Tema: Re: Kaip pasigamint alaus, ir dar truputis info :)
Autorius: M20
Data: 2010-02-18 20:08:36
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
<HTML><HEAD>
<META http-equiv=Content-Type content=text/html;charset=utf-8>
<META content="MSHTML 6.00.6000.16890" name=GENERATOR>
<STYLE></STYLE>
</HEAD>
<BODY id=MailContainerBody 
style="PADDING-RIGHT: 10px; PADDING-LEFT: 10px; PADDING-TOP: 15px" 
bgColor=#ffffff leftMargin=0 topMargin=0 name="Compose message area" 
CanvasTabStop="true">
<DIV><FONT face=Arial size=2>Matai, sunku diskutuoti tema, kai nusistates pries 
visa alu.</FONT></DIV>
<DIV><FONT face=Arial size=2></FONT>&nbsp;</DIV>
<DIV><FONT face=Arial size=2>Visgi kalba butu apie namini alu, namie ir 
vartojama. Na ar artimai giminei, draugam dar pasiulyt. Sulyginciau: kepi duona 
savo,- valgai. Kitus vaisini. Pasidarai gira- velgi pavaisini. Ar tai blogai? 
Mesyte savo </FONT><FONT face=Arial size=2>augini, parukini, sveciui ant stalo 
paduodi. Nematau blogybes irgi.</FONT></DIV>
<DIV><FONT face=Arial size=2>Tai apie ta pacia ir kultura ir kokybes 
reikalavimus&nbsp;pabandykime kalbeti. Namie duona kepsime- kokie kokybes 
istatymai mus reguliuos? (nekalbu apie duonkepes pirkima, kalbu apie kaimo 
duonkepi peciu). Gi mama darys taip, kaip dare jos mama, pastaroji- kaip jos 
mama. Cia yra stiprumas.&nbsp;Darom gira- kokie kokybes istatymai 
musu&nbsp;virtuvej mus reguliuoja? </FONT></DIV>
<DIV><FONT face=Arial size=2>Alaus virimo kulturos gal ir neturim, is vienos 
puses. Bet... Na as va&nbsp;puikiai pamenu ta vaizdeli, kaip gudziais 
sovietiniais laikais&nbsp;senelis&nbsp;ant keliu atsiklaupes nagrinedavo, ar jau 
pakankamai sudyges&nbsp;miezys salyklui, ar dar dienele palaikyt.&nbsp;Tevukas 
irgi budedavo naktyje, kad misa neisisiubuotu, ir neperkaistu,- 
saldydavo.&nbsp;Jei truksta silumos, leisdavo&nbsp;isildyta&nbsp;akmeni, 
kad&nbsp;kubilas pasiltu. Ir kaip daba... ishsizhadet, sakyt kad&nbsp;cia nera 
jokiu traciju ir braukt ta reikala is atminimo ir istorijos?&nbsp;Na nesigaus, i 
nors tu ka. Gi turim kazkiek saves issaugoti, ir perduoti, kokie mes 
esam,&nbsp;buvom.. Alaus tradiciju, lyginant su cekija, gal i neturim. Bet jei 
ateities jaunimas zinos tik tai, kad vinigretai yra perkami 
maksimoj...</FONT></DIV>
<DIV><FONT face=Arial size=2></FONT>&nbsp;</DIV>
<DIV><FONT face=Arial size=2>Nepakeisime pakeisti ir to, kad siaures lietuvoj 
labiau alutis virdavos, o pietuose ruginuke. Net ir tokiam nedideliam atstume- 
tos pacios klimato salygos daro savo. Rugys siaures lietuvoj- retesnis. 
</FONT></DIV>
<DIV><FONT face=Arial size=2></FONT>&nbsp;</DIV>
<DIV><FONT face=Arial size=2>Del grudu ir apyniu. Didieji alaus gamintojai 
deklaruoja, kad visa zaliava salyklui (pagrinde mieziai) yra 100% lietuviski. 
Sunku patiketi.&nbsp;Ir taip pat deklaruoja, kad apyniai lietuvoj neauga. Todel 
naudoja cekiskus, vokiskus, austriskus- cia gal labiau galima 
tiketi.</FONT></DIV>
<DIV><FONT face=Arial size=2>Saltinis- <A 
href="http://www.ziniur.lt/programa/archyvas?pg=2&amp;cat=31&amp;item=9454">http://www.ziniur.lt/programa/archyvas?pg=2&amp;cat=31&amp;item=9454</A></FONT></DIV>
<DIV><FONT face=Arial size=2>Bet su tais didziaisiais ir ju saltiniais reiktu 
atsargiai, nes tradiciniu reikalu ten nedaug :)</FONT></DIV>
<DIV><FONT face=Arial size=2></FONT>&nbsp;</DIV>
<DIV><FONT face=Arial size=2>Povilas cia gerai sako,- dauguma tautos tapusi 
tokia, kad gerimus renkasi labiau pagal prisiliuobimo kastus.</FONT></DIV>
<DIV><FONT face=Arial size=2></FONT>&nbsp;</DIV>
<DIV><FONT face=Arial size=2>Bet gerai zinoti, kad yra dar zmoniu, kur supranta, 
kad alaus uzbonas ant stalo yra bendravimui, atsipalaidavimui, zandu iraudimui, 
tiesiog linksmumui :) Ir tas alus ne siaip faktas- jis aptarinejamas, 
degustuojamas, nuziurima putele kokio riebumo, ir alaus&nbsp;spalva, ir 
skaidrumas. Ir aludaris cia gauna pagyru, arba velniu- kad nukartino, 
nurugstino, ar dar kaip nors neitiko.</FONT></DIV>
<DIV><FONT face=Arial size=2></FONT>&nbsp;</DIV>
<DIV><FONT face=Arial size=2>Manau, kad visi tie, kurie bando namini alu 
pavirti, tikrai daro tai ne del noro prisiliuobt. Gi yra budu ta pigiau padaryt. 
</FONT></DIV>
<DIV><FONT face=Arial size=2></FONT>&nbsp;</DIV>
<DIV><FONT face=Arial size=2>Dar paklausiu Povilo. Apie koki cekiska alu kalba 
eina, noriu pakastavot.</FONT></DIV>
<DIV><FONT face=Arial size=2></FONT>&nbsp;</DIV>
<DIV><FONT face=Arial size=2></FONT>&nbsp;</DIV>
<DIV><FONT face=Arial size=2>A.</FONT></DIV>
<DIV><FONT face=Arial size=2></FONT>&nbsp;</DIV>
<BLOCKQUOTE dir=ltr 
style="PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 5px; MARGIN-LEFT: 5px; BORDER-LEFT: #000000 2px solid; MARGIN-RIGHT: 0px">
  <DIV>"Povilas" &lt;<A href="mailto:geras@vilkas.lt">geras@vilkas.lt</A>&gt; 
  wrote in message <A 
  href="news:hljjh2$k63$1@trimpas.omnitel.net">news:hljjh2$k63$1@trimpas.omnitel.net</A>...</DIV>
  <DIV><FONT face=Arial size=2></FONT>&nbsp;</DIV>
  <BLOCKQUOTE dir=ltr 
  style="PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 5px; MARGIN-LEFT: 5px; BORDER-LEFT: #000000 2px solid; MARGIN-RIGHT: 0px">
    <DIV>"M20" &lt;<A 
    title="mailto:gazpobeda@gmail.com&#10;CTRL + spustelėkite eiti saitu" 
    href="mailto:gazpobeda@gmail.com">gazpobeda@gmail.com</A>&gt; parašė 
    naujienų <A 
    title="news:hljhn2$h2l$1@trimpas.omnitel.net&#10;CTRL + spustelėkite eiti saitu" 
    href="news:hljhn2$h2l$1@trimpas.omnitel.net">news:hljhn2$h2l$1@trimpas.omnitel.net</A>...</DIV>
    <DIV><FONT face=Arial size=2>Jei nesi alaus megejas/gerejas,&nbsp;arba yra 
    tik vienas geriamas&nbsp;alus - is skarbonkes,&nbsp;tai ta tema tau 
    netinkama.</FONT></DIV>
    <DIV><FONT face=Arial size=2></FONT>&nbsp;</DIV>
    <DIV><FONT face=Arial size=2>Is skarbonkes ar ne is skarbonkes, bet esu 
    nusistates pries visa lietuviska alu, nepriklausomai ar ji gamino didziulis 
    alaus gigantas ar kazkoks kaimo pakrascio bravoras ar kas nors tai atliko 
    namie.</FONT></DIV>
    <DIV><FONT face=Arial size=2>Pagrindine to priezastis, kad mes-lietuviai 
    niekada neturejome alaus virimo kulturos ir todel nebuvo poreikio priimti 
    kokiu nors alaus kokybes istatymu,kurie verstu aludarius laikytis kazkokios 
    tai elementarios tvarkos. Kita is priezasciu, tai pas mus niekada nebuvo 
    imanoma uzauginti teisingu grudu arba apyniu, del musu klimato ypatybiu, o 
    is to ir alus teisingas nesigaudavo,del ko buvo verdami ir gaminami kitie 
    alkoholio turintys gerimai.Ir is to lenda</FONT><FONT face=Arial 
    size=2>&nbsp;pagrindine priezastis, tai kad salia musu yra didieji kaimynai, 
    kurie nuo neatmenamu laiku ispazino degtines gamyba ir gerima, prie ko 
    pripratino ir mus&nbsp;ir bet koks alkoholinis gerimas pas mus yra geriamas 
    su tikslu prisiliuobti. Todel ir alus "tradiciskai" suprantamas ir priimamas 
    uz teisinga tik tas ,nuo kurio " vieno bokalo per mazai, o dvieju jau per 
    daug...... bet vis vien bus isgertas ir trecias. Stai todel ir gaminamas 
    stiprus marmalas arba beveidis myzalas.</FONT></DIV>
    <DIV><FONT face=Arial size=2></FONT>&nbsp;</DIV>
    <DIV><FONT face=Arial size=2>Dziugu girdeti,kad atsiranda entuziastu, kurie 
    bando kazka daryti sita linkme. Bet davajte ,rebiatos, eksperimentus su 
    alaus kurimu atlikinekite ant saves ir savo artimuju bei draugu, o kai 
    kazkuris tai is musisku alu bent jau desimtmeti bus zinomas kaip patikimas, 
    ir ji pirks pastoviai daug zmoniu,&nbsp;galesite dziaugtis,kad pavyko 
    pagaminti verta demesio alu.</FONT></DIV>
    <DIV><FONT face=Arial size=2></FONT>&nbsp;</DIV>
    <DIV><FONT face=Arial size=2>O as kol kas pabusiu stagnatorius ir toliau 
    nebegersiu "naminio" nei lietuvisko , nei gudisko, nei lenkisko alaus, o jei 
    jau labai noresiu alaus nusipirksiu tradicijomis patikrinto cekisko alaus( 
    kad ir is skardines).</FONT></DIV></BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE></BODY></HTML>