Tema: Bankai rengiasi Latvijos žlugimui
Autorius: Makauskas Vidas
Data: 2009-10-29 08:56:42
"Bankai rengiasi Latvijos žlugimui"
3w delfi.lt/news/economy/business/bankai-rengiasi-latvijos-zlugimui.d?id=25179811
Ekonomistai kalba, kad Latvijos nugrimzdimas į ekonominį chaosą yra finansinio neišprusimo, neatsakingo skolinimosi ir nesugebėjimo pastebėti ekonomikos perkaitimo ženklų padarinys. 2005-2007 metais Latvijos ūkis augo greičiausiai Europoje, o privatus sektorius skolinosi be jokių suvaržymų. Per ekonomikos bumą Latvijos valdžia išaugino milžinišką valstybės tarnautojų armiją ir mokėjo jiems daugiau, nei gaudavo privataus sektoriaus darbuotojai. 

Per 12 mėnesių Latvijos ekonomika susitraukė 18,2 proc. ir, britų dienraščio "The Thelegraph" teigimu, ją "lenkia" tik Lietuva (20,4 proc.).

Kad būtų nutrauktas ūkio depresijos ciklas, būtina devalvuoti valiutą, tačiau tai padaryti keblu dėl paskolų, kurias bankai išdavė eurais. Todėl Baltijos šalys siekia susigrąžinti prarastą konkurencingumą mažindamos darbo užmokestį. Tačiau toks kelias krizei įveikti gali pareikalauti daug laiko bei griežtos drausmės.

Užsienio bankai gelbstimi vietos mokesčių mokėtojų sąskaita. 
"Danske Bank" atstovas Larsas Christensenas teigia, kad prieš devalvavimą pirmiausia pasisako Latvijos politikai. "Tai jų pasirinkimas, bet jei jie nori gauti pinigų, turi vykdyti finansinius įsipareigojimus. Atrodo, kad jie nesupranta, jog TVF ir ES dabar, kai pasaulio ekonomika pamažu stojasi ant kojų, nėra labai suinteresuoti gelbėti Latviją ... Nematyti nė menkiausių stabilizacijos ženklų. Tai - ekonominis šalies paralyžius.