Tema: Re: Neilgai pasidžiaugėm blaivia Lietuva
Autorius: Vasaris
Data: 2010-12-03 18:56:14
"Alvidon" <alvs_nospam_@takas.lt> wrote in message news:idb5si$8bt$1@trimpas.omnitel.net...
> Visuomenė visada turėjo 24x7 prieigą prie alkoholio. Visada.

Prie pigaus, nuo kurio galėtų tapti latrais - neturėjo. Ir latrais netapo. Bent didžioji dauguma.

> Nevisada legalią, bet prieigą turėjo visada. Ir tas legalumas tiesa sakant
> mažai kam rūpį.

Yra įvairūs legalumo supratimai. Vos tik alkoholikas pradeda kabintis į skverną prašydamas pinigų sekančiai dozei, aš turiu pilną moralinę teisę jį priverstinai gydyt. Ne bausti, ne moralizuoti, ne mažinti prieinamumą, o gydyti, kad atkasti priežastį, kodėl jis pradėjo gerti visų pirma ir antra, kodėl užsikabliavo galutinai.

> Pasižvalgyk kiek iš tavo aplinkos rūkančių vartoja ne
> kontrabandines cigaretes.

Aš nerūkau ir neesu verčiamas būti rūkomuosiuose - man asmeniškai tiesiogiai nerūpi. Tada, kada rūpėjo - pvz.: kol buvau vaikystėje priklausomas nuo tėvų, aš pasišalindavau iš rūkomųjų patalpų ir atsisakydavau bendrauti su rūkančiais/tik ką parūkiusiais/būti patalpoje, kurioje prirūkyta, važiuoti automobiliu, kuriame rūkyta/rūkoma.

Ir man visiškai neaktualu, ar mano aplinkoje rūko "legalias" ar kontrabandines cigaretes. Nes sveikata gadinasi ir nuo tų ir nuo tų vienodai. Lygiai tas pats su kontrabandiniu kuru - iš jo CO2 išsiskiria lygiai tiek pat.

Ir man nusipjauti, kiek valstybės biudžetas surenka ar nesurenka iš cigarečių, alkolio arba degalų akcizo - mano nuomone, biudžete pajamų iš šių mokesčių dedamųjų neturėtų būti išvis, visiškai jokio skirtumo, kam skiriamos asignacijos tiesiogiai ar per bendrą katilą iš jo. Negalima leisti pelnytis iš verslo, kuris kažkam neša nelaimę, net jei ir 95% tai neša "laimę".

Tai tas pats, kaip ir normalus, etiškas, investuotojas niekada neįdės nė centro į ginklų pramonės įmones (o kiek jų yra!), ar į bet kokį kitą "pilką" verslą.