Tema: Re: Kokis aliejus geriausias?
Autorius: unce
Data: 2012-08-29 09:36:01
Aliejai ir jų ribinė kaitinimo temperatūra

Saulėgrąžų aliejus (nerafinuotas) – 107°C
Saulėgrąžų aliejus (rafinuotas) – 232°C
Rapsų aliejus – 240°C
Alyvuogių aliejus (Extra virgin – aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo) – 
191°C
Alyvuogių aliejus (virgin olive oil) – 216°C
Alyvuogių aliejus (išspaudų) – 238°C
Alyvuogių aliejus (extra light) – 242°C
Sojų aliejus (nerafinuotas) – 160°C
Sojų aliejus (rafinuotas) – 232°C
Kukurūzų aliejus (nerafinuotas) – 160°C, rafinuotas – 232°C
Linų sėklų aliejus (nerafinuotas) – 107°C
Ryžių sėlenų aliejus – 254°C
Migdolų aliejus – 216°C
Avokado aliejus – 271°C
Kokosų aliejus (nerafinuotas) – 177°C, rafinuotas – 232°C
Medvilnės aliejus – 216°C
Riešutų aliejus – 221°C
Makadamijos aliejus – 210°C
Palmių aliejus – 235°C
Žemės riešutų aliejus (nerafinuotas) – 160°C, rafinuotas – 232°C
Sezamų aliejus (nerafinuotas) – 177°C
Graikinių riešutų aliejus (nerafinuotas) – 160°C
Sviestas ir tas ima rūkti pakaitintas iki 177°C
Pagal http://www.goodeatsfanpage.com/CollectedInfo/OilSmokePoints.htm

"ALORA" <alora@griauztas.cool> wrote in message 
news:k1j6lc$u3k$1@trimpas.omnitel.net...
> nežinau, ką tu turi momeny su geriausias, bet jeigu atsižvelgti į 
> sveikumą, tai principas yra tas, kad vienus aliejus galima kaitinti, kitų 
> ne.
>
> pvz., linų aliejus labai sveikas, bet jis tinka tik salotoms, jo kaitinti 
> negalima. taip pat ir saulėgrąžų aliejaus, moliūgų sėklų aliejaus ir kt.
> dygminų ir migdolų aliejų galima tik pašildyti (pvz., brusketai), rapsų 
> aliejų galima pakaitinti iki vidutinės temperatūros (pilti į karštus 
> patiekalus), alyvų ir sezamo aliejų galima naudoti trumpam apkepimui, o 
> žemės riešutų aliejų galima įkaitinti iki aukštos temperatūros
>
> "Jeronimo" <bring@it.on> wrote in message 
> news:k1giq2$96f$1@trimpas.omnitel.net...
>> Labas,
>>
>> nueinu į Maksimą ar IKI ir akys išsibėgioja nuo aliejų ir aliejukų 
>> gausybės. Neturiu nei laiko, nei pinigų visus išbandyti, tad ir klausiu:
>> pvz., salotoms daryti ar mėsai kepti - kuris iš brangesnių tikrai geras, 
>> ką galite rekomenduoti?
>>
>> Ačiū.
>>