Tema: Re: spirgai
Autorius: ALORA
Data: 2011-04-12 11:26:40
tėvo gimtinėj Žemaitijoj tokį "nacionalinį lenkų" patiekalą vadino nacionaliniu žemaitišku šmelciumi. Turint momeniuj pavadinimą ir 
istorines batalijas, patiekalas bus iš vokiečių, bo žydai kiowlėmis nesimaitina

"Dautarte" <dautarteISMESTI@gmail.com> wrote in message news:io10vl$elh$1@trimpas.omnitel.net...
> Obuolys duoda lengvumo, be to lenkai dar paskanina mairunu ,kartais
> cesnakais. Gerai pagmintas "smalec" su traskiais raugintais agurkeliais
> tikras geris :) Lenkijoje "smalec" yra nacionalinis patiekalas ir gaminamas
> ne is sonines (sonines tik dalis), o is svieziu nesudytu lasiniu -
> dazniausiai 2/3 lasiniu ir 1/3 sonines arba 50/50 (ziureti pagal sonines
> riebuma). Mesa reikia supjaustyti labai smulkiai (galima sumalti mesmale,
> bet su pjaustytais spirguciais skaniau), i storadugni puoda ipilti siek tiek
> vandens, sudeti lasinius ir taip lydyti ant mazos ugnies. Vanduo neleis
> pernelyg greitai pridegti/apskrusti, o po to tiesiog isgaruoja. Kai lasiniai
> beveik issilydo ir pradeda keisti spalva, imetama sonine, smulkiai pjaustyti
> svogunai ir obuoliai, bei prieskoniai - druska, pipirai, mairunai, kartais
> cesnakai. Ir dar viska palaiko apie 10-20 min. Viskas turi lengvai
> apskrusti, kitaip svogunai bus kartus, o spirguciai kieti. Nuimti leisti
> kiek atvesti , perpilti i stiklainius, pastatyti saltai, leisti bent viena
> diena subresti. Jei buvo gamintas su obuoliais, tai jo laikymo laikas yra
> trumpesnis.