Tema: Re: skilandziu gaminimas namuose
Autorius: PliuShiniS
Data: 2011-01-05 15:13:10
Pateikiu istrauka is neto

Dar ir dabar Suvalkijoje yra mokanciu pagaminti tikra skilandi. Lapkricio 
menesi paskerstos kiaules mesa kapojama ka tik isskobtame tik zaljovario 
(gluosnio) lovyje, - zaljovario (gluosnio) syvai mesai islaiko raudona 
spalva (salietra skilandin deda tik visiski veplos), stambiai kapota mesa 
ismaisoma su stambiais kietu lasiniu gabalais, pagardinama druska, stambiai 
grustais pipirais ir kolyta (suvalkieciai puikiai pazista si prieskoni, 
juolab, kad jis mesai suteikia vos jauciama cesnako aromata). Skilandziui 
taip paruosta mesa sukisama i kiaules skrandi, surisama taip, kad gautusi du 
ragai, suverziama medinemis lystvemis, saltoje vietoje savaitei gerai 
paslegiama (didziausia geda tiems namams, kuriu skilandyje budavo like oro 
tarpai)  ir kabinama aukstai kamine, kad saltu dumu apgaubtyje skilandis 
fermentuotusi (raugintusi) visus metus. Is kiaules pusles yra gaminami 
darata ir kindziulis, - jiedu yra ovalo formos, taip pat fermentuojami saltu 
dumu apgaubtyje, bet tik puse metu. Daratas, kinziulius ir skilandzius ruko 
tik visiski neismaneliai ir tinginiai, arba, kaip suvalkieciai sako 
"gozeliai", kurie nesupranta kuo skiraisi fermentuotos ir rukytos mesos 
skoniai ir aromatas.

Darata yra dedama ant stalo per sienapjute, - daratos mesa yra svelnaus 
fermentuotos mesos skonio. Kindziulis, - tas malonaus liesti, zavetis jo 
ovalumu gaminys yra ryskesnio raugintos mesos skonio, stalan patiekiamas 
bulviakasio metu. Na, o pats karalius - dviem ragais skilandis budavo 
pjaunamas tik per kitu metu rugiapjute.

Kas yra ragaves sio suvalkieciu neiprasto skonio raugintos mesos gaminio, 
plonytemis juostomis supjaustyto (metus rauginta fermentuota mesa igauna ne 
tik savaiminga, nepakartojama skoni, aromata, bet ir konsistencija, - jo 
mesos gabalai tarpusavyje taip susijungia, kad tampa lyg vientisi), 
patiekiamo su juoda rugine duona ir grietine, tas jau amziams nebeuzmirs jo 
fantastisko skonio ir aromato.

"Indraja" <indraja_@_indraja.com> parase naujienu 
pranesime:ifslal$vk$1@trimpas.omnitel.net...
> Na idomiai cia del salietros... Imsit ir itikinsit, kad ja naudoti butina 
> :)
> Tik man asmeniskai teko skaityti, kad butent salietra mesos gaminiuose 
> gali sukelti skrandzio problemas, tokias kaip padidejas rugstingumas ir 
> gastritas... na turbut netolygu kiek tos salietros ir kiek valgysi tu 
> mesos gaminiu.
> O manasis virtuvinis kombainas - reguliuojamomis apsukomis, su pulsiniu 
> rezimu, esant reikalaui. O kazkas cia yra rases, gana senokai, bet apie 
> tai, kaip kombainu mesa desrom kapojo... nepamenu kas. Todel ir 
> paklausiau, gal kartais prisipazins? :)
> Del druskos - tai visiskai pritariu smakui, kad visokiu pagerintu ar 
> joduotu - nereik vartot bele kur.
> Tiesa sakant jau keli metai, kaip grizau prie senos geros akmens druskos, 
> ir tuo esu labai patenkinta.
> Jos privalumais itin isitikinau sudydama lasisa (beje kaip tik cia ir 
> issidiskutavom, kad mano bandymas pries kokius 4 metus sudyt sia zuvi, 
> buvo nevykes, del netinkamos druskos).
> Kas dar turi pastabu?! Labai laukiam, nes atrodo si, arba kita savaitgali 
> laukia DIDYSIS PROCESAS :)
>
> -- 
> pagarbiai;
> Indraja
>
> "Dautarte" <dautarteISMESTI@gmail.com> wrote in message 
> news:ifs8s0$bkm$1@trimpas.omnitel.net...
>> Pilnai pritariu auksciau rasiusiems, kad su kombajnu bus kose. Jei 
>> butinai
>> norite gabaliuku, tai reikai pjaustyti. Senelis (ech... kokius 
>> skilandzius
>> ir desras jis darydavo...) visada liepdavo pjaustyti, bet kartais dali
>> maleme per stambu sieteli. Gaminiu niekada nerukydavome, visada buvo
>> dziovinami. Teko valgyti ir 2 metu senumo skilandi. Jokiu gedimo pedsaku,
>> tik isdziuves. Bet cia dar svarbu laikymo temperatura. Medineje troboje 
>> buvo
>> tinkama vieta, kur nepriklausomai nuo metu laiko temperatura bei dregme 
>> buvo
>> panasios.
>> Del saletros, sakyciau, kad butina. Be jos bijociau valgyti, nors jei
>> neketinate ilgai laikyti, tai gal... bet as to nesiuliau. Saletra yra
>> konservantas ir apsaugo nuo botulizmo bakteriju vystymosi, tik su ja 
>> reikia
>> labai atsargiai ir labai mazais kiekias.  O spalva tai tik "salutinis"
>> saletros poveikis a la "prie progos". Dabar visose parduotuvinese mesos
>> gaminiuose galima rasti natrio nitrito - tai yra kova butent su 
>> botulizmu,
>> kai kurie gamintojai net raso, kad produktas su minimaliu nitritu kiekiu
>> (cia turetu buti pranasumas :)).
>>
>>
>> "Indraja" <indraja_@_indraja.com> wrote in message
>> news:ifs520$5dc$1@trimpas.omnitel.net...
>> | Sveiki, pasitelkus patyrusias tetas gaminsim namie skilandzius.
>> | Iskilo 2 klausimai. Pirmasis, tai kaip su virtuvinio kombaino kapojimo
>> | funkcija, ar kas bandet mesyte kapoti, ar taip pat gerai kaip rankelem
>> | pjaustant gauanas? Kokie uz ir pries? Kokius kombainus naudojate, ar
>> | paleidziat kad pastoviai suktusi peilis ir metat mesa gabalais, ar ant
>> | "pulsinio" rezimo, kazkaip...?
>> | Kitas klausimas, tai ar butina namie gaminant toki daikta deti 
>> salietra?
>> | Patyrusios seimininkutes, kurios pades procese, ir kuriu receptura
>> | naudosim - visuomet salietros deda. Ar ji butina, ir kodel ji dedama 
>> (na
>> | zinau, kad del mesytes spalvos, kad rudona isliktu), o kokiais dar
>> tikslais?
>> | As visai nenoriu jos deti... Kas bus jei nedesiu?
>> | Jei nesunku paporinkite savo patirti, skilandziu gamybos namie, srity 
>> :)
>> | -- 
>> | pagarbiai;
>> | Indraja
>> |
>>
>