Tema: Re: Bavari�ki riestainiai - Laugenbrezen
Autorius: eSSas
Data: 2014-05-23 22:59:45
2014-05-23 22:08, ALORA rašė:
> wow, geras...
> pasijutau užmotyvuota :) o gal gali pasakyt, kokią daugiaaukščių
> chemikalų sistemą krūčiau vartoti Europoje - IUPAC ar CAS? Ar yra kokia
> bendrai priimta nuostata, ar vartojam, kaip į galvą šauna? :)

Chemikams labiau patinka IUPAC nomenklatūra.

Jei kalbam apie kulinariją, tai variantas toks - bile kas bile kaip apie 
bile ką

S.

>> Tai kad klystate,
>> Natrio bikarbonatas yra Na2CO3, tai kalcinuota, o ne kaustine soda.
>> Kaustine soda yra natrio sarmas NaOH
>> NaHCO3 yra geriamoji soda.
>
> Jau tie trivialieji, XVIIIa ištakomis siekiantys pavadinimai... Natrio
> bikarbonatu vadintas būnet natrio hidrokarbonatas NaHCO3. Priežastis -
> dvigubai daugiau karbonato ekvivalentų vienam natrio atomui, nei natrio
> karbonate Na2CO3. Mat tais laikais, kai išmokta atskirti abi medžiagas,
> atomų teorijos dar neegzistavo ;-)
>
> Jei kas nors suprato motyvaciją - kreipkitės, dar ką nors papasakosiu