Tema: Bavariški riestainiai - Laugenbrezen
Autorius: ALORA
Data: 2014-05-18 13:28:21
Receptas: 
http://de.allrecipes.com/rezept/5750/laugenbreze---laugenbrezel---laugenbrezeln.aspx

nedraugaujantiems su vokiečių kalba reikės:
16 porcijų (aš darau iš pusės)

500 g miltų (550, raidės nežinau... aš keičiu trečdalį kiekio speltos 
pilnagrūdžiais, bet čia jau skonio reikalas)
300 ml šilto pieno (galima skiesti su vandeniu)
2 arb.š. druskos
1 kubelio mielių (arba 2 pakeliai džiovintų) - žiūrėjau dydžius, atrodo, DE 
mielių kubelis apie 45 g, o pakelis džiovintų - 7 g
60 g minkšto sviesto (nebūtina)
1 litras vandens
3 valg. šaukštai natrono, bet aš ėmiau sodą, nors vokiečiai dievagojasi, kad 
tai ne tas pats. Natronas gal smulkesnis
1 arb. š. stambios druskos (apibarstymui)
1 žiupsnelis cukraus

--------------------------------------------------------------------------------

Gaminimas

1. Supilti druską į dubenį, tada užpilti visus miltus, padaryti juose 
duobutę ir suberti mieles su cukrumi, užpilti 3 valg. šaukštais šilto pieno 
ir, paėmus nuo krašto, užbarstyti truputį miltų. sausu virtuvės rankšluosčiu 
uždengtą dubenį pastatyti 15 min šiltai.
2. Pastovėjus įmašalui turi matytis, kad mielės veikia, to būtent ir reikia. 
Jei dedamas, sudėti sviestą, supilti likusį šiltą pieną ir 3 minutes (labais 
svarbu, būtent 3 :) atsidavusiai paminkyti, kad gautųsi vientisos tešlos 
rutulys. Tešlos rutulį dėti atgal į dubenį , vėl uždengti rankšluosčiu ir 
palikti maždaug 30 minučių šiltoje vietoje, kad tešla gerai palkiltų. Kiti 
daro be įmaišalo, visą sumaišo ir laiko per naktį šaldytuve. Bet įtariu, kad 
tai pavyks tiks su džiovintomis paturbintomis mielėmis. Dar kiti išvis sako, 
kad ima bet kokią mėgiamą baltų bandelių tešlą, nes brėcelio esmė - būtent 
apvirimas šarminiame vandenyje, o ne tešla.
3. Taigi, dabar esmė - iškočioti tešlą  į dešrelę, padalyti į 16 lygių 
dalių... Nu čia receptas, bet man vienas kepėjas pasakė kitą būdą - su mano 
8 riestainiais tai sekasi neblogai ir tešla neapdžiūna: pasveri tešlą, 
nustatai vieno riestainio svorį, tada padalini lygiomis dalimis pagal svorį. 
Tada kočioji 3-4 vienu metu - pakočioji vieną, paskui kitą ir tt., kol gauni 
maždaug 30-40 cm dešrelę (vidury dešrelė turi būti storesnė, į kraštus 
plonėjanti). Taip lengviau gauti vienodas dešreles ir taip pat vienodus 
riestainius.
4. Tada suformuoti brėcelius 
http://www.labbe.de/zzzebra/index.asp?themaid=383&titelid=5630, arba 
belekaip kitaip, galima ir bandeles - dešrelę surištą mazgu. Tada 
suformuotus riestainius vėl uždengti rankšluosčiu, imtis kitos porcijos. 
Suformavus visus dar palaikyti uždengtus 20-30 minučių. Tada kišti juos į 
šaldytuvą valandai (neuždengtus), kad sukietėtų.
5. Atitinkamo dydžio puode užvirinti 1 litrą vandens, lėtai įmaišyti sodą. 
Atsargiai, tas daigtas putoja ir yra linkęs išbėgti. Puodo dydis todėl labai 
svarbu - turi būti apsemtas brėcelis, pakankamai aukšti kraštai ir patogu 
įdėti - išimti nerizikuojant apsitaškyti.
6. Orkaitę įkaitinti iki 220 laipsnių. skardą gerai ištepti sviestu - aš 
kepu ant silikoninio kilimėlio, galima imti kepimo popierių.
7. Atvėsintus riestainius po vieną maždaug 30 sekundžių panardinti į 
verdantį šarmą, paskui ištraukti kiaurasamčiu. Nuvarvinti (ant grotelių, 
pvz.,) tada dėti į skardą. pagal šitą receptą brėceliai druska barstomi 
dabar, aš iškepdavau, karštus aplašindavau šaltu vandeniu ir barstydavau 
tada. nežinau, kuo skiriasi rezultatas, nes pirmojo būdo nebandžiau. Šiame 
etape brėcelius galima ir užšaldyti. Tada prieš kepant reikia atšildyti, tik 
tada kepti
8. Taigi, skardą įstatyti ant vidurinio bėžio, kepti apie 15 minučių

Nu va ir viskas. Rezultatas būdavo visai geras. Vieną kartą nepavyko išgauti 
tos tamsiai rudos spalvos iškepus, nežinau, kodėl :) Viską lyg ir dariau 
kaip visada... Į brėcelio tešlą galima pridėti beleko, arba, kaip jau 
minėjau, bet kurią tešlą apvirus šarme gausi kažką, panašaus į brėcelį :) 
Belekas gali būti kas nors iš pipirų (aš dedu galangalą arba imbierą), gali 
būti razinos. nereikia ieškoti vieno tikro recepto, čia kaip cepelinai.

Aha, ant kitos dienos, jei lieka, galima iš jų pasidaryti kukulių