Tema: Re: Meanwhile in UK
Autorius: Vasaris
Data: 2010-05-26 23:18:18
"RaR" <RaR@lt.lt> wrote in message news:htjp8u$qbi$1@trimpas.omnitel.net...
> Reikia neužmiršti kad ES kūrimo pirminis imperatyvas buvo ne ekonominis o politinis (mir, družba, festivalj, t.y. kad nebūtų dar vieno karo).

Tai čia ne imperatyvas, nes jis gali pasikeisti ne tik per sekančius rinkimus, bet 5 kartus tarp jų. Čia klaidingas nesigaudymas istorijoje, ir ypač kultūriniame jos aspekte.

Nes norint išvengti karo reikia įvesti privalomą 3-4 skirtingų kalbų mokymą mokykloje. Arba dar geriau - 6-8, ir ne vien lotynų bazės, na bent po 250-1000 žodžių. Ir priedo internetą kiekvienam į namus, taip kaip nusprendė suomiai - tai konstitucinė kiekvieno piliečio teisė. O ne sąjungas kokias ten kurpti ir pan.

> Paskui taip įsivažiavo kad patikėjo jog pietiečiai išmoks gyventi kaip šiauriečiai (o tiems prisiimti bet kokius įsipareigojimus - jokių problemų). Aišku, ne visi pasidvė tai euforijai, skandinavai ir britai nusprendė pažiūrėti kaip viskas klostysis.

"Įsivažiavimas" yra baimė ir inercija, padiktuota nesugebėjimo užsiimti savo pačių nacijų ir kultūrų savikūra. Kažkas panašaus į sprendimą surinkti nuosekliai sujungtų budelių komandą, kad pasidalinti šlykštaus reikalo atsakomybę, o tiksliau jos trūkumą. 

O Britai yra sala, ir nei tunelis, a nei koks tiltas to nepakeis. Nepaist to, kad ta sala faktiškai nebeturi kolonijų. Bet britų visuomenė nuo to ne ką mažiau papuvusi, tik kiek kitokiais aspektais, nei pietiečiai. Skandinavai išties vieninteliai turbūt apart Naujosios Zelandijos ir dar kelių valstybių gali pretenduoti į pilnavertės demokratinės ir valstybės titulą.