Tema: Re: Bavariški riestainiai - Laugenbrezen
Autorius: zhegonskas
Data: 2014-05-18 13:44:15
gyvenau vokietijoje, tai ju nereikadavo valgyt :) o negyvenant ten, 
visai kelia apetita.

kiek realiai tie vokieciai (ir kokiose situacijose) tuos brezelius 
valgo? stadione vietoje hotdogo? :)

On 2014-05-18 10:28:21 +0000, ALORA said:

> Receptas: 
> http://de.allrecipes.com/rezept/5750/laugenbreze---laugenbrezel---laugenbrezeln.aspx 
> 
> 
> nedraugaujantiems su vokiečių kalba reikės:
> 16 porcijų (aš darau iš pusės)
> 
> 500 g miltų (550, raidės nežinau... aš keičiu trečdalį kiekio speltos 
> pilnagrūdžiais, bet čia jau skonio reikalas)
> 300 ml šilto pieno (galima skiesti su vandeniu)
> 2 arb.š. druskos
> 1 kubelio mielių (arba 2 pakeliai džiovintų) - žiūrėjau dydžius, 
> atrodo, DE mielių kubelis apie 45 g, o pakelis džiovintų - 7 g
> 60 g minkšto sviesto (nebūtina)
> 1 litras vandens
> 3 valg. šaukštai natrono, bet aš ėmiau sodą, nors vokiečiai 
> dievagojasi, kad tai ne tas pats. Natronas gal smulkesnis
> 1 arb. š. stambios druskos (apibarstymui)
> 1 žiupsnelis cukraus
> 
> -------------------------------------------------------------------------------- 
> 
> 
> Gaminimas
> 
> 1. Supilti druską į dubenį, tada užpilti visus miltus, padaryti juose 
> duobutę ir suberti mieles su cukrumi, užpilti 3 valg. šaukštais šilto 
> pieno ir, paėmus nuo krašto, užbarstyti truputį miltų. sausu virtuvės 
> rankšluosčiu uždengtą dubenį pastatyti 15 min šiltai.
> 2. Pastovėjus įmašalui turi matytis, kad mielės veikia, to būtent ir 
> reikia. Jei dedamas, sudėti sviestą, supilti likusį šiltą pieną ir 3 
> minutes (labais svarbu, būtent 3 :) atsidavusiai paminkyti, kad gautųsi 
> vientisos tešlos rutulys. Tešlos rutulį dėti atgal į dubenį , vėl 
> uždengti rankšluosčiu ir palikti maždaug 30 minučių šiltoje vietoje, 
> kad tešla gerai palkiltų. Kiti daro be įmaišalo, visą sumaišo ir laiko 
> per naktį šaldytuve. Bet įtariu, kad tai pavyks tiks su džiovintomis 
> paturbintomis mielėmis. Dar kiti išvis sako, kad ima bet kokią mėgiamą 
> baltų bandelių tešlą, nes brėcelio esmė - būtent apvirimas šarminiame 
> vandenyje, o ne tešla.
> 3. Taigi, dabar esmė - iškočioti tešlą  į dešrelę, padalyti į 16 lygių 
> dalių... Nu čia receptas, bet man vienas kepėjas pasakė kitą būdą - su 
> mano 8 riestainiais tai sekasi neblogai ir tešla neapdžiūna: pasveri 
> tešlą, nustatai vieno riestainio svorį, tada padalini lygiomis dalimis 
> pagal svorį. Tada kočioji 3-4 vienu metu - pakočioji vieną, paskui kitą 
> ir tt., kol gauni maždaug 30-40 cm dešrelę (vidury dešrelė turi būti 
> storesnė, į kraštus plonėjanti). Taip lengviau gauti vienodas dešreles 
> ir taip pat vienodus riestainius.
> 4. Tada suformuoti brėcelius 
> http://www.labbe.de/zzzebra/index.asp?themaid=383&titelid=5630, arba 
> belekaip kitaip, galima ir bandeles - dešrelę surištą mazgu. Tada 
> suformuotus riestainius vėl uždengti rankšluosčiu, imtis kitos 
> porcijos. Suformavus visus dar palaikyti uždengtus 20-30 minučių. Tada 
> kišti juos į šaldytuvą valandai (neuždengtus), kad sukietėtų.
> 5. Atitinkamo dydžio puode užvirinti 1 litrą vandens, lėtai įmaišyti 
> sodą. Atsargiai, tas daigtas putoja ir yra linkęs išbėgti. Puodo dydis 
> todėl labai svarbu - turi būti apsemtas brėcelis, pakankamai aukšti 
> kraštai ir patogu įdėti - išimti nerizikuojant apsitaškyti.
> 6. Orkaitę įkaitinti iki 220 laipsnių. skardą gerai ištepti sviestu - 
> aš kepu ant silikoninio kilimėlio, galima imti kepimo popierių.
> 7. Atvėsintus riestainius po vieną maždaug 30 sekundžių panardinti į 
> verdantį šarmą, paskui ištraukti kiaurasamčiu. Nuvarvinti (ant 
> grotelių, pvz.,) tada dėti į skardą. pagal šitą receptą brėceliai 
> druska barstomi dabar, aš iškepdavau, karštus aplašindavau šaltu 
> vandeniu ir barstydavau tada. nežinau, kuo skiriasi rezultatas, nes 
> pirmojo būdo nebandžiau. Šiame etape brėcelius galima ir užšaldyti. 
> Tada prieš kepant reikia atšildyti, tik tada kepti
> 8. Taigi, skardą įstatyti ant vidurinio bėžio, kepti apie 15 minučių
> 
> Nu va ir viskas. Rezultatas būdavo visai geras. Vieną kartą nepavyko 
> išgauti tos tamsiai rudos spalvos iškepus, nežinau, kodėl :) Viską lyg 
> ir dariau kaip visada... Į brėcelio tešlą galima pridėti beleko, arba, 
> kaip jau minėjau, bet kurią tešlą apvirus šarme gausi kažką, panašaus į 
> brėcelį :) Belekas gali būti kas nors iš pipirų (aš dedu galangalą arba 
> imbierą), gali būti razinos. nereikia ieškoti vieno tikro recepto, čia 
> kaip cepelinai.
> 
> Aha, ant kitos dienos, jei lieka, galima iš jų pasidaryti kukulių