje ivertinti nustate, kad "Armijos krajovos partizanai Rytu Lietuvoje /.../ padare nusikaltimu zmoniskumui, ivairiais motyvais yra terorizave ir zude niekuo nekaltus civilius gyventojus, daugiausia lietuvius".

Dar vienas Lietuvos lenku politikieriu kaprizas yra reikalavimas papildyti lietuviska raidyna lenkiskomis raidemis ir lenku pavardes Lietuvos pasuose rasyti tomis raidemis. Sis reikalavimas eskaluojamas net tarpvalstybiniu lygiu. Butu suprantama, jei jis butu keliamas visuotinai, t.y. visoms uzsienio salims, kur yra didesne lenku bendruomene (JAV, Vokietijai, Latvijai, Ukrainai, Baltarusijai ir kt.). Tuo tarpu dabar sito reikalaujama tik is Lietuvos vyriausybes, nors "kovotojai" uz lenku teises patys to ne visada paiso - Janas Ciechanovicius, pavyzdziui, rusiskai be skrupulu pasirasinejo Ivanu Tichonoviciumi.