Tema: Re: skilandziu gaminimas namuose
Autorius: DaivaD.
Data: 2011-01-05 15:35:10
nu kam to reikia, čia gi plagiatorius ir mistifikatorius Sakas rašo.

"PliuShiniS" <giedrasas@xxx.lt> wrote in message news:ig1qp6$932$1@trimpas.omnitel.net...
> Pateikiu istrauka is neto
> 
> Dar ir dabar Suvalkijoje yra mokanciu pagaminti tikra skilandi. Lapkricio 
> menesi paskerstos kiaules mesa kapojama ka tik isskobtame tik zaljovario 
> (gluosnio) lovyje, - zaljovario (gluosnio) syvai mesai islaiko raudona 
> spalva (salietra skilandin deda tik visiski veplos), stambiai kapota mesa 
> ismaisoma su stambiais kietu lasiniu gabalais, pagardinama druska, stambiai 
> grustais pipirais ir kolyta (suvalkieciai puikiai pazista si prieskoni, 
> juolab, kad jis mesai suteikia vos jauciama cesnako aromata). Skilandziui 
> taip paruosta mesa sukisama i kiaules skrandi, surisama taip, kad gautusi du 
> ragai, suverziama medinemis lystvemis, saltoje vietoje savaitei gerai 
> paslegiama (didziausia geda tiems namams, kuriu skilandyje budavo like oro 
> tarpai)  ir kabinama aukstai kamine, kad saltu dumu apgaubtyje skilandis 
> fermentuotusi (raugintusi) visus metus. Is kiaules pusles yra gaminami 
> darata ir kindziulis, - jiedu yra ovalo formos, taip pat fermentuojami saltu 
> dumu apgaubtyje, bet tik puse metu. Daratas, kinziulius ir skilandzius ruko 
> tik visiski neismaneliai ir tinginiai, arba, kaip suvalkieciai sako 
> "gozeliai", kurie nesupranta kuo skiraisi fermentuotos ir rukytos mesos 
> skoniai ir aromatas.
> 
> Darata yra dedama ant stalo per sienapjute, - daratos mesa yra svelnaus 
> fermentuotos mesos skonio. Kindziulis, - tas malonaus liesti, zavetis jo 
> ovalumu gaminys yra ryskesnio raugintos mesos skonio, stalan patiekiamas 
> bulviakasio metu. Na, o pats karalius - dviem ragais skilandis budavo 
> pjaunamas tik per kitu metu rugiapjute.
> 
> Kas yra ragaves sio suvalkieciu neiprasto skonio raugintos mesos gaminio, 
> plonytemis juostomis supjaustyto (metus rauginta fermentuota mesa igauna ne 
> tik savaiminga, nepakartojama skoni, aromata, bet ir konsistencija, - jo 
> mesos gabalai tarpusavyje taip susijungia, kad tampa lyg vientisi), 
> patiekiamo su juoda rugine duona ir grietine, tas jau amziams nebeuzmirs jo 
> fantastisko skonio ir aromato.
> 
> "Indraja" <indraja_@_indraja.com> parase naujienu 
> pranesime:ifslal$vk$1@trimpas.omnitel.net...
>> Na idomiai cia del salietros... Imsit ir itikinsit, kad ja naudoti butina 
>> :)
>> Tik man asmeniskai teko skaityti, kad butent salietra mesos gaminiuose 
>> gali sukelti skrandzio problemas, tokias kaip padidejas rugstingumas ir 
>> gastritas... na turbut netolygu kiek tos salietros ir kiek valgysi tu 
>> mesos gaminiu.
>> O manasis virtuvinis kombainas - reguliuojamomis apsukomis, su pulsiniu 
>> rezimu, esant reikalaui. O kazkas cia yra rases, gana senokai, bet apie 
>> tai, kaip kombainu mesa desrom kapojo... nepamenu kas. Todel ir 
>> paklausiau, gal kartais prisipazins? :)
>> Del druskos - tai visiskai pritariu smakui, kad visokiu pagerintu ar 
>> joduotu - nereik vartot bele kur.
>> Tiesa sakant jau keli metai, kaip grizau prie senos geros akmens druskos, 
>> ir tuo esu labai patenkinta.
>> Jos privalumais itin isitikinau sudydama lasisa (beje kaip tik cia ir 
>> issidiskutavom, kad mano bandymas pries kokius 4 metus sudyt sia zuvi, 
>> buvo nevykes, del netinkamos druskos).
>> Kas dar turi pastabu?! Labai laukiam, nes atrodo si, arba kita savaitgali 
>> laukia DIDYSIS PROCESAS :)
>>
>> -- 
>> pagarbiai;
>> Indraja
>>
>> "Dautarte" <dautarteISMESTI@gmail.com> wrote in message 
>> news:ifs8s0$bkm$1@trimpas.omnitel.net...
>>> Pilnai pritariu auksciau rasiusiems, kad su kombajnu bus kose. Jei 
>>> butinai
>>> norite gabaliuku, tai reikai pjaustyti. Senelis (ech... kokius 
>>> skilandzius
>>> ir desras jis darydavo...) visada liepdavo pjaustyti, bet kartais dali
>>> maleme per stambu sieteli. Gaminiu niekada nerukydavome, visada buvo
>>> dziovinami. Teko valgyti ir 2 metu senumo skilandi. Jokiu gedimo pedsaku,
>>> tik isdziuves. Bet cia dar svarbu laikymo temperatura. Medineje troboje 
>>> buvo
>>> tinkama vieta, kur nepriklausomai nuo metu laiko temperatura bei dregme 
>>> buvo
>>> panasios.
>>> Del saletros, sakyciau, kad butina. Be jos bijociau valgyti, nors jei
>>> neketinate ilgai laikyti, tai gal... bet as to nesiuliau. Saletra yra
>>> konservantas ir apsaugo nuo botulizmo bakteriju vystymosi, tik su ja 
>>> reikia
>>> labai atsargiai ir labai mazais kiekias.  O spalva tai tik "salutinis"
>>> saletros poveikis a la "prie progos". Dabar visose parduotuvinese mesos
>>> gaminiuose galima rasti natrio nitrito - tai yra kova butent su 
>>> botulizmu,
>>> kai kurie gamintojai net raso, kad produktas su minimaliu nitritu kiekiu
>>> (cia turetu buti pranasumas :)).
>>>
>>>
>>> "Indraja" <indraja_@_indraja.com> wrote in message
>>> news:ifs520$5dc$1@trimpas.omnitel.net...
>>> | Sveiki, pasitelkus patyrusias tetas gaminsim namie skilandzius.
>>> | Iskilo 2 klausimai. Pirmasis, tai kaip su virtuvinio kombaino kapojimo
>>> | funkcija, ar kas bandet mesyte kapoti, ar taip pat gerai kaip rankelem
>>> | pjaustant gauanas? Kokie uz ir pries? Kokius kombainus naudojate, ar
>>> | paleidziat kad pastoviai suktusi peilis ir metat mesa gabalais, ar ant
>>> | "pulsinio" rezimo, kazkaip...?
>>> | Kitas klausimas, tai ar butina namie gaminant toki daikta deti 
>>> salietra?
>>> | Patyrusios seimininkutes, kurios pades procese, ir kuriu receptura
>>> | naudosim - visuomet salietros deda. Ar ji butina, ir kodel ji dedama 
>>> (na
>>> | zinau, kad del mesytes spalvos, kad rudona isliktu), o kokiais dar
>>> tikslais?
>>> | As visai nenoriu jos deti... Kas bus jei nedesiu?
>>> | Jei nesunku paporinkite savo patirti, skilandziu gamybos namie, srity 
>>> :)
>>> | -- 
>>> | pagarbiai;
>>> | Indraja
>>> |
>>>
>> 
> 
>