Tema: Re: Kaip pasigamint alaus, ir dar truputis info :)
Autorius: M20
Data: 2010-02-19 08:55:59
Viskas cia puiku, daba aptarsim, pasidarysim, ispilstysim, i vesu skladuka 
isrikiuosim, a kai ateis velykiene, bus tinkamas metas atkorkiuot ir 
padegustuot :)

"Budulis" <wacher_trint_@takas.lt> wrote in message 
news:hlkkf7$icr$1@trimpas.omnitel.net...
> nu pasakei, ir kai pas ka gal sing :)
>
>
> "shimtas kinieciu" <theroyalwe@news.omnitel.net> wrote in message 
> news:hlkbf3$dmd$1@trimpas.omnitel.net...
> nu tai pakol alus prinoks tai ir susilaikymas praeis ;)
>
> "Budulis" <wacher_trint_@takas.lt> wrote in message
> news:hlkah5$csm$1@trimpas.omnitel.net...
>> ar tu supranti ka padarei, su svo rasliava ?
>> visi cia apie Gavenia, apie susilaikyma nuo alkoholio, nuo moteru...
>> o tu bl jobtelejai..
>> ech..
>>  "ShowmanaZ" <a@aa.aaa> wrote in message 
>> news:hlhj2u$it2$1@trimpas.omnitel.net...
>>  gal bus kai kam naudinga, perpostinsiu iš o.building porą savo rašliavų.
>>  Man pasigyrus savu alumi, kai kas užklausė pradžiamokslio, aš jį, kaip 
>> mokėjau, užrašiau. Pridėjau porą pasamprotavimų su linkais. Tikiuos 
>> naudingo apsikeitimo mintimis ir informacija :)
>>
>>  Toliau copy-paste:
>>
>>  ----
>>
>>  > aha, as irgi placiau noreciau :) bet man kaip zaliam, jei ne super 
>> ilgas
>>  > procesas, jei galima nuo 0 kas ir kaip:)
>>
>>  oi, paprasta ten viskas kaip dukardu :) Ypač jei darai iš misos 
>> koncentrato, kaip aš. Procesas nuo 0:
>>
>>  * užvirini ~10l vandens, supili koncentratą, kai užverda sudedi 
>> karčiuosius apynius, prieš gesinant aromatinius apynius, kokią gal taip 
>> valandą paviręs kuo greičiau ataušini, nukoši.
>>  *  Supili pakildintas mieles, pili į fermentacijos indą (kaip vyno, 
>> sandari talpa su klapanu - senukuose kamštis+vandeninis vožtuvėlis nė 
>> penkių litų nekainuoja) ir raugini nuo 2 iki 7 ar daugiau dienų, 
>> geriausia apie savaitę.
>>  *  Nukoši viską, dadedi vos vos cukraus (aš šaukštą ant viso kiekio), ir 
>> išpilstai į butelius.
>>  *  Po išpilstymo po dviejų savaitėlių gali gert :) Bet geriau pabrandint 
>> ilgėliau, bus skaidresnis, daugiau angliarūgštės.
>>
>>  Šitas receptas mano adaptuotas, jų yra šimtai ir tūkstančiai, kaip ir 
>> pačių alaus rūšių. Jei trumpiau: išvirt, suraugint ir subrandint. Viso 
>> darbas virtuvėje gal 25-30min per tris prisėdimus :)
>>
>>  Aš misos koncentratą (ir mieles su apyniais) pirkau Sulivestoje, 
>> www.aluteksas.lt, turi jie atstovybes Vilniuje, Kaune, ir daugelyje alaus 
>> krašto miestelių.
>>  Be to yra dvi alaus reikmenų internetinės parduotuvės 
>> (http://www.savasalus.lt/ ir http://www.bravorasnamie.lt/), ten galima 
>> užsisakyt tiek atskirų ingridientų (salyklo, misos koncentratų, mielių, 
>> apynių), tiek ir pilnų komplektų alaus gamybai (receptas, salyklas arba 
>> koncentratas, mielės, apyniai), tiek ir įrangą alaus gamybai.
>>
>>  Iš yrangos ten nieko nebūtina pirkt, svarbu turėt atitinkamo dydžio 
>> talpas (priklausomai nuo planuojamo gaminti alaus kiekio):
>>  - misos virimui emaliuotas (jokiu būdu ne cinkuotas!!!!!!) puodas ar 
>> kibiras, jei nėr tinkamo dydžio talpos virimui, misą galima virt mažesnėm 
>> dalim ir po to viską sumaišyt;
>>  - fermentacijos indas, kuris geriau, kad būtų sandarus, pvz vyno 
>> rauginimo butelys (senukuose jų pirkt yra) su vyniniu vožtuvu (irgi 
>> senukuose arba vyno prekių parduotuvėse) ir kamščiu. Tačiau galima 
>> raugint ir atvirame inde (šimtus metų taip aludariai darė ir iki šiol 
>> daro). Bet geriau sandarus indas.
>>  - po rauginimo alų būtina supilt į kažką sandaraus, brandinimui. Arba 
>> bačka su geru kamščiu, bet manau geriausia buteliai, su užspaudžiamu 
>> kamščiu (kaip Gurmanų ar Bernard alus), dar variantas nusipirkt kamščių 
>> užspaudėją su kamščiais vienoje tų internetinių parduotuvių. Gi litrinių 
>> butelių, su užspaudžiamais kamščiais galima rast toje pačioje UAB 
>> Sulivesta, bent Kaune.
>>
>>  ----
>>
>>  nu ir P.S.
>>
>>  Puslapiai, kurius verta aplankyt, ar nuolat paskaitaliot šia tema:
>>  http://tikrasalus.lt/
>>  http://www.naminisalus.lt/
>>  http://www.alaus.info/forumas/naminis-alus/
>>
>>  Straipsniai, kuriuos būtina paskaityt visiem, mėgstantiem alų:
>>  http://tikrasalus.lt/2009/06/07/aludariu-gildija-ir-kitos-klastotes/
>>  http://tikrasalus.lt/2009/07/17/kas-dedama-i-alu/
>>
>>  Šiuo metu alaus įsigyti yra labai sudėtinga Lietuvoje, nes nei Švyturys, 
>> nei
>>  Kalnapilis, Utena, Tauras, Ragutis, alaus negamina. Neįmanoma nusprest,
>>  kuris alus yra geresnis, jei jau kelioliką metų garsiausi ir labiausiai
>>  išreklamuoti prekiniai ženklai alaus negamina visiškai. Deja.
>>  Jei trumpai, pagaminamas vadinamas "sunkusis" alus (porteris yra vienas
>>  tokių), jis atskiedžiamas, aromatizuojamas, ir pristatoma visa, sakykim,
>>  Utenos alų paletė. Jei kam bus indomu plačiau - Google ---> high 
>> gravity.
>>
>>  "rr" <rr@nospam.lt> wrote in message 
>> news:Xns9D21DF47D635Brrnospamlt@194.176.32.141...
>>  > Kauno alus gamina :) Chodovaras dar lyg ne aukštos gravitacijos...
>>
>>  Gamina Kauno alus (nemaišyt su ragučiu, aka horn), gamina Vilniaus alus, 
>> yra
>>  dar nemažai mažesnių bravorų Lietuvoje, kurie dar vis neklastoja (arba
>>  klastoja mažiau, nei FIRMOS) patį alų. Paminėsiu tuos pačius Ponoras 
>> (aka
>>  chodovar, bet dar galima rast jų Bičiulių, tos pačios skonio linijos 
>> kaip ir
>>  Chodovarai, tik pigesnis - gal čekam už vardą mokėt nereik), Rinkuškių
>>  berods Miežinis, 0,5l stikliniuose. Yra ir sunkiau suklastojamos rūšys, 
>> pvz
>>  kvietiniai alūs, ir šiaip high gravity, tipo porteriai, eliai, etc
>>  Puikūs yra visi IKI Gurmanų alaus šaldytuvuose pateikti alūs, tik jie 
>> artimi
>>  tam, ką mes visi nesunkiai galim pasigamint namučiuose :)
>>  Vienžo yra to alaus, tik domėtis reik. O dar paprasčiau pasigamint 
>> pačiam,
>>  nereikės domėtis :)
>>
>>  Dar pridėsiu, kad aš dažnai renkuos Guberniją, nežinau, kiek tame 
>> tiesos, bet girdėjau, kad jie neskiedžia alaus, o ir mano gomurys ir 
>> skrandis reaguoja teigiamai. Gaila, jų 1665 vėl dingo iš parduotuvių. Po 
>> pastarojo dingimo jis vėl pasirodė po beveik pusmečio. Kagi, lauksim...
>>
>>
>>  -- 
>>  Pirčių įrengimas: www.tavopirtis.lt
>>
>>
>