Tema: Re: Mesos rukykla-kaip?
Autorius: bzik
Data: 2009-01-29 09:34:07
ok del objektyvumo, info is www apie tai kas buvo:

Dvi - keturias savaites druskos sūryme išlaikyti kumpiai bei lašiniai būdavo 
rūkomi dūmuose. Žemaitijoje tam reikalui naudotas trobos centre buvęs 
didysis kaminas, Aukštaitijoje — pirtis, Suvalkijoje — kieme
iš lentų sukalta būdelė arba virš gyvenamojo namo lubų įrengtas kaminas. 
Dzūkijoje mėsa nebuvo rūkoma: įsisūrijusią laikydavo lovyje arba sukabindavo 
ant kartelės klėtyje ar ant pirkios aukšto.

t.y. aiskiai nurodoma, kad kamine ruke Zemaitijoje. Ziurim toliau, kas yra 
kaminas:

1.Kaminas – žemaičių trobos viena iš patalpų. Jis įrengtas viso pastato 
viduryje, tarp dviejų patalpų, vadinamų prieangiais. Anksčiau skersai kamino 
į sienas buvo įmūryti keli skersiniai, ant kurių pakabindavo mėsą. Jie 
palaikė patį kaminą. Pagrindinis kamino įrenginys vąškaras. Vąškarą sudaro 
apie 250 cm ilgio kumpas medinis strypas, vadinamas statiniu, kurio 
viršutinis galas įmūrytas į sieną, apatinis pastatomas ant žemės į duobutę. 
Kitas apie 130 cm ilgio strypas, vadinamas skersiniu, perkištas statmenai 
per statinį. Abu sutvirtinti spyriu, kuris įleistas į skyles. Visi strypai 
per suleidimo vietas sutvirtinti medinėmis vinimis. Ant skersinio strypo 
pritvirtintas į apačią nusviręs plonesnis strypas. Ant jo galo buvo kobinys 
katilui pakabinti. Katilas kabinamas ant grandinės.
Kamine rūkoma mėsa, kepama duona.
2.Vienas iš būdingiausių žemaičių gyvenamųjų namų bruožų ­ tai kamino, kaip 
atskiros patalpos, buvimas. Kamine vasaros metu virdavo maistą, žiemą ­ 
jovalą kiaulėms, šildė vandenį. Kamine rūkė ir laikė mėsą. Pagrindinė vieta 
kamine ­ ugniakuras, įrengtas ant akmenimis krauto paaukštinimo. Viršum jo 
įtaisytas vąšas ­ tam tikras kablys, ant kurio kabindavo katilą.
3.Tradiciniai žemaičių gyvenamieji namai - trobos (statytos XVI-XIX
amžiais) turėjo 4-12 patalpų. Jose, tarp dviejų priemenių, iš akmenų, molio 
ir nedegtų
plytų buvo įrengtas didelis kaminas. Jo sienos nuo žemės iki lubų eina
stačiai, o nuo lubų iki šelmens siaurėja ir užsibaigia lentelių ar degtų
plytų kaminuku. Viename tokio kamino kampe buvo įrengta ugniavietė:
nedidelis paaukštintas plūkto molio plotelis, kurio kraštai apkrauti
akmenimis.Virš ugniavietės kabojo toks pats vąšas kaip ir senajame name. 
Valgį
čia virdavo tik vasarą, kad virtuvė, kurioje paprastai miegodavo
šeimininkai, būtų vėsi. Kamino viršuje buvo rūkomi lašiniai, dešros.

t.y. Zemaitijos namo patalpa (namu schemos 
http://mkp.emokykla.lt/ars/liet_tautodaile/pastatu_planai.htm), kurios 
pavadinima tu naudoji siuolaikiniame supratime apie kamina ir siulai jame 
rukyt mesa :) Taciau dalinai esi teisus, jei paziurejus giliau i Suvalkija:
1. Skilandžiui paruošta mėsa sukišama į kiaulės skrandį, surišama taip, kad 
gautųsi du ragai, suveržiama medinėmis lyštvėmis, šaltoje vietoje savaitei 
gerai paslegiama ir kabinama ant namo aukšto į šalia kamino pastatytą 
žaljovario lentų spintą (kitas medis netinka). Iš kamino spintos apačioje 
yra skylė, pro kurią įeina dūmai, ir tokia pat skylė į kaminą yra spintos 
viršuje, pro kurią dūmai į kaminą išeidavo. Nedaug į spintą dūmų pakliūdavo, 
bet jų pakakdavo, kad nuo nepageidaujamų gyvių apsaugotų ir šaltų dūmų 
apgaubtas skilandis su visomis lyštvėmis fermentuotųsi (raugintųsi) kelis 
metu

2.Suvalkijoje gyvenamųjų namų — stubų (jose buvo 4—8 patalpos) kaminai
buvo kiek kitokie. Savo forma jie priminė didžiuosius Žemaitijos kaminus,
tik neturėjo pagrindo priemenėje. Dūmai į juos sueidavo iš kitų įrenginių —
duonkepės krosnies ir viryklės. Tokiuose kaminuose buvo rūkoma mėsa, todėl
ant aukšto buvo padarytos į juos įeiti durelės.