Tema: Re: Sultys-nebesveika?
Autorius: RS
Data: 2010-03-09 23:49:20
Dzonai Smitai :) nesupratau tamstos placios sypsenos :)
- monosacharidai (gliukoze) NEvirskinami, tiesiai patenka is virskinimo 
trakto i krauja.
- disacharidai (sacharoze [cukrus kuri perkam, taip pat laktoze dar vadinama 
pieno cukrus] ) virskinamas: suskaidomas iki gliukozes. I krauja TIK ji 
patenka, bet ne jokie disacharidai. Kiek laiko virskinam? Nepamenu :) bet 
kazkiek uztrunka.
- polisacharidas krakmolas (susideda is >10 sacharidu molekuliu) tuo labiau 
nepatenka tiesiai i krauja, ir virskinamas kaip pasiutes. Ilgai virskinamas.
- pilisacharidas celiulioze - nesuvirskinamas, bet naudingas, vadinamas 
"lasteliena". Nuo zarnyno uzkietejimo saugo ir dar daug gero daro.
Yra ir daugiau tu sacharidu, cia tik kai kurie.

"John Smith" <bill.gates@microsoft.com> wrote in message 
news:hn2d1p$jt4$1@trimpas.omnitel.net...
> :)))
> Va si tema idomi, papasakok kaip sacharidus reikia virskinti ir kiek laiko 
> tai trunka?
>
> "RS" <a@b.c> wrote in message news:hn18mp$p26$1@trimpas.omnitel.net...
>> Be panikos tik :) Cia reiketu diskutuoti ne apie sultis, o apie tai kas 
>> to vargso daGtariuko galvelei nutiko. Juk ne bet kas taip raso, o pats 
>> dietologas.. Ziauru!
>> Beje, kai kuriu vaisiu, uogu, darzoviu valgymas beveik prilygsta sulciu 
>> gerimui, nes tarkim, citrusiniai, ananasus, vysnias, dauguma uogu 
>> kramtant dar burnoje issispaudzia sultys, o juk zmoniu proteviai, ypac 
>> pietieciai sitokius dalykus kilogramais rijo, ir tai visada buvo beveik 
>> pagrindinis ir pats sveikiausias maistas prie kurio zmogus bene 
>> geriausiai prisitaikes dar nuo bezdziones laiku - px visi tie indeksai. 
>> Dar niuansas: tiesiai i krauja tik gliukoze patenka, o kitus sacharidus 
>> dar suvirskinti iki gliukozes reikia. Fruktoze  virskinasi nesunkiai, o 
>> sacharoze jau kur kas sunkiau. Apie krakmola cia nekalbam. Tokiuose 
>> morkose, burokeliuose gliukozes labai mazai, daugiausia ten sacharoze. 
>> Uogose dominuoja fruktoze ir kiek maziau gliukozes.
>> Visu sveikiausia - neapsiryti/nepersigerti, ir valgyti kas skaniausia. Ir 
>> kuo maziau "indeksais" bei kitokiom "teorijom" vadovautis :)
>>
>> "Gintas" <netikras@adresas.lt> wrote in message 
>> news:hmu6t1$eck$1@trimpas.omnitel.net...
>>> Nesenai rode rusu laida. Mokslu daktaras, dietologas paaiskino, kad 
>>> beveik visos vaisiu sultys turi auksta glikemini indeksa, tad jas 
>>> stiklinemis geriant, po 5 -7 metu atsiranda konkreti rizika susirgti 
>>> diabetu. Mat pastoviai kasa gauna soka, kai tiek gliukozes imetama i 
>>> krauja. Zodziu -GRYNOS sultys turi buti vartojamos labai retai, ypac jei 
>>> tai saldzios sultys. Darzoviu sultis galima isskyrus dvi.  O , butent 
>>> burokeliu ir morku irgi nerekomenduojam, mat ju indeksas irgi pakankamai 
>>> aukstas.  Sutrikau. Taigi giminaitis savo 3m  sunu pastoviai tomis 
>>> morkomis girdo ir dar giriasi kokiu skaniu ir saldziu morku gaunas :) 
>>> Kuo burokeliai nusikalto-spejau pamirst :) Kokia Jusu nuomone? Ir kuria 
>>> tiket?
>>>
>>
>
>