Tema: Re: Lietuviska virtuve Vilniuje - kur?
Autorius: Lauras
Data: 2011-10-17 16:36:27
tai pagal tave taip išeitu, kad normali tradicinė italų šeima šiaip lyg 
niekur nieko kiekvienai vakarienei gaminasi picas ar kaip minimum pastas, 
kokie ispanai be gaspacho iš vis kitų sriubų nevalgo, islandas neturi jokio 
pasirinkimo - vien pūdytais rykliais gyvas, amerikonas vargšas valgo 
sumušteką su kotletu per vidury tarp dviejų batonų.
nes visi turi valgyti tik tai, kas yra "nacionalinio".
daugelyje šalių "nacionaliniu" patiekalu tapo kažkas, ką tauta valgė 
badmečiu
ką laikyti lietuvišku nacionaliniu patiekalu apskritai sunku nusakyti, nes 
kuris laikotarpis būtų traktuojamas lietuviškuoju?
tas iki lenkų bajorijos įsigalėjimo iki XV a. iš esmės, zespospolita, tas 
kai zespospolita buvo padalinta ir patekome po rusijos sparneliu?
ką reikėtų vertinti? lietuvių bajorų mitybos ypatumus, valstiečių?
patiekalas būtinai turi būti unikalus ir kitos šalys/tautos negali turėti 
panašaus?
lietuviams apskritai sudėtinga turėti kažką tikrai unikalaus, nes mes kaip 
bebūtų neskaitant tarpukario laikotarpio buvome stipriai įtakojami kitų 
tautų, be to dar Gediminas importavo kitataučių į šalį, kurie įnešė savo 
kultūros dalį, taip pat ir į virtuvę.

"bzik" <bzik@bzik.bzik> wrote in message 
news:j7h9uo$3n5$1@trimpas.omnitel.net...
> N sutiktu uzsienieciu tik is mandagumo paragaudavo, rinkdamiesi 
> neutralesnius patiekalus.
> Jei vertint pagal produkto paplitima, tai dabar nacionaliniu kategorijoj 
> nr. 1 butu karbonadas (gal ir saslykas :), o saldumynu - sakotis.
> Kai kalbam apie lietuviska virtuve, reiktu bent kazkokios normalios 
> pozicijos, nes tai, ka siuo metu bruka maitinimo istaigos, su lietuviskumu 
> turi tik simboline sasaja. Namuose tokio maisto kasdien nevalgom, o per 
> sventes prasimanom sio bei to idomesnio. Dalies gaminiu kilme prieskario 
> ir pokario laikai, o ispopuliarinta pries kelis desimtmecius. Bukim 
> objektyvus ir savikritiski. Brukam kazkokia legenda, kad senoves lietuviai 
> plempe saltibarscius, antru patiekalu cepelinus ar vedarus. Deja didzioji 
> dalis ju srebe miltine putra, valge koses, blynus. Pagrindine darzove buvo 
> ne bulve, o rope :)
>
>
> "ALORA" <alora@griauztas.cool> wrote in message 
> news:j7h8kc$1bk$1@trimpas.omnitel.net...
>> nu priekabumas tai nesvietiškas. Jeigu labai nori, visur surasi tų pačių 
>> arba panašių patiekalų ir niekuom nepatenkintų bumbeklių.
>> Aš asmeniškai nesu sutikus užsieniečio, kuris būtų pademonstravęs 
>> nepasitenkinimą tuo, ką valgė Lietuvoje. Reiškia, viskas buvo
>> valgoma. Gal nuo pateikimo priklauso? Jeigu spinduliuoji 
>> nepilnavertiškumą ir baimę, kad kažkas nepavyks arba pats kritikuoji
>> maistą, nes 'moki geriau', tai toks ir rezultatas.
>> Dėl autentiškumo - kartą buvau vienoje stipriai proprūsiškoje vokiečių 
>> šeimoje ir buvo patiektas didžiai nacionalinis ir patentuotas
>> vokiškos Prūsijos patiekalas „kionigsbergo kliopsai“... :) Vienžo, tai 
>> buvo ne kas kita, kaip kiekvienuose lietuviškuose namuose
>> (arba seniau ir įstaigose) siūlomi bevardžiai mėsos kukuliai su baltu 
>> padažu
>>
>> "bzik" <bzik@bzik.bzik> wrote in message 
>> news:j7h66c$sqa$1@trimpas.omnitel.net...
>>> mano sutikti danai, norvegai susizavejimo nerode.
>>> Beje, cepelinu lietuviskumas labai itartinas, pvz. analogas norveguose 
>>> yra kumle :)
>>> http://family.kencarlson.org/recipes/family-kumle-recipe/, svedai turi 
>>> Kroppkakor ir t.t.
>>>
>>> "ALORA" <alora@griauztas.cool> wrote in message 
>>> news:j7h50r$qg3$1@trimpas.omnitel.net...
>>>> vokiečiai ir ispanai - irgi. Tiek šaltibarščius, tiek karštibarščius
>>>>
>>>> "shimtas kinieciu" <tehlulz@gramar.nazi> wrote in message 
>>>> news:j7h2sl$mph$1@trimpas.omnitel.net...
>>>>> o indusai valge pasicepsedami ir netgi ishmoko patys usisakyt ;)
>>>>>
>>>>
>>>>