Tema: Re: Rauginti kopustai
Autorius: Daiva D.
Data: 2009-02-03 16:16:44
Normalus čia kiekis, turėtų gerai išeiti. Labai priklauso nuo kopūstų rūšies, kuo cukringesni, tuo geriau įrūgsta, o necukringiems kažkiek deda cukraus (tik pašau neklausti, kaip tas rūšis atskirti - nežinau).
Žinoma, su spanguolėm skaniau, galima ir rūgščių obuoliukų ant dugno padėti, arba mažytes kopūstų galveles nepjaustytas.

"A&G" <laiskudeze@takas.lt> wrote in message news:gm9j55$779$1@trimpas.omnitel.net...
> mes uzsiraugiame tiek kad gatavu iseina mazdaug 3 trilitriakai, tai cia koks 
> kiekis skaitosi? galima aisku ir be spanguoliu, bet su jomis man bent jau 
> skaniau
> "Daiva D." <ddaiva@gmail.com> wrote in message 
> news:gm9csp$r4l$1@trimpas.omnitel.net...
>> Nieko panašaus, galima raugti ir visai be spanguolių, jos tik kaip 
>> prieskonis. Raugina bakterijos.
>> Kad teisingai rūgtų, iš tikrųjų reikalingas pakankamai didelis kiekis.
>>
>> "A&G" <laiskudeze@takas.lt> wrote in message 
>> news:gm8st6$s8s$1@trimpas.omnitel.net...
>>> uzsiraugia puikiausiai ir 1 kibiras ir puse kibiro, cia svarbiausia
>>> spanguoles kurios ir suteikia to reikiamo rugstumo
>>> "Ruta" <rutapeter@online.de> wrote in message
>>> news:gm7pe7$9j$1@trimpas.omnitel.net...
>>>>O koks gaunasi maždaug vieno užraugimo kiekis? Nes man čia vieną kartą
>>>>viena ponia aiškino, kad tipo vieno kopūsto neparaugsi, blogai rūgsta.
>>>>Todėl kopūstus raugti galima tik ne mažiau kaip po porą kibirų - taip
>>>>maždaug. Bet tai ji man taip pat aiškino, kad raugimui absoliučiai ir
>>>>nediskutuojamai būtinas medinis kubilaitis, nors man tas faktas pasirodė
>>>>kiek įtartinas :)
>>>>
>>>> A&G schrieb:
>>>>> emaliuotame, turim ir bliuda kuriame maigome kopustus ir katila
>>>>> uzraugimui
>>>>> "Ruta" <rutapeter@online.de> wrote in message
>>>>> news:gm78pd$9sq$1@trimpas.omnitel.net...
>>>>>> O kokiam inde tas procesas vyksta? Emaliuotam?
>>>>>>
>>>>>> A&G schrieb:
>>>>>>> tai 4-5 galvas kopustu supjaustai plonai, kokia sauja rupios druskos
>>>>>>> uzbarstai, sumaigai kad sultys issiskirtu, 1-2 morkas sutarkuoji ir i
>>>>>>> bliuda su kopustais, spanguoliu sauksta, kmynu arbatini sauksteli,
>>>>>>> permaisai, rankomis pamaigai visa ta reikala kad skystis apsemtu,
>>>>>>> didesne lekste is virsaus ir koki svori ant tos lekstes, kasdien vis
>>>>>>> pabaksnoji su kocelu ir vel lekste ant virsaus uzslegi kad apsemtu,
>>>>>>> aisku ragauji, kai rugsties pakanka pagal skoni ,o tai mazdaug po
>>>>>>> savaites, perdedi i trilitriakus, uzsuki dangteliais ir i salta 
>>>>>>> vieta,
>>>>>>> balkona ar rusi ar saldytuva.
>>>>>>> aisku kvapas yra, bet tas procesas kokia savaite trunka, tai galima
>>>>>>> isgyvent :)
>>>>>>>
>>>>>>> "Faktas" <Faktas_istrinti_@delfi.lt> wrote in message
>>>>>>> news:gm726s$vs$1@trimpas.omnitel.net...
>>>>>>>> nu tai receptuką kaip ten ką :)
>>>>>>>> o namie laikant kvapo neduoda rūgėsio?
>>>>>>>>
>>>>>>>> "A&G" <laiskudeze@takas.lt> wrote in message
>>>>>>>> news:gm704f$sqj$1@trimpas.omnitel.net...
>>>>>>>>> pasigamint tu kopustu nera kazin koks darbas, stebiuosi kai
>>>>>>>>> parduotuvej
>>>>>>>>> kokie pensininkai perka raugintus kopustus, taigi laiko turi dafyga
>>>>>>>>> ir dar
>>>>>>>>> biski, kelias galvas kopustu nusipirkai is ukininko ir uzsiraugei, 
>>>>>>>>> o
>>>>>>>>> dar
>>>>>>>>> aiskina krize krize, mazos pensijos
>>>>>>>>> mes kopustus raugiam 2-3 kartus, rudeni, po nauju ir kartais
>>>>>>>>> pavasari, nes
>>>>>>>>> nera kur laikyt dideliu kiekiu, o valgom juos labai gausiai
>>>>>>>>> "Muska" <nerasyti@takas.com> wrote in message
>>>>>>>>> news:gm6bpv$mpb$1@trimpas.omnitel.net...
>>>>>>>>>> Pameginkit PC ukininko Kvedaro raugintus kopustus. Jie tinka ir
>>>>>>>>>> sriuboms
>>>>>>>>>> ir
>>>>>>>>>> troskinimui.
>>>>>>>>>> Ju tik retai buna.
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> "bzik" <bzik@bzik.bzik> wrote in message
>>>>>>>>>> news:gm6bao$lsl$1@trimpas.omnitel.net...
>>>>>>>>>>> pilnai tiketina, nes:
>>>>>>>>>>> 1.jei prekyba eina gerai, nuolat turet backa ar puse tinkamo
>>>>>>>>>>> rugstumo
>>>>>>>>>>> naturaliai raugintu yra problematiska (tai nevisai isruge, tai
>>>>>>>>>>> perruge,
>>>>>>>>>> tai
>>>>>>>>>>> koks nors kopustas raugimui netinkamas pasitaike)
>>>>>>>>>>> 2.jei prekyba vangi, ilgai stovint atidengtiems visokiose
>>>>>>>>>>> temperaturose
>>>>>>>>>>> naturaliem kopustams gresia prekines formos praradimas ir
>>>>>>>>>>> bakterinis
>>>>>>>>>>> uzkratas nuo mases visokio valyvumo praeiviu. Reikia konservanto,
>>>>>>>>>>> kuo
>>>>>>>>>>> tarnauja E260 - acto rugstis
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>> Man naturalesniai atrodo PC maiseliuose parduodami, nes 
>>>>>>>>>>> dazniausiai
>>>>>>>>>>> jie
>>>>>>>>>> buna
>>>>>>>>>>> nevisai isruge ir nekisant i saldytuva pabaigia fermentacija.
>>>>>>>>>>> Bet savi geriausi :) Vakar uzraugem keliolika kg, nes nuo rudens
>>>>>>>>>>> raugimo
>>>>>>>>>> jau
>>>>>>>>>>> beveik nieko nelike.
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>> "Povilas" <piktas@vilkas.lt> wrote in message
>>>>>>>>>>> news:gm66u5$e3c$1@trimpas.omnitel.net...
>>>>>>>>>>>> Gal kas zinote ar rauginti kopustai,kurie parduodami turguose is
>>>>>>>>>> statiniu
>>>>>>>>>>>> yra naturaliai uzraugti ar vis tik ten naudojamas actas ar 
>>>>>>>>>>>> kazkas
>>>>>>>>>>>> panasaus?
>>>>>>>>>>>> Kol turejau namuose raugtu kopustu,apie ju pirkima turguje net
>>>>>>>>>>>> nebuvo
>>>>>>>>>>>> minciu.Praeita savaite jie pasibaige ir kaip tik buvau
>>>>>>>>>>>> turguje.Sakau :
>>>>>>>>>>>> reik pabandyt.Is 4 statiniu vos ne vos suradau maziau rugscius,o
>>>>>>>>>>>> kiti
>>>>>>>>>>>> tiesiog dvelke rugstimi.Nusipirkau,parsinesiau namo,o namiskiai
>>>>>>>>>>>> rauko
>>>>>>>>>> nosi
>>>>>>>>>>>> ir nevalgo.
>>>>>>>>>>>> Anksciau pats visada raugdavau kopustus,todel siek tiek
>>>>>>>>>>>> isivaizduoju
>>>>>>>>>> koki
>>>>>>>>>>>> rugstuma jie gali pasiekt naturaliai rugdami.Na,bet kad jie butu
>>>>>>>>>>>> tokie
>>>>>>>>>>>> rugstus,tai neisivaizduoju kas ten per technologija.Nors
>>>>>>>>>>>> motereles,jais
>>>>>>>>>>>> prekiaujancios,aiskina,kad juos jos pacios pjausto ir raugina 10
>>>>>>>>>>>> dienu.
>>>>>>>>>>>>
>>>>>
>>>
>>> 
> 
>