Tema: Re: plazmą vėl uždraus
Autorius: Kesha
Data: 2014-11-24 12:44:12
Tai pagalvok, koks ritualas, kol pagamini tuos 25 ml kavos, tai negi 
poto lauksi dar 1 minutę, kad išgerti :)

> Taip taip, viešint Italijoje, italas mokė, kad espresso kavą reikia išgerti 
> per max 1 minutę po jos pagaminimo.
>
>
>
> "Bronco"  parašė naujienų news:m4qhn8$ak7$1@trimpas.omnitel.net...
>
> On 2014-11-22 15:23, cooleris wrote:
>> Ir as uzsimaniau
>
> Žiūriu, prapuola mano talentas, nes nerašau kulinarinių knygų :]
>
>> kur lietuvoj espresso galima tikra gauti?
>
> Sudėtinga atsakyti. Teoriškai, lietuviai dažnai negaili pinigų rimtai
> įrangai įsigyti, bet gaili žmogiškiesiems resursams. T.y. nesiunčia savo
> "baristų" pasimokyti baristos meno ir gauti atitinkamus sertifikatus.
> Todėl kabakuose dirba bile kas bile kaip. Gerai, jei bent youtubės video
> prieš tai pasižiūri, kaip espresso gamint :)
>
> Taip pat, dažnai pataupoma ant geresnių kavos pupelių, o iš prastos
> medžiagos nuostabaus espresso nepagaminsi, net jei būsi sertifikuotas
> barista. Plius skaičiau, jog Lietuvoje jau pradėjo masiškai plisti
> visokių "kavos išsinešimo su savimi" taškai, kas yra žingsnis visai ne
> ta linkme.
>
> Bet yra tam tikri kavinių požymiai, pagal kuriuos galima daug kavinių
> iškart atsijot. Pvz. tikras espresso baristos pateikiamas prie baro ir
> iškart išgeriamas. Jokių nešiojimų prie staliuko negali būti, nes kol
> tau jį atneš, jau ten bus atšalęs ir dalį skonio savybių praradęs
> gėrimas, o ne espresso. Todėl jei prie baro nėra specialių kėdžių ir ten
> nesusibūriuoja espresso mėgėjai, greičiausiai tame bare gero espresso ir
> negausi. Prie staliukų tau gali atnešti latte, capucino, bet espresso
> geriamas prie baro vos pagamintas. Dažnai net vienu geru gurkšniu :)
>
>> ir placiau apie sita ristretto
>
> Jei trumpai, ristreto, tai tas pats espresso, bet kai per tą patį laiką
> ir tą patį kavos kiekį praleidžiama 1/2 > 3/4 espresso puodeliui
> reikalingo vandens tūrio. Iš esmės, tai super tirštas, labai aromatingas
> ir su labai tiršta puta espresso.
>
> A, ir dar dėl vieno mito. Yra tokia miesto legenda, jog espresso tai
> "žiauriai stipri kava, kuri kenkia širdžiai, užkelia spaudimą ir bla bla
> bla...". Tai šitas dalykas yra pats gryniausias mitas, neturintis nieko
> bendro su realybe.
>
> Pati "baisiausia" šiuo požiūriu kava, tai yra visokios, ale, american
> style iš popierininio filtro, kur per kavos tirščius ilgai ir nuobodžiai
> sunkiasi karštas vanduo. Esmė tame, jog didžiausi kofeino ir kitų,
> nemalonių žmogaus skoniui, medžiagų išsiskyrimas iš kavos tirščių
> intensyviausiai vyksta vėliau, nei po 30-40s. O espresso kaip tik
> baigiamas gaminti per 30 s. (optimalus vidurkis ~27s). Būtent todėl
> espresso iš skonio nors ir atrodo labai stipriu ir koncentruotu, o
> realiai ten kofeino yra visai nedaug. Gali įkalt du puodelius ir ramiai
> eit miegot :) Tiems, kas išgėręs tikro espresso aiškina, jog negali
> miegot, tiesiog prasideda placebo efektas dėl aukščiau minėto mito :)