Tema: Re: ka daryt is peraugusiu agurku?
Autorius: Dautarte
Data: 2009-08-11 18:39:16
AGURKAI SU GARSTYČIOMIS

3 kg agurku
nulupti ir i¹ilgai supjaustyti ketvirčiais arba kaip i¹eina pagal dydi,
Marinatas:
1 1/2 l vandens
1 1/2 stikl. cukraus
1 stikl. 10% acto
3 v.¹. druskos (be kaupo)
5 a.¹. garstyčiu
u¾virinti
Agurkus ideti i paruo¹tus stiklainius. U¾pilti kar¹tu marinatu. Pasterizuoti 
apie 5 min.

==============

AGURKAI ARBA CUKINIJOS SU ČILI

3 kg agurku
- didesniu, geriau i¹eina nei i¹ ma¾esniu
4 v.¹. druskos
3 galvutes česnako arba daugiau
kelios (8-10) ¹vie¾iu čili pipiriuku arba pagal skoni (man tiek daug per 
daug)

marinatas:
0.5 kg cukraus,
1.5 stikl. 10% acto,
1 stikl. vandens
U¾virinti, atvesinti.

Agurkus nuplauti, nelupti, pjaustyti 2-3 cm gabaliukais, pasudyti, gerai 
i¹mai¹yti, palikti ma¾iausiai 4 valandoms (butinai!), nupilti sultis. 
Česnak± ir čili nulupti bei stambiai supjaustyti. Deti visk± i stiklainius, 
u¾pilti marinatu, pasterizuoti apie 5 min. nuo u¾virimo.
Pastaba: I cukinijas deti ma¾iau česnako ir čili.

================

AGURKU IR PAPRIKU SALOTOS SU KURKUMA IR CINAMONU
Marinatas yra sald¾iai rug¹tus, labai kvapnus.
2,5-3 kg agurku
1 didelio balto svoguno
1 raudono svoguno
1 dideles morkos
10 vidutiniu sald¾iuju papriku (gra¾iai atrodo, jei skirtingu spalvu)
Dar¾oves stambiai supjaustyti, mork± sutarkuoti ant burokeliu tarkos.

1 marinatas:
1/2 stikl. druskos
8 stikl. vandens
U¾virinti, u¾pilti dar¾oves, i¹mai¹yti. Palikti 3 val., nupilti.

2 marinatas:
1 v.¹. garstyčiu seklu
1 v.¹. cinamono
1 v.¹. kurkumos
1 a.¹. gvazdikeliu
2 a.¹. kvapniuju pipiru
2 stikl. rudojo cukraus (dejau baltojo cukraus ir nendriu melasos)
4 stikl. obuoliu acto (6%) (galima maziau, nes salotos gaunasi gana 
rugstokos, kita karta imsiu kokia 1 stikl. vandens vietoj 1 stikl. acto)
U¾virinti, kar¹tu u¾pilti dar¾oves, palikti 12 val. Pripildyti 
stiklainiukus, pasterizuoti.
Prieskonius (cinamon±, kurkum±, gvazdikelius) galima pakeisti megstamu curry 
mi¹iniu. Cukrus nebutinai turi buti rudas, dali galima pakeisti baltu arba 
ideti medaus.

====================

AGURKAI SU PIPIRAIS

4 kg agurku
0,5 kg svogunu
1 stikl. (apie 250 ml) cukraus
1 stikl. (apie 250 ml) aliejaus
1 stikl. (apie 250 ml) 10% acto
2 v.¹. (apie 20 g) druskos
1 v.¹. garstyčiu seklu
1 v.¹. (apie 5 g) maltu juoduju pipiru
2 v.¹. pjaustytu ¾aliu krapu
6 skilteles česnako

Agurkus ir svogunus supjaustyti gana plonai. Visus ingredientus i¹mai¹yti. 
Sudeti i paruo¹tus stiklainius, pasterizuoti apie 10-15 min.

===================

AGURKAI SU MEDUMI

agurkai
garstyčiu seklos
nemalti juodieji pipirai
česnakai
krienai
kvapnieji pipirai
svogunai

Marinatas:
5 stikl. vandens
1,5 stikl. medaus
1 stikl. 10% acto
2 v.¹. druskos

Agurkus supjaustyti pagal nor±, jei dideli. U¾virinti marinat±. I kiekvien± 
stiklaini (+/- 1 l) ideti prieskonius: po kelis ¾irnelius juoduju ir 
kvapniuju pipiru, apie  1 a.¹. garstyčiu, skiltelź česnako, ¹iek tiek 
svoguno ir krieno, o po to agurkus.   U¾pilti kar¹tu marinatu, pasterizuoti 
apie 10 min.