Tema: Re: plazmą vėl uždraus
Autorius: Fuga
Data: 2014-11-24 12:30:23
Taip taip, viešint Italijoje, italas mokė, kad espresso kavą reikia išgerti 
per max 1 minutę po jos pagaminimo.



"Bronco"  parašė naujienų news:m4qhn8$ak7$1@trimpas.omnitel.net...

On 2014-11-22 15:23, cooleris wrote:
> Ir as uzsimaniau

Žiūriu, prapuola mano talentas, nes nerašau kulinarinių knygų :]

> kur lietuvoj espresso galima tikra gauti?

Sudėtinga atsakyti. Teoriškai, lietuviai dažnai negaili pinigų rimtai
įrangai įsigyti, bet gaili žmogiškiesiems resursams. T.y. nesiunčia savo
"baristų" pasimokyti baristos meno ir gauti atitinkamus sertifikatus.
Todėl kabakuose dirba bile kas bile kaip. Gerai, jei bent youtubės video
prieš tai pasižiūri, kaip espresso gamint :)

Taip pat, dažnai pataupoma ant geresnių kavos pupelių, o iš prastos
medžiagos nuostabaus espresso nepagaminsi, net jei būsi sertifikuotas
barista. Plius skaičiau, jog Lietuvoje jau pradėjo masiškai plisti
visokių "kavos išsinešimo su savimi" taškai, kas yra žingsnis visai ne
ta linkme.

Bet yra tam tikri kavinių požymiai, pagal kuriuos galima daug kavinių
iškart atsijot. Pvz. tikras espresso baristos pateikiamas prie baro ir
iškart išgeriamas. Jokių nešiojimų prie staliuko negali būti, nes kol
tau jį atneš, jau ten bus atšalęs ir dalį skonio savybių praradęs
gėrimas, o ne espresso. Todėl jei prie baro nėra specialių kėdžių ir ten
nesusibūriuoja espresso mėgėjai, greičiausiai tame bare gero espresso ir
negausi. Prie staliukų tau gali atnešti latte, capucino, bet espresso
geriamas prie baro vos pagamintas. Dažnai net vienu geru gurkšniu :)

> ir placiau apie sita ristretto

Jei trumpai, ristreto, tai tas pats espresso, bet kai per tą patį laiką
ir tą patį kavos kiekį praleidžiama 1/2 > 3/4 espresso puodeliui
reikalingo vandens tūrio. Iš esmės, tai super tirštas, labai aromatingas
ir su labai tiršta puta espresso.

A, ir dar dėl vieno mito. Yra tokia miesto legenda, jog espresso tai
"žiauriai stipri kava, kuri kenkia širdžiai, užkelia spaudimą ir bla bla
bla...". Tai šitas dalykas yra pats gryniausias mitas, neturintis nieko
bendro su realybe.

Pati "baisiausia" šiuo požiūriu kava, tai yra visokios, ale, american
style iš popierininio filtro, kur per kavos tirščius ilgai ir nuobodžiai
sunkiasi karštas vanduo. Esmė tame, jog didžiausi kofeino ir kitų,
nemalonių žmogaus skoniui, medžiagų išsiskyrimas iš kavos tirščių
intensyviausiai vyksta vėliau, nei po 30-40s. O espresso kaip tik
baigiamas gaminti per 30 s. (optimalus vidurkis ~27s). Būtent todėl
espresso iš skonio nors ir atrodo labai stipriu ir koncentruotu, o
realiai ten kofeino yra visai nedaug. Gali įkalt du puodelius ir ramiai
eit miegot :) Tiems, kas išgėręs tikro espresso aiškina, jog negali
miegot, tiesiog prasideda placebo efektas dėl aukščiau minėto mito :)