Tema: Re: Salies BVP ir salies skolos skaiciavimas
Autorius: Vasaris
Data: 2011-08-06 10:52:04
"ramunas" <doobas@gmail.com> wrote in message news:j1ilkv$ceo$1@trimpas.omnitel.net...
> dar noreciau ispletoti toki klausima pusiau i tema ... kodel dabar tos 
> didziosios valstybes ruosiasi bankrotui ? graikija, italija, ispanija, jav 
> ... ar todel, kad sumazhejus valstybes iplaukoms jos nemazhino islaidu ?

Ir dėl šito ir todėl, kad skolinosi pinigus, kurių neuždirbo, ir kurie, pasirodo, buvo nepadengti realia verte - prekėmis arba garantuotais įsipareigojimais teikti paslaugas/licenzijas/etc., o tik prispausdinti popierai.

Bet kuris bankrotas iš esmės yra neatsakingo elgesio pasėkmė. O neatsakingas elgesys įmanomas pačiomis įvairiausiomis formomis. Dar nemačiau konstitucijos, kurioje būtų parašyta, kad atsakomybės ir saiko turėjimas ir puoselėjimas - prievolė ir vertybė, kuri turi būti ginama aršiau už teritorinį vientisumą, kalbą ar dar ką nors kitką realiai virtualaus.

> t.y. nemazhino pensiju, soc ismoku ir t.t. ir skolinosi pinigus is TVF ?

Tame tarpe. Moksliškai įrodyta, kad pinigai ir koksas limbinę sistemą veikia iš esmės vienodai.

> kas butu su bankrutavusia valstybe ?

Finansavimo šaltinių asitraukimas, ekonomikos kolapsas, klaiki infiliacija, valstybinių institucijų defunkcija, armijos diktatūra, džiunglių įstatymai. Kur nors tarpe - naujas rudamarškinis ūsuotis. Čia pesimistinis scenarijus. Realistinis turbūt toks, kad kaimynai sumestų šaibas, kad tik rudamarškinio nebūtų, ypač jei armija bankrutuojančių didelė, ginkluota iki dantų ir alkana. Visa tai reiškia vieną vienintelį dalyką - kad statistinis pilietis nesvarbu kuriame gale, kentės vis labiau nuo pagrindinio valstybinio mokesčio - infliacijos, kuri bent jau bus kontroliuojama vs. Zimbabvės variantas. Šitą mokestį itin lengva taikyti, nereikia sudėtingos apskaitos. Todėl vyriausybės taip jį mėgsta.

Ir visas šitas cirkas tęsis, kol bus kapitalizmas toks koks jis yra ir jis ras geresnių metodų kaip išnaudoti gamtą intensyviau ir/ar ekstensyviau. Kitaip sakant, gyvenimo kokybei nusimato varpo formos kreivė, jeigu nerasime pigaus metodo kaip gyventi kosmose, arba kaip nudobti didelę masę žmonių selektyviai pagal norimus kriterijus ir taip, kad infrastruktūra liktų nepaliesta ir funkcionuojanti. Trečias variantas - mokslas, mokslas ir dar kartą mokslas, ir ne tik taikomasis, o ir fundamentalus, tikintis rasti naujus "neribotos" energijos, ar energijos>materijos konversijos būdus. Bet LT teritorijoj tai bemaž negręsia, provincija.