Tema: Re: Apie skolinimasi
Autorius: RaR
Data: 2009-10-07 12:33:41
Tai kol gausim paramą, tol ir išliks tas prekybos balansas neigiamas. Normaliai - lygiai tokia suma suma, kiek gauname tos paramos. Jau seniai pastebėta, kad gaunama parama (arba pardavinėjami lengvai išgaunami gamtiniai ištekliai) lėtina gaunančiųjų paramą (arba pardavinėjančiųjų išteklius) ekonomikos plėtrą.
Dėl valstybės skolos, tai ji auga tuo labiau, kuo didesnis skirtumas tarp vyriausybės išlaidų ir surenkamų mokesčių. Šiuo metu ji dar nepasiekė daugumos ekonomiškai stiprių valstybių skolos (procentais lyginant su BVP), bet tokiais tempais per porą metų gali pasiekti. Bet daugiau ta skola didėti nelabai galės, nes viršijus 60 proc. BVP mums neleis įsivęsti euro. O ir šiaip pasiekus tokią ribą vis sunkiau bus pasiskolinti ir reikės pradėti gyventi pagal galimybes.
Beje, kaip įsivaizduoji tą bankrotą? Neturint svarankiškos valiutos ir didžiąjai daliai skolos esant ne litais, valstybė negalės atsikratyti skolos tradiciniu būdu - smarkiai devalvuodama valiutą. Skolas nurašyti gali tik skolintojai, kitu atveju skolos tu gali neatidavinėti, bet ji išliks. O jei skolas nurašytų, tai Lietuvos ekonominei plėtrai nuo to būtų tik blogiau - vėl viskas iš pradžių, kaip kokioje Afrikos valstybėlėje. O atidavinėjant skolą ir negaunant daug užsienio paramos neišvengiamai eksportas turi būti didesnis už importą, t.y. pagaminti valstybė turi daugiau nei suvartoti. Taigi, atidavinėjant tą skolą galėtų ir plėtotis ekonomika.  

"nu blyn" <nu@blyn.lt> wrote in message news:hahgkb$h6$1@trimpas.omnitel.net...
> Dabar musu vyriausybe skolinasi ir skolinasi, jei paziuretume i importa ir exporta tai pamatytume, kad mes sugebame dug daugiau pinigu issiusti i usieni negu ju gauti, kitaip tariam skolinames is usienio tam kad isleistume pinigus i usieni. Tad klausimas toks: jei musu importo/exporto santykis isliks neigiamas, ar realu skolkas atiduoti ? Kas tada musu laukia ?