Tema: 10kv elektros stulpo perkelimas
Autorius: Gintas
Data: 2013-10-01 06:09:56
Situacija:
 Buvusi ganykla, suskirstyta i sklypus, padarytos gatves. Taciau isliko 10kv orine linija, kuri eina skersai zmogelio sklypo. Lesto planuose -linija bus kabeline ir eis palei nauja gatve. Taciau Lesto kol kas neturi pinigu orinei linijai panaikinti, dar nieko ir nedaro kol kas. 
Zmogelis, belaukdamas Lesto finansines krizes pabaigos, po linija isrause suprojektuoto busimo namo duobe ir padare rusi su perdengimu.  Negerai padare-todel sumokejo bauda ir isipareigojo pasalinti trukumus. Uzsake per Lesto rekomenduota firma perkelimo projekta ir si projektavima apmokejimo. Yra kaltas, tad siu islaidu ir negincija. 
 
 Gavus projekta ir jo samata,  isaiskejo, kad vietoje to, kad ismeigtu palei nauja kelia viena papildoma  10kv stulpa ir permestu laidus, Lesto reikalauja irengti nauja ir modernia pozemine 10kv linijos atkarpa, su visomis is to isplaukianciomis finansinemis pasekmemis.  Man tai panasu i situacija, kai is autoavarijos kaltininko butu reikalaujama vietoj sudauzytos  senuciukes masinos -nupirkti nauja ir dar butinai naujesnio modelio. Maza to-sudauzyta masiniuka atiduodant, nes visus senuosiu orinius laidus, stulpus, skyriklius-jie pasiima tipo utilizuoti :) 

 Klausimas: a) kokia sio reikalo teisine baze? Ar zenkliai pakelus 10kv linijos atkarpos verte ir isvadavus Lesto nuo garantuotu islaidu ateityje (pagal kvartalo projekta-orine linija ateityje bus naikinama)-zmogelis neturi teises reikalauti, kad Lesto nors kiek finansiskai dasidetu? b) ar zmogelis gali samdyti atestuota imone vien darbams atlikti? Ta prasme-pirkti medziagas savo imones vardu, issirasant s/f ir bent taip kiek sutaupant? c) pagal projekta-orine linija dings ir virs gretimo sklypo. Jo savininkas dasidet neketina, teigdamas, kad sklype ganys triusius. Ar yra budas, sumanius jam po buvusia linija statyt nama, gaut dali turetu islaidu? 

Lesto pozicija: zmogelis viska turi sumoket iskart pagal parengta linijos modernizavimo samata, paskui Lesto pasamdyta firma atliks darbus ir..... (demesio)  zmogelis arba damokes dar arba jam bus kazkiek grazinta. Nes Lesto apmokes uz reliai atliktus darbus, kurie gali kainuoti tiek brangiau samatos, tiek ir pigiau. I klausima , jeigu pabrangs (kad pigiau-labai abejoju siais laikais), tai kokios mazdaug ribos? Atsakymas, cit: "proto ribose"  Man toks atsakymas, pvz, protu nedvelkia :) 

Dekui, pareiskusiems savo argumentuota nuomone.