Tema: Re: Apie tariamą alaus ir vyno skonio vienodumą
Autorius: Toxis@ze_yvil_place
Data: 2009-08-18 11:53:17
ash tikrai nenoriu kazhka teigt, neturedamas jokiu tvirtu zhiniu (pabandysiu paieshkot), bet faktas, kad egzistuoja tokie dalykai, kaip ideo-moto-efektas ( http://en.wikipedia.org/wiki/Ideomotor_effect ) virgulininku atveju - jie irgi yra uzhtikrinti, jog jie turi galiu.. Shiuo gi ateveju, _norint_ pajaust kazkokius skirtumus - tu juos pajusi, nors ju ten ir nera... Taigi patys vyno expertai gali but hm - anglishkai tai vadinama self-deluded ypach, jei tas tyrimas tikrai turi savyje tiesos.

Edit: Nu va, specialiai pasiknisau:
http://www.boston.com/bostonglobe/ideas/articles/2008/02/24/grape_expectations/
Calltech'o mokslininkais nepasitiket neturiu jokios priezhasties:)

pats aprashytasis tyrimas - giedrius shiek tiek ji simplifikavo
http://www.enophilia.net/writable/uploadfile/chimica%20della%20degustazione.pdf
dar shiek tiek http://en.wikipedia.org/wiki/Wine_tasting#Blind_tasting




"Chikipiki" <chikipiki________@tut.by> wrote in message news:h6djmn$5rn$1@trimpas.omnitel.net...
> Gal būtų galima gauti bent vieną nuorodą į patikimą šaltinį, kur "žymiausi ragautojai visiškai susimovė"? Nesu girdėjęs nieko panašaus, nors sukuosi tame šiek tiek.
> 
> Įdomu kaip jūs įsivaizduojate degustavimo procesą? Tikiuosi ne a la James Bond stiliumi, kai žvelgiant į vyno taurę nustatoma, jog vynuoges skynė nekalta mergelė, ir panašiai? Degustavimo procesas yra visiškai neromantiškas ir labai metodiškas, o jo metu nustatomi dalykai - gana objektyvios charakteristikos. Tas pats procesas taikomas viskam, pradedant degtine, baigiant kvepalais. Vynas - tik vienas iš daugelio tokio tipo produktų ir todėl neturėtų būti kažkaip ypatingai mistifikuojamas. Deja, aukščiau paminėta kritinio mąstymo chroniška stoka leidžia vešėti stereotipams, ypač jaunų žmonių tarpe, kurie turi mažai asmeninės patirties ir dažniausiai cituoja nugirstas "tiesas" nepraleistas per nuosavą pažinimo filtrą.