Tema: Re: duonos kepejeliai
Autorius: W|T
Data: 2010-03-16 12:24:46
Povilas wrote:

> 1 s.cukrus

Čia viena stiklinė??


Aš tai kepu daugmaž pagal šitą (lygtai iš supermamų, nepamenu):

Raugas: mazdaug 0,5-1 stikline ruginiu miltu ir kambario temperaturos 
vandens, kad gautusi geros grietines tirstumo mase. Miltus su vandeniu 
gerai ismaisyti ir uzdengus padeti siltai, kambario temperaturoje trims 
dienoms. Kas diena reikia lengvai pamaisyti. Pamatysite, ta mase siek 
tiek paskystes, atsiras oro burbuliuku (uzrugs). Trecia diena, jei 
nenorite ta diena uzmaisyti duonos, tai dekite rauga i saldytuva (pvz, 
stiklainiuka uzdenkite maistine plevele, pradure keleta skyluciu, kad 
gautu oro). Jei laikysite saldytuve keleta dienu, tai rauga reikia 
"pamaitinti" - t.y. iberti pora saukstu ruginiu miltu, ismaisyti, jei 
mase labai tirsta, tai ipilkite truputi vandens ir vel statykite i 
saldytuva.

Tesla: Na, o jei susiruosete kepti duona, tai paimate raugo (mazdaug 1 
stikline), beriate 2 stiklines ruginiu miltu ir pilate kambario 
temperaturos, ar kiek siltesnio vandens ir maisote ar minkote, gausis 
tokia siek tiek lipni mase. Tada ja uzdengiate ir pastatote siltai 12 
val. Jei kepu ne savaitgali, tai uzsiminkau sita mase anksti ryte, pries 
einant i darba, o vakare kepu. Po 12val. pamatysite, kad ta mase vel 
siek tiek paskystejusi, pakilusi, pilna oro burbuliuku. Is sitos mases 
vel galima atsideti 1/5 stiklines raugo i saldytuva, kad turetumete 
kitam kartui.
Tada i ta parugusia tesla beriu 2 stiklines rupaus malino kvietiniu 
miltu ir vandens (jei nenorite maisyti su kvieciais, berkite ir toliau 
ruginius), beriu 1 ar 1,5 a.s. druskos, galima siek tiek cukraus (bet 
nuo jo tik labiau rugsta, nei pasaldeja) gera sauksta kmynu, sualegrazu, 
linu semenu ar dar ko nors, kuo noriu praturtinti duona. Vandens pilu 
apie stikline, bet reikia ziureti tiesiog pagal poreiki. Minkau vis 
paslapindama rankas vandenyje, taip tesla ne taip limpa prie ranku ir 
lengviau issiminko. Aisku, nereikia per daug slapinti, nes gausis per 
skysta tesla. Na va, kai jau viska suminkau, tada formuoju kepaliuka, 
dedu ji i tokia duonos-kekso formele (galima ir paprasciausiai deti i 
skarda) ir laikau siltai 3 valandas, kad pakiltu. Kai iskyla mazdaug 
dvigubai, tada kepu mazdaug 180C temperaturoje apie 40min, na tiesiog 
reikia ziureti, ar jau iskepe. Paprastai krastai buna rusvi, atsoke nuo 
skardeles. Iskepusia karsta duona isverciu ant madines lenteles ir 
perbraukiu per virsu su slapiu delnu (kas bijote nudegti, galite 
perbraukti dregnu ranksluostuku), kad nugaruotu, tada plutele nebus kieta.
Stai ir viskas - skanaus!

---

Orkaitę įkaitinu prieš kepimą daugiau (gal iki 250), o paskui karštį 
sumažinu iki 180°C, tešlą maišant pilu rūgusio pieno (mano močiutė 
dėdavo, tai gal čia sentimentai sakykim), nors gaunasi ir vien su vandeniu.

Dar kelis kartus kepiau pagal šitą receptą:
http://zaidziamevirtuve.blogspot.com/2009/03/suomiska-rugine-duona-ruislimppu.html
Rezultatas labai neblogas (jokio bjauraus rūgštumo), tik mažai ten 
gaunasi ir ilgai užtrunka nuo sugalvojimo iki ragavimo :-)