Tema: Re: kol kas universitetai sulauke tik 10% norinciuju ?
Autorius: Makauskas Vidas
Data: 2009-06-29 14:12:25
> ... zinote,
> kad inzinierius vakaruose vertinamas/suprantamas
> kaip varikliu/masinu/kompiuteriu meistras (engin).
> 
> p.s
> bet tai nereiskia, kad jam mokama bedarbio pasalpos lygio alga...
> 
O kiek jam turi buti mokama? Privaciose strukturose jo atlyginimas yra neribojamas - kiek sugeba tiek ir uzsidirba.
Kitas reikalas valstybinese strukturose. Ten "inzinierius" turetu gauti siek tiek daugiau, negu bedarbio pasalpa. Is tikro biudzetinese strukturose gauna penkiazenklius atlyginimus. Pavyzdziui Vilniaus troleibuso parko vadovas ima penkiazenkli atlyginima nors keleiciu pervezimo savikaina kelis kartus didesne, negu privaciose strukturose, o imone skendi simtamilijoninese skolose, kurias dengia is biudzeto.
Toliau siek tiek spamo:

"Latvijos ministras išvaikė trijų įmonių vadovus"
manokarjera.cv.lt/Default4.aspx?ArticleID=8b655329-873e-468a-9736-181bb748c477&ref=rss
---
Latvijos susisiekimo ministras Kaspars Gerhardas atleido trijų valstybės įmonių vadovus už tai, kad šie nesuskubo susimažinti atlyginimų. Postus turės palikti „Latvijas Gaisa Satiksme“, „Latvijas pasts“ ir „Pasažieru vilciens“ vadovai, praneša šios šalies verslo naujienų portalas db.lv. 
 
Latvijos susisiekimo ministras Kaspars Gerhardas apie tai pranešė šiandien, birželio 17 d. Toks sprendimas priimtas paaiškėjus, jog gegužę šių įmonių vadovai gavo įprastą atlyginimą ir taip pažeidė kovą priimtas įstatymų pataisas. Jose numatoma, ka valstybės įmonių vadovai nuo gegužės negali uždirbti daugiau nei 2.800 LVL (13.860 Lt).

„Šių įmonių stebėtojų tarybos neatliko savo funkcijų“, – konstatuoja ministras.

Ponas Gerhardas taip pat nurodė jau šiandien sušaukti visus šių trijų įmonių akcininkus. Taip siekiama kuo skubiau patvirtinti sprendimą atšaukti šių bendrovių vadovybes ir tarybas.

Kol kas joms vadovaus pati Susisiekimo ministerija. Nauji vadovai bus išrinkti konkurso keliu.

"Ministerijos dosnios net ir vairuotojams"
lrytas.lt/?data=20090620&id=eko20_a3090620&sk_id=99&view=2
--
Greitosios pagalbos vairuotojai per mėnesį, neatskaičiavus mokesčių, uždirba 1280 litų. O limuzinus vairuojantys vyrai Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje šių metų pradžioje vidutiniškai uždirbdavo po 2783 litus.
Paprastas darbininkas Aplinkos ministerijoje šių metų pradžioje uždirbo 516 litų – 41 litu mažiau nei praėjusiais metais. Tai sužinoję kitų ministerijų darbininkai iš kolegų gali šaipytis – 516 litų atlyginimas atrodo lyg pasityčiojimas. Pavyzdžiui, Užsienio reikalų ministerijos santechnikas gauna 2025 litus – 60 litų daugiau negu pernai.
========

Valstybes tarnyboje turi dirbti tik tie, kurie neturi JOKIU pajamu versle. Tai butu kaip ir bedarbio pasalpa. Tik kelis kartus didesne. Okupacijos laikais taip ir dirbdavo. Ir buvo PATENKINTI. Jeigu atsimeni okupacijos laiku atlyginimo sistema, tai apie 1980 metus respublikinės ministerijos ministro atlyginimas ant popieriaus buvo 430 rublių, o penktos kategorijos šaltkalvio - 300 rublių, akademiko - 400 rublių, ministerijos vedančiojo inžinieriaus - 200 rublių, respublikos Aukščiausiosios Tarybos (a'le - parlamento) nario - 500 rublių, Naujosios Akmenės Cemento gamyklos direktoriaus - 750 rublių, o tos pačios gamyklos aukščiausios kvalifikacijos specialisto mėnesinis atlyginimas siekdavo ir 1000 rublių.
--
...respublikinės ministerijos ministro atlyginimas ant popieriaus buvo 430 rublių, o penktos kategorijos šaltkalvio - 300 rublių...
--
Ta rasau. Dar parasiau, kad jusu minetas ministras galejo tureti iki 430 rubliu priedus, o saltkalvis tik per sventes gaudavo keliasdesimt rubliu premija.
"šaltkalvio - 300 rublių" atlyginimas nera tipiskas. Pas mane kaimo statybu objekte atsiusti kolukieciai gaudavo 5 rublius per diena ir daugiau jiems nereikejo, organizacijos darbininkai gaudavo 10 rubliu per diena. Bet buvo 5 zmoniu brigada, kuriai viena menesi buvo ismoketa 6,000 rubliu - po 1,200 rubliu kiekvienam. Organizacijoje taip pat buvo kelios montuotoju brigados, kuriose atlyginimai buvo po 600 rubliu. Apie ju gaunamus atlyginimus visi zinojo.

Okupacijos laikais visu atlyginimai budavo zinomi. Siuo vyriausybes sprendimu nebus viesinami atlyginimai tu, kurie is biudzeto gauna desimtimis tukstanciu.

Seniai laikas viesinti. Okupacijos laikais visi zinojo, kad techniko atlyginimas yra 70-90 rubliu, inzinieriaus 100-120 rubliu, vyresnio inzinieriaus 120-140 rubliu, vedantis inzinierius 150-170, brigados vadovas 180-200, grupes vadovas 210-230, projekto vadovas 240-270, skyriaus virsininkas 270-290, direktorius, iskaitant pavaduotojus iki 350. Tokie atlyginimai buvo kai imoneje dirbo keletas tukstanciu darbuotoju. Jeigu imoneje dirbo keli simtai darbuotoju tai tos imones vadovas gaudavo 250 rubliu. Kaip pavyzdys galetu buti statybines organizacijos vadovas, kurio zinioje buvo viso rajono statybos, gelzbetonio gamykla, autotransporto imone su 100 ivairiu automobiliu ir pan. Turiu pasakyti, kad 250 rubliu tai buvo tarifinis atlyginimas. Tiek gaudavo ir aukstos kvalifikacijos darbininkai. Darbininku premijos budavo rublines, o inzinieria ir vadovai, jeigu  vykdydavo planus, galedavo gauti dar tiek premiju. Bet paprastai nevirsydavo 20-40%. Bet jeigu per metus paaiskedavo, kad premiju suma virsija 100% tai permoka budavo sugrazinama i biudzeta. Tai butu dabartiniu priedu analogija.

Inzinierius uz 140 litu dirbdavo visa gyvenima, jeigu jo nepervesdavo i vyresnio inzinieriaus pareigas. gavus sias pareigas, jis zinodavo, kad jam bus keliamas atlyginimas kasmet po 10 rubliu, kol pasieks 160 rubliu "stoga".

Atkreipkite demesi i atlyginimu skirtuma. Okupacijos laikais technikas gaudavo 700 litu - tai butu dabartinis minimumas, o eilinis vadovas 2,500 litu. Ministru atlyginimai anais ir siais laikais isliko nepakite - 4,000 litu (400 rubliu).

Siandien turime visiska bordeli, kai blogai dirbanciu imoniu su keliasdesimt ar keliais simtais darbuotoju, vadovai "uzdirba" penkiazenklius skaicius ir reikalauja, kad nemoketi nuo 3,000-5,000 litu SODRA mokesciu. Okupacijos laikais, jeigu vadovas abejingai ziuredavo i savo darba, grese baudziamoji atsakomybe. Analogija butu kai siais laikais imone TYCIA subankrotinama. Uz tokius dalykus budavo mirdies bausme susaudant. Ir tai buvo visai neseniai - tik pries kokius 20 metu.