Tema: Re: Mokestis už neviešinimą privačių fotografijų
Autorius: MumZer
Data: 2012-02-19 23:14:35
Automobilio remontas nera kurinys.

2012.02.19 02:40, Caponi rašė:
> "Žvilgsnis"<Zvilgsnis@-trinti-gmail.com>  wrote in message news:jhp48m$q53$1@trimpas.omnitel.net...
>>> Galiu ir klysti, bet man rodos mano snukis (t.y. teise i atvaizda) yra
>>> svarbesnis nei pasamdyto fotografo pretenzijos i teise su mano snukio
>>> fotografijom daryt ka nori, jei as tam nedaviau sutikimo.
>> Tą apibrėžia sutartis. Tavo IR fotografo sutikimą naudoti vienais ar kitais
>> tikslais - abiem pusėms reikalingas susitarimas. Pasiskaičius įstatymą
>> turėtų daug kas paaiškėti ir būtų mažiau išvedžiojimų, kaip kam kas atrodo
>> ar atrodo, kad turėtų būti.
> Be abejo viskas turi but pagal sutarti. Bet kaip as jau sakiau, jei as esu uzsakovas, butent as diktuoju salygas darbo atlikejui, t.y. be mano leidimo pagal nutylejima meistras suremontaves mano masina neturi teises su ja veziot savo potencialiu klientu, man torta iskepes konditeris neturi teises duot nuo jo laizyt savo klientam, man kompa suremontaves meistras neturi teises jo dar paskolint savo draugeliui savaite geimus palost, mano snuki pagal mano uzsakyma fotkines fotografas neturi teises niekam nuotrauku demonstruot. Visais sitais atvejais isimtys gali but tada ir tik tada, jei mano uzsakytu darbu atlikejas paprasys manes suteikt tokia teise.
> Ar pagal tavo sumastyma kaip kad bulkute skiriasi nuo nuotraukos, taip ir fotografas-amatininkas-samdomas specialistas skiriasi nuo kepejo-amatininko-samdomo specialisto ar autosaltkalvio-amatininko-samdomo specialisto? Gal nereikia but tokiam susireiksminusiam? As suprantu, kad gal biski ir ne vietoj (t.y. foto groupse :-)) fotografija kaip amata bandau prilygint bet kuriai kitai specialistu veiklai, bet jei jau pradejau, tai savo pozicija issakiau iki galo...
>
>
>> Foto - ne bulkutė, noriu valgau, noriu išmetu,
>> noriu išsidarkau.
> Jooo blyn, idomios tos bulkutes, su jom galima lygint bele ka, ir butent taip, kaip patogu - va diskusijoj apie ACTA bulkute prilyginama softui ar kokiai mp3-ioskej ir tie arsus autoriniu teisiu gynejai nei per viena vieta nesutinka, kad tarp bulkutes ir kompiuteriniu failu yra nors minimalus skirtumas. O va foto konfoj autoriniu teisiu gynejai sako, kad bulkute jokiu budu neprilygsta fotografijai - tai katrais autoriu teisiu salininkais, blet, dabar tiket? Ar cia kokie jpg failai dabar isskirtiniai patapo ir kategoriskai skiriasi nuo visu materialaus pasaulio daiktu ir visu likusiu kompiuteriniu failu tipu? Ar cia tu teisybe sneki, o visi kiti autoriu teisiu gynejai mazgus pisa teigdami, kad media ir bulkutes yra tas pats?
>
>
>
>>> Mastant atvirksciai galima dasirist iki tokiu nesamoniu, kad tas
>>> pasamdytas fotografas - autorius, remdamasis autoriu teisiu apsaugos
>>> istatymu tures suteikti teise (arba sugalvos jos nesuteikt :-)) man
>>> demonstruot savo snukio nuotraukas ten kur as noriu ir taip kaip as noriu
>>> be jo sutikimo, daryt is ju fotomontazus, prisipiest sau barzda is inpist
>>> ta kurini i interneta viesai perziurai - axujet.
>> Save nusifotkink ir turėsi teisę darkyt į valias :p
> Zinoma, bet jei noriu, kad tai padarytu kazkas geriau uz mane, as pasisamdau specialista ir sumoku jam uz sugaista laika ir atlikta darba fotkinant mano snuki. Atlikes darba jis man iteikia i dantis kompakta - mano nuosavybe, mes atsisveikinam ir as tikrai nesitikiu, kad as staiga tapsiu zvaigzde, kuria pazinos puse Vilniaus ir lygiai taip pat nesiruosiu saves ribot darydamas ka noriu su savo daiktu, uz kurio gamyba sumokejau pinigus.
> Jei tokiu ketinimu potencialus mano samdinys tures, jis tures akivaizdziai mane informuot pries pasirasant sutarti, nors asmeniskai man tos sutartys nera reikalingos, ne pirmus metus gyvenu ir absoliucia dauguma atveju tokiom smulkmem pilnai uztenka zodinio susitarimo ivairiose gyvenimo srityse - neturejau jokiu konfliktiniu situaciju ir esminiu nesusipratimu nei kai as kazka samdydavau, nei kai samdydavo mane. Stengiuosi i viska ziuret kuo paprasciau, ir jei kitoj pusej potencialus uzsakovas ar vygdytojas akivaizdziai "mandras" ir "ismanantis savo teises", tai po pirmo susitikimo mintyse toks pasiunciamas nx ir ieskoma kitu variantu, bo po to nuo sugadintu nervu gali ir storiausios popierines sutartys negelbet.
> Kaip ten bebutu, bet as laikausi nuomones, kad kas moka babkes, tas uzsako ir muzika - jei mane pasamdo atlikti kazkoki darba, man net minciu nekyla apie tai, kad rezultatai gali priklausyt kazkam kitam, o ne uzsakovui, lygiai tokios paties minciu sekos tikiuosi is asmens, kuri vienai ar kitai uzduociai atlikti samdausi as.
>
>
>>> Nu bet is kitos puses px, gal nebediskutuokim daugiau, as turiu savo
>>> nuomone, bet ji nebutinai turi sutapt su visu aplinkiniu.
>> Šiuo atveju, įstatymu :p
>
> Siuo atveju ne visai. Su tokiais, kurie pradeda mojuot istatymais, kai sneka visai ne apie juos tiesiogiai turi but as neturiu jokiu reikalu. As seno sukirpimo zmogus ir vertinu tvirta zodi ir susitarima, o tartis linkes su tais, kuriu poziuris +/- sutampa su mano - tokiu atveju abiem pusem tie istatymai giliai px. Snekant apie fotografija konkreciai - bent as begciau kuo toliau nuo tokio fotografo, kuris pradetu pist smegenis apie autorines teises (pabreziu dar karta, cia tuo atveju, jei as pas ji ateiciau su uzsakymu nufotografuot kazkokius objektus ar renginius). Bet kaip ir sakiau, tai mano asmenine nuomone, yra, tikriausiai, mastanciu ir kitaip :-)
>
>