Tema: Re: Apie skolinimasi
Autorius: RaR
Data: 2009-10-09 08:56:39
Gerai būtų, kad tų patrankų neprisireiktų. Vanduo gali ne tik užgęsinti ugnį, bet kartais ir dar labiau ją įžiebti.

"Makauskas Vidas" <vms@centras.lt> wrote in message news:hami97$c4q$1@trimpas.omnitel.net...
> 
> "RaR" <RaR@lt.lt> wrote in message news:hahuak$nfu$1@trimpas.omnitel.net...
>> Na, sumažins per pusę atlyginimus, sumažins etatų. Atsiras daugiau bedarbių, galiausiai jie išvažiuos į užsienius. Lietuvoje liks dar mažiau prekių ir paslaugų pirkėjų. Bankrutuos dar eilė įmonių, bent jau atsiras dar daugiau bedarbių (šįkart iš privataus sektoriaus). BVP ir mokesčių surinkimas dar labiau sumažės. Vėl mažinti per pusę atlyginimus valstybiniame sektoriuje arba atleisti krūvą darbuotojų? Panašiai pas mus ir vyksta. Kad taip bus, rašiau jau praeitų metų pabaigoje. Čia ir valstybinių struktūrų nykimo analogija su gamyklos nykimu.
>> Jei mažinti tas struktūras ir valdininkų skaičių, daryti reformas, tai ne dėl to kad šiuo metu trūksta pinigų, o dėl to kad jos neefektyvios ar nereikalingos. Jeigu jos vis tik reikalingos, reikia suprasti, kad toms struktūroms sukurti įdėta nemažai pinigų ir pastangų, nemažai prisireiks ir atkurti, jeigu jos vis tik ir vėliau bus reikalingos. Ir daryti tas mažinimo reformas reikia ne tada, kai ekonomika žiauriai smunka, o tada kai kyla, ne kai yra 15 proc. bedarbių, o kai rinkoje trūksta darbo jėgos. Valstybės išlaidas reikia mažinti ne tada, kai rinkoje trūksta pinigų ir defliacija, o tada kai kai kyla burbulai ir infliacija. Tai elementarios anticiklinės makroekonominės politikos tiesos.
>> Ir jei neturi sukaupęs jokių pinigų, reikia skolintis, nes taupydamas ir didindamas mokesčius tik palenki tą ekonomikos kreivę žemyn. Aišku, kai neturi pinigus leidžiančio centrinio banko, pasiskolinti vyriausybei sudėtingiau. Bet šiuo metu, manau, Lietuvai daug didesnė problema smarkiai didėjanti bedarbystė ir krentantis BVP, nei didėjanti valstybės skola. O jei prasidės dideli socialiniai neramumai net ir tokiai demokratijai, kurią turime, gali kilti pavojus, tuo labiau, kad jėgų, norinčių pasinaudoti sunkia situacija, pakanka. 
>> 
> 
> Kad valdzia issaugotu savo kedes nuo socialiniu neramumu jau pasiruose - prieme istatyma del demonstraciju vaikymo su vandens patrankomis.