Tema: Re: Apie skolinimasi
Autorius: RaR
Data: 2009-10-07 16:19:05
Bet tai ką šiuo metu daryti? Vien didinti mokesčius ir mažinti išlaidas? Taip greitai nieko čia nebeliks. Dėl tos skolos, tai palyginus su BVP ji dar nėra tokia didelė (aišku, tas BVP labai smarkiai traukiasi o skola - didėja). Dėl skolos atidavimo kol kas irgi labai nepergyvenu. Dižiosios šalys jau kiek metų aptarnauja kelis kartus didesnę skolą nei mes lyginant su BVP, o Japonija - dar dvigubai didesnę. Skolos atidavimas reiškia, kad turėsime uždirbti daugiau nei suvartoti. O žmonėms dirbti ir uždirbti, tegul už savo darbą gaunant ir mažiau nei galėtų, yra smagiau nei visai nedirbti ir gauti kokią išmaldą. Juk paprastam žmogui nėra taip labai svarbu ką vyriausybė daro su surinktais mokesčiais - ar atidavinėja skolą, ar kaupia kitų valstybių skolas (kaip, pvz, dabar Kinija). Ir vienu ir kitu atveju galima džiaugtis didėjančiu BVP ir teigiamu prekybos balansu, niekas negali priekaištauti, kad gyveni ne pagal galimybes. Juk kai atiduodama valstybės skola, mokesčių mokėtojas labiau patenkintas, nei kad tuos pinigus esant pertekliniam biudžetui iššvaisto valdininkai. O ekonomika esant laisvai ES rinkai vistiek turės artėti link ES vidurkio. Vyriausybės pagrindinis uždavinys - per daug netrukdyti, užtikrinti laisvą konkurenciją, neproteguoti atskirų verslo grupių.

"sava" <sss@sss.com> wrote in message news:hai22f$u7f$1@trimpas.omnitel.net...
> su viskuo sutinku, 
> bet tik klausimas: ar skolinimasis vienintelė galimybė  išlikimui ? Ir tai garantuoja išlikimą? Skolos augina naujas skolas, o jas gi ir atidavinėti kažkaip reikia. Iš ko? Iš naujų paskolų? Ar tai tik ne gumos tempimas, iki to momento kol ji galų gale truks?
> 
> manau kad  mūsų dabartinė viltis gali būti tik likusio pasaulio atsigavimas, kuris ir mus 'timptels' (su sąlyga kad nebūsim visai išspirti į užribį)?
> arba kažkokie kardinalūs, pamatiniai įvykiai pasaulyje kurie sukrės visą sistemą   - taip sakant , restartas. 
> 
> O jei to atsigavimo dar keletą metų nesulauksim ir jokių sukrėtimų kurie išlaisvintų pasaulį iš dabartinio flat'o nebus, kaip įsivaizduoji gyvenimą čia, Lietuvoje? po penkmečio pvz? taikant dabartinę politiką?
> 
> 
> "RaR" <RaR@lt.lt> wrote in message news:hahuak$nfu$1@trimpas.omnitel.net...
>> Na, sumažins per pusę atlyginimus, sumažins etatų. Atsiras daugiau bedarbių, galiausiai jie išvažiuos į užsienius. Lietuvoje liks dar mažiau prekių ir paslaugų pirkėjų. Bankrutuos dar eilė įmonių, bent jau atsiras dar daugiau bedarbių (šįkart iš privataus sektoriaus). BVP ir mokesčių surinkimas dar labiau sumažės. Vėl mažinti per pusę atlyginimus valstybiniame sektoriuje arba atleisti krūvą darbuotojų? Panašiai pas mus ir vyksta. Kad taip bus, rašiau jau praeitų metų pabaigoje. Čia ir valstybinių struktūrų nykimo analogija su gamyklos nykimu.
>> Jei mažinti tas struktūras ir valdininkų skaičių, daryti reformas, tai ne dėl to kad šiuo metu trūksta pinigų, o dėl to kad jos neefektyvios ar nereikalingos. Jeigu jos vis tik reikalingos, reikia suprasti, kad toms struktūroms sukurti įdėta nemažai pinigų ir pastangų, nemažai prisireiks ir atkurti, jeigu jos vis tik ir vėliau bus reikalingos. Ir daryti tas mažinimo reformas reikia ne tada, kai ekonomika žiauriai smunka, o tada kai kyla, ne kai yra 15 proc. bedarbių, o kai rinkoje trūksta darbo jėgos. Valstybės išlaidas reikia mažinti ne tada, kai rinkoje trūksta pinigų ir defliacija, o tada kai kai kyla burbulai ir infliacija. Tai elementarios anticiklinės makroekonominės politikos tiesos.
>> Ir jei neturi sukaupęs jokių pinigų, reikia skolintis, nes taupydamas ir didindamas mokesčius tik palenki tą ekonomikos kreivę žemyn. Aišku, kai neturi pinigus leidžiančio centrinio banko, pasiskolinti vyriausybei sudėtingiau. Bet šiuo metu, manau, Lietuvai daug didesnė problema smarkiai didėjanti bedarbystė ir krentantis BVP, nei didėjanti valstybės skola. O jei prasidės dideli socialiniai neramumai net ir tokiai demokratijai, kurią turime, gali kilti pavojus, tuo labiau, kad jėgų, norinčių pasinaudoti sunkia situacija, pakanka. 
>> 
>