Tema: Kaip pasigamint alaus, ir dar truputis info :)
Autorius: ShowmanaZ
Data: 2010-02-17 22:20:47
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
<HTML><HEAD>
<META content="text/html; charset=windows-1257" http-equiv=Content-Type>
<META name=GENERATOR content="MSHTML 8.00.7600.16444">
<STYLE></STYLE>
</HEAD>
<BODY>
<DIV>gal bus kai kam naudinga, perpostinsiu i o.building por savo raliav. 
</DIV>
<DIV>Man pasigyrus savu alumi, kai kas uklaus pradiamokslio, a j, kaip 
mokjau, uraiau. Pridjau por pasamprotavim su linkais. Tikiuos naudingo 
apsikeitimo mintimis ir informacija :)</DIV>
<DIV><FONT size=2 face=Arial></FONT>&nbsp;</DIV>
<DIV>Toliau copy-paste:</DIV>
<DIV>&nbsp;</DIV>
<DIV>----</DIV>
<DIV>&nbsp;</DIV>
<DIV>
<DIV>&gt; aha, as irgi placiau noreciau :) bet man kaip zaliam, jei ne super 
ilgas <BR>&gt; procesas, jei galima nuo 0 kas ir kaip:)</DIV></DIV>
<DIV>&nbsp;</DIV>
<DIV>oi, paprasta ten viskas kaip dukardu :) Ypa jei darai i misos 
koncentrato, kaip a. Procesas nuo 0:</DIV>
<DIV>&nbsp;</DIV>
<DIV>* uvirini ~10l vandens, supili koncentrat, kai uverda sudedi kariuosius 
apynius, prie gesinant aromatinius apynius, koki gal taip valand pavirs kuo 
greiiau atauini, nukoi.</DIV>
<DIV>*&nbsp; Supili pakildintas mieles, pili  fermentacijos ind (kaip vyno, 
sandari talpa su klapanu - senukuose kamtis+vandeninis votuvlis n penki 
lit nekainuoja) ir raugini nuo 2 iki 7 ar daugiau dien, geriausia apie 
savait. </DIV>
<DIV>*&nbsp; Nukoi visk, dadedi vos vos cukraus (a aukt ant viso kiekio), 
ir ipilstai  butelius.</DIV>
<DIV>*&nbsp; Po ipilstymo po dviej savaitli gali gert :) Bet geriau 
pabrandint ilgliau, bus skaidresnis, daugiau angliargts.</DIV>
<DIV>&nbsp;</DIV>
<DIV>itas receptas mano adaptuotas, j yra imtai ir tkstaniai, kaip ir pai 
alaus ri. Jei trumpiau: ivirt, suraugint ir subrandint. Viso darbas 
virtuvje gal 25-30min per tris prisdimus :)</DIV>
<DIV>&nbsp;</DIV>
<DIV>A misos koncentrat (ir mieles su apyniais) pirkau Sulivestoje, <A 
href="">www.aluteksas.lt</A>, turi jie atstovybes Vilniuje, Kaune, ir daugelyje 
alaus krato miesteli.</DIV>
<DIV>Be to yra dvi alaus reikmen internetins parduotuvs (<A 
href="">http://www.savasalus.lt/</A>&nbsp;ir <A 
href="">http://www.bravorasnamie.lt/</A>), ten galima usisakyt tiek atskir 
ingridient (<A href="">salyklo</A>, <A href="">misos koncentrat</A>, <A 
href="">mieli</A>, <A href="">apyni</A>), tiek ir <A href="">piln komplekt 
alaus gamybai </A>(receptas, salyklas arba koncentratas, miels, apyniai), tiek 
ir <A href="">rang alaus gamybai</A>. </DIV>
<DIV>&nbsp;</DIV>
<DIV>I yrangos ten nieko nebtina pirkt, svarbu turt atitinkamo dydio talpas 
(priklausomai nuo planuojamo gaminti alaus kiekio): </DIV>
<DIV>- misos virimui emaliuotas (jokiu bdu ne cinkuotas!!!!!!) puodas ar 
kibiras, jei nr tinkamo dydio talpos virimui, mis galima virt maesnm dalim 
ir po to visk sumaiyt;</DIV>
<DIV>- fermentacijos indas, kuris geriau, kad bt sandarus, pvz <A href="">vyno 
rauginimo butelys </A>(senukuose j pirkt yra) su <A href="">vyniniu votuvu 
</A>(irgi senukuose&nbsp;arba vyno preki parduotuvse) ir <A 
href="">kamiu</A>. Taiau galima raugint ir atvirame inde (imtus met taip 
aludariai dar ir iki iol daro). Bet geriau sandarus indas.</DIV>
<DIV>- po rauginimo al btina supilt  kak sandaraus, brandinimui. Arba baka 
su geru kamiu, bet manau geriausia buteliai, su uspaudiamu kamiu (kaip 
Gurman ar Bernard alus), dar variantas&nbsp;nusipirkt kami uspaudj su 
kamiais vienoje t internetini parduotuvi. Gi litrini buteli, su 
uspaudiamais kamiais galima rast toje paioje UAB Sulivesta, bent 
Kaune.</DIV>
<DIV>&nbsp;</DIV>
<DIV>----</DIV>
<DIV>&nbsp;</DIV>
<DIV>nu ir P.S.<BR><BR>Puslapiai, kurius verta aplankyt, ar nuolat paskaitaliot 
ia tema:<BR><A href="">http://tikrasalus.lt/</A><BR><A 
href="">http://www.naminisalus.lt/</A><BR><A 
href="">http://www.alaus.info/forumas/naminis-alus/</A><BR><BR>Straipsniai, 
kuriuos btina paskaityt visiem, mgstantiem al:<BR><A 
href="">http://tikrasalus.lt/2009/06/07/aludariu-gildija-ir-kitos-klastotes/</A><BR><A 
href="">http://tikrasalus.lt/2009/07/17/kas-dedama-i-alu/</A><BR><BR>iuo metu 
alaus sigyti yra labai sudtinga Lietuvoje, nes nei vyturys, nei 
<BR>Kalnapilis, Utena, Tauras, Ragutis, alaus negamina. Nemanoma nusprest, 
<BR>kuris alus yra geresnis, jei jau keliolik met garsiausi ir labiausiai 
<BR>ireklamuoti prekiniai enklai alaus negamina visikai. Deja.<BR>Jei 
trumpai, pagaminamas vadinamas "sunkusis" alus (porteris yra vienas <BR>toki), 
jis atskiediamas, aromatizuojamas, ir pristatoma visa, sakykim, <BR>Utenos al 
palet. Jei kam bus indomu plaiau - Google ---&gt; high gravity.<BR></DIV>
<DIV>
<DIV>"rr" &lt;<A href="">rr@nospam.lt</A>&gt; wrote in message <A 
href="news:Xns9D21DF47D635Brrnospamlt@194.176.32.141">news:Xns9D21DF47D635Brrnospamlt@194.176.32.141</A>...</DIV>
<DIV>&gt; Kauno alus gamina :) Chodovaras dar lyg ne auktos 
gravitacijos...</DIV>
<DIV>&nbsp;</DIV>
<DIV>Gamina Kauno alus (nemaiyt su raguiu, aka horn), gamina Vilniaus alus, 
yra <BR>dar nemaai maesni bravor Lietuvoje, kurie dar vis neklastoja (arba 
<BR>klastoja maiau, nei FIRMOS) pat al. Paminsiu tuos paius Ponoras (aka 
<BR>chodovar, bet dar galima rast j Biiuli, tos paios skonio linijos kaip ir 
<BR>Chodovarai, tik pigesnis - gal ekam u vard mokt nereik), Rinkuki 
<BR>berods Mieinis, 0,5l stikliniuose. Yra ir sunkiau suklastojamos rys, pvz 
<BR>kvietiniai als, ir iaip high gravity, tipo porteriai, eliai, etc<BR>Puiks 
yra visi IKI Gurman alaus aldytuvuose pateikti als, tik jie artimi <BR>tam, 
k mes visi nesunkiai galim pasigamint namuiuose :)<BR>Vieno yra to alaus, tik 
domtis reik. O dar paprasiau pasigamint paiam, <BR>nereiks domtis 
:)<BR></DIV>
<DIV>Dar pridsiu, kad a danai renkuos Gubernij, neinau, kiek tame tiesos, 
bet girdjau, kad jie neskiedia alaus, o ir mano gomurys ir skrandis reaguoja 
teigiamai. Gaila, j 1665 vl dingo i parduotuvi. Po pastarojo dingimo jis vl 
pasirod po beveik pusmeio. Kagi, lauksim...</DIV></DIV>
<DIV>&nbsp;</DIV>
<DIV><BR>-- <BR>Piri rengimas: <A 
href="http://www.tavopirtis.lt">www.tavopirtis.lt</A></DIV>
<DIV>&nbsp;</DIV>
<DIV><FONT size=2></FONT>&nbsp;</DIV></BODY></HTML>